Ultra-bogații plătesc consultanți de top pentru a-și înscrie copiii la Harvard

20 Sept. 2023, 07:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Sept. 2023, 07:41 // Actual //  Lupu Eduard

Universitățile de elită au fost întotdeauna populate cu copii ai bogaților. Dar pe măsură ce mania admiterii crește – doar aproximativ 3% dintre candidați sunt admisi la Harvard în prezent – cei extrem de bogați încep pariuri serioase pentru a asigura admiterea copiilor lor.

Astfel că intră în scenă o nouă generație de servicii de consultanță pentru admiterea la universitățile de lux, care practic garantează clienților că vor fi acceptați la una dintre școlile mult-dorite.

Prin pachetele all-inclusive – uneori costând sute de mii de dolari – copiii încep să fie pregătiți înainte chiar de a intra laliceu.

“Clienții noștri sunt oameni de afaceri și familii pentru care banii nu sunt o problemă”, a declarat Christopher Rim (28), fondator al Command Education, cu sediul în New York. “Sincer, chiar dacă acești viitori studenți nu ar avea niciodată vreun loc de muncă sau chiar nu ar merge la facultate, vor trăi mai bine decât majoritatea oamenilor. Ceea ce facem noi este, de fapt, să construim motivație pentru copiii celor care au toate resursele.”

Nu este nicio surpriză că părinții bogați încearcă să obțină orice avantaj posibil pentru copiii lor. Noua clasă de consultanți de lux – cum ar fi, de exemplu, McKinsey & Co. pentru clienți de 17 ani – este o dovadă suplimentară a măsurilor pe care oamenii sunt dispuși să le ia pentru a obține acces la instituții de elită, al căror proces de admitere atrage după sine anxietate veche de secole.

Procesul de aplicare la universitățile din Ivy League a devenit și mai complicat în ultimii ani, pe măsură ce ratele de acceptare au scăzut și părinții caută orice le poate oferi copiilor lor un avantaj. Și chiar dacă milioane de oameni se confruntă cu datorii studențești și crește dezbaterea despre costul de a merge la facultate, a fi acceptat la o școală Ivy (sau la câteva alte universități de top) rămâne un simbol important de statut pentru studenții bogați și pentru familiile lor.

Până unde s-a ajuns? Rim a declarat pentru Bloomberg că un părinte de la Trinity School din New York – o școală care costă 64.000 de dolari pe an și care este un furnizor de talente pentru Ivy League – i-a oferit 1,5 milioane de dolari pentru a nu lucra cu niciunul dintre colegii copilului său (Rim a refuzat).

AcceptU, o altă companie de consultanță pentru colegiu, a primit odată un apel de la un tată anxios – sau mai bine zis, viitor tată. Bărbatul tocmai a aflat că soția lui este însărcinată și a vrut să întrebe despre angajarea unui consultant, potrivit co-fondatorului și directorului de operare Stephen Friedfeld.

Un studiu lansat în iulie de un grup de economiști de la Harvard a descoperit că elevii din familiile bogate din top 1% – o majoritate covârșitoare albă – aveau cu 43% mai multe șanse de a fi admisi decât studenții din clasa de mijloc, iar cei din top 0,1% aveau cu 50% mai multe șanse de a fi acceptați.

Înainte de pandemie, Rim lucra în birourile din clădirea Beaux-Arts Bergdorf Goodman din Midtown Manhattan, nu departe de Plaza Hotel. Astăzi îi place să își invite clienții-părinți la somptuosul Aman Club (un club exclusivist al căruitaxă de membru este de 200.000 de dolari pe an). Dacă vreun client dorește să fie vizitat discret la domiciliul său de către Rim, aceasta se va întâmpla pentru o modestă sumă de 10.000 de dolari per vizită.

Cei cu resurse financiare pot externaliza ani de pregătire pentru colegiu către consultanți și pot folosi programele lor de construire a unui viitor student Ivy League, care pune o mare provocare: cum să ieși în evidență în mulțimea de candidați extrem de calificați și de bine promovați?

Rim a spus că firma sa, Command Education, l-a ajutat pe un elev de liceu să obțină brevet pentru tehnologie destinată încălțămintei care încarcă bateriile. A ajutat și alții să se asocieze cu o companie de articole sportive importantă pentru a furniza echipament de tenis și a reabilita terenuri în comunități dezavantajate.

Leelila Strogov, absolventă a MIT și director executiv al AtomicMind, o firmă de consultanță din Manhattan pentru admiterea la universitate, caracterizează piața sa drept “setul miliardarilor” ai căror copii au nevoie uneori de dragoste aspră pentru a face eforturile necesare pentru a fi admisi la o universitate Ivy League.

În timp ce familiile extrem de bogate care pot face o donație semnificativă au încă un avantaj și pot să se bazeze pe un loc în jocul admiterilor, Strogov a spus că șansele nu îi ajută pe candidații care provin din familii de “bogați obișnuiți”, care trebuie să se diferențieze de colegii lor cu performanțe școlare sau academice foarte mari.

Tariful unui consultant al AtomicMind este de 500 de dolari pe oră, dar crește la 3.000 de dolari dacă se dorește a se lucra direct cu Strogov. Clienții pretențioși ar putea cheltui până la 85.000 de dolari pe lună pentru aceste servicii, potrivit Bloomberg.

Compania se specializează și în “poziționarea” studenților de origine asiatică. Acest lucru include îndrumarea unui student de origine asiatică de est, care acum urmează cursurile Columbia, departe de domeniile STEM competitive spre o specializare în științele umaniste pentru a-și spori șansele de admitere.

Astfel de companii de consultanță încep de obicei să lucreze cu studenții în clasa a 9-a, atribuindu-le consilieri care au lucrat anterior în admiterea la colegiu, mulți dintre ei la instituții de prestigiu precum Stanford, MIT, Princeton și Yale. Ei oferă, de asemenea, servicii pentru studenți chiar din grădiniță.

Ce efort înseamnă toate acestea? La AtomicMind, unii studenți iau până la șapte ore de consultanță pe zi pentru a-și consolida profilul academic. “Suntem angajați de părinți pentru că nu pot să ofere acel timp copiilor lor”, a spus Strogov. “Suntem o extensie a lor.”

Nu toată lumea este convinsă că prețul practicat de consilierii pentru admiterea la facultățile de prestigiu din SUA merită investit. Christopher Rim, de exemplu, spune că pentru sfaturi privind obținerea unui loc dorit în Ivy League pentru studenții care doresc să înceapă pregătirea pentru facultate în clasa a șaptea este nevoie de investiție de 750.000 de dolari din partea părinților. Acesta este tariful lui Rim. Prețul este de peste două ori mai mare decât costul real al unei astfel de școli de elită.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău