„Ultimul haiduc” de Tiraspol atacă Ucraina: Singur împotriva tuturor

26 Apr. 2022, 17:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Apr. 2022, 17:41 // Actual //  bani.md

Urmele atacurilor produse luni și marți în Transnistria duc spre Ucraina, afirmă liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Potrivit lui, zona separatistă și-a menținut neutralitate de la începutul războiului din țara vecină și a declarat în mod deschis că nu planifică ofensive peste hotar, scrie realitatea.md

De asemenea, Krasnoselki a reiterat că în regiune sunt circa 25.000 de refugiați ucraineni. Acest susține că ei primesc sprijinul corespunzător din partea responsabililor transnistreni.

„Presupun că cei care au organizat acest atac au scopul de a târî Transnistria în conflict. Și pot spune cu încredere că nu va funcționa. Transnistria se va putea apăra. Cu siguranță îi vom găsi pe toți cei care sunt complici la aceste acte criminale. Dar nu va funcționa pentru a ne atrage într-un conflict. Sse vor lua măsuri pentru întărirea protecției ordinii și siguranței publice. Cetățenii și vehiculele vor fi verificate. Rog locuitorii republicii noastre să trateze aceste măsuri cu înțelegere. Sunt necesare pentru a vă proteja viața și sănătatea, pentru a proteja întreaga Transnistrie.

De asemenea, vreau să mă adresez conducerii Ucrainei. Vă rog să investigați aceste fapte de deplasare ilegală a anumitor grupuri militante și comiterea de acte teroriste de către acestea aici, pe teritoriul Transnistriei. În plus, vreau să mă adresez conducerii Republicii Moldova. Nu cedați provocărilor, nu lăsați Moldova să fie atrasă în agresiune împotriva Transnistriei.

Fac un apel către cetățenii din Transnistria. Nu intrați în panică, nu ascultați știri false, zvonuri, bârfe, insinuări. Vom păstra pacea în Transnistria. Vom găsi și pedepsi pe toți cei responsabili pentru aceste atacuri teroriste”, declară liderul separatist, citat de presa regională.

Luni și marți, în stânga Nistrului au avut loc mai multe atacuri. Explozii s-au produs la așa-numitul minister al Securității de la Tiraspol, au fost doborâte antene și atacate obiective militare. Inițial, Biroul de Reintegrare califica acțiunile drept „provocări”, apoi Maia Sandu a precizat că de vină s-ar face forțe din interiorul Transnistriei, care optează pentru război.

Luni seara Kievul publica un document care arată că administrația separatistă ar fi știut din timp despre evenimentele în cauză. Pe de altă parte, transnistrenii cred că de responsabili de cele întâmplate ar fi ucrainenii.

Rusia a punctat că urmărește evenimentele din regiune. De asemenea, și europenii nu au fost vocali, menționând doar că sunt îngrijorați de situația din Ucraina și din teritoriile adiacente. Între timp, la punctele de control s-au format rânduri. Unele surse vehiculează că mai mulți locuitorii ai regiunii ar aștepta ca să se refugieze pe teritoriul controlat constituțional, iar altele afirmă că motivul ar fi însăprirea controalelor.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO