Un centru de reabilitare fizică pentru bolnavi, deschis la Tiraspol, datorită UE. „Învăţăm oamenii să meargă din nou”

28 Nov. 2023, 13:40
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
28 Nov. 2023, 13:40 // Slider //  MD Bani

Centrul de reabilitatre fizică „Kineto Life” a fost deschis recent la Tiraspol. În cadrul acestuia sunt desfăşurate programe de recuperare care includ exerciţii fizice şi antrenamente speciale pentru diferite categorii de persoane.

„Centrul de reabilitare fizică „Kineto Life” este un centru modern de reabilitare fizică care ajută la recuperarea persoanelor care au suferit anumite traume, intervenţii chirurgicale, boli neurologice înnăscute sau atacuri vasculare cerebrale (AVC)”, susţine Dmitrii Golosnoi, fondatorul centrului.

Lansarea acestor servicii de reabilitare fizică a fost posibilă la Tiraspol datorită surselor de finanţare europene, care au ajuns în stânga Nistrului prin intermediul unui grand, la care a aplicat fondatorul asociaţiei obşteşti „INVALIFE”, Dmitrii Golosnoi.

„Proiectul a fost finanţat de Uniunea Europeană şi Suedia. Am câştigat un grant în valoare de 37.500 euro. Am cumpărat dispozitivele necesare, aparate de reabilitare, de masaj, am procurat tehnică de lucru şi mobilier, pentru a crea condiţii confortabile pentru beneficiarii noştri”, adaugă Golosnoi.

În prezent, în cadrul centrului activează specialişti calificaţi – maseuri, medici reabilitologi şi kinetoterapeuţi, care pun pe picioare, la propriu, persoanele aflate la recuperare.

„Aici învăţăm oamenii să meargă din nou. Stabilim un program pentru fiecare persoană care vine la reabilitare şi începem exerciţiile. Dacă persoana a suferit recent un AVC şi se află la pat, iar rudele nu o pot aduce la noi, atunci mergem şi desfăşurăm exerciţiile la domiciliu”, susţine medicul reabilitolog Elena Timoşevscaia.

Prin intermediul acestui proiect este susţinut antreprenoriatul social, care oferă servicii gratuite persoanelor aflate în dificultate.

„Serviciile noastre sunt cu plată, dar persoanele cu necesităţi speciale, cu gradul I şi II de dizabilitate, beneficiază de reabilitare gratuită. Proiectul mai presupune angajarea în câmpul muncii a persoanelor cu necesităţi speciale sau aflate la vârsta de pensionare, cum ar fi personalul tehnic, dar şi administratorul”, spune Dmitrii Golosnoi.

În total, în cadrul programului de susţinere a întreprinderilor sociale, implementat de Fundaţia Est Europeană cu finanţarea Uniunii Europene şi a Suediei, au fost selectate 10 organizații ale societății civile care au obţinut sprijin financiar nerambursabil, pentru a dezvolta şi promova antreprenoriatul social în Republica Moldova.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO