Un centru de reabilitare fizică pentru bolnavi, deschis la Tiraspol, datorită UE. „Învăţăm oamenii să meargă din nou”

28 Nov. 2023, 13:40
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
28 Nov. 2023, 13:40 // Slider //  MD Bani

Centrul de reabilitatre fizică „Kineto Life” a fost deschis recent la Tiraspol. În cadrul acestuia sunt desfăşurate programe de recuperare care includ exerciţii fizice şi antrenamente speciale pentru diferite categorii de persoane.

„Centrul de reabilitare fizică „Kineto Life” este un centru modern de reabilitare fizică care ajută la recuperarea persoanelor care au suferit anumite traume, intervenţii chirurgicale, boli neurologice înnăscute sau atacuri vasculare cerebrale (AVC)”, susţine Dmitrii Golosnoi, fondatorul centrului.

Lansarea acestor servicii de reabilitare fizică a fost posibilă la Tiraspol datorită surselor de finanţare europene, care au ajuns în stânga Nistrului prin intermediul unui grand, la care a aplicat fondatorul asociaţiei obşteşti „INVALIFE”, Dmitrii Golosnoi.

„Proiectul a fost finanţat de Uniunea Europeană şi Suedia. Am câştigat un grant în valoare de 37.500 euro. Am cumpărat dispozitivele necesare, aparate de reabilitare, de masaj, am procurat tehnică de lucru şi mobilier, pentru a crea condiţii confortabile pentru beneficiarii noştri”, adaugă Golosnoi.

În prezent, în cadrul centrului activează specialişti calificaţi – maseuri, medici reabilitologi şi kinetoterapeuţi, care pun pe picioare, la propriu, persoanele aflate la recuperare.

„Aici învăţăm oamenii să meargă din nou. Stabilim un program pentru fiecare persoană care vine la reabilitare şi începem exerciţiile. Dacă persoana a suferit recent un AVC şi se află la pat, iar rudele nu o pot aduce la noi, atunci mergem şi desfăşurăm exerciţiile la domiciliu”, susţine medicul reabilitolog Elena Timoşevscaia.

Prin intermediul acestui proiect este susţinut antreprenoriatul social, care oferă servicii gratuite persoanelor aflate în dificultate.

„Serviciile noastre sunt cu plată, dar persoanele cu necesităţi speciale, cu gradul I şi II de dizabilitate, beneficiază de reabilitare gratuită. Proiectul mai presupune angajarea în câmpul muncii a persoanelor cu necesităţi speciale sau aflate la vârsta de pensionare, cum ar fi personalul tehnic, dar şi administratorul”, spune Dmitrii Golosnoi.

În total, în cadrul programului de susţinere a întreprinderilor sociale, implementat de Fundaţia Est Europeană cu finanţarea Uniunii Europene şi a Suediei, au fost selectate 10 organizații ale societății civile care au obţinut sprijin financiar nerambursabil, pentru a dezvolta şi promova antreprenoriatul social în Republica Moldova.

Realitatea Live

04 Mart. 2024, 09:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 09:49 // Actual //  Lupu Eduard

Piața neagră a țigaretelor înregistrează o ușoară scădere în luna ianuarie 2024, ajungând la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu 8,5% la finele anului 2023, conform unui studiu realizat de compania de cercetare Novel.

„În luna ianuarie, cea mai mare scădere a contrabandei se înregistrează în nord-est, cu 10,5 p.p. până la 19,2%. Cu toate acestea, regiunea continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete. În ianuarie, singura regiune în care piața neagră crește semnificativ este sud, cu 4,1 p.p. până la 10,4%. Majorarea este corelată cu apariția ca sursă de proveniență a Bulgariei, începând de anul trecut. Ca proveniență, cea mai mare pondere o deține Duty Free (peste 40%), urmată de Moldova (21,6%), Cheap Whites (13%) și Bulgaria (12,8%)”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

Platforma Stopcontrabanda.ro a raportat că peste 10 milioane de țigarete de contrabandă au fost capturate de autorități în zona de sud a țării începând din acest an, reflectând o tendință de creștere a traficului ilicit de produse din tutun din statele din sudul țării, unde prețurile sunt mai mici.

Directorul relațiilor externe al Ariei Europa de Sud Est a British American Tobacco, Ileana Dumitru, a salutat eforturile autorităților în combaterea contrabandei, menționând instalarea primelor două scannere vamale în vămile Giurgiulești și Albița.

În același timp, veniturile din accize au înregistrat o creștere semnificativă în ianuarie 2024, cu 48,1% față de anul anterior, susținute de încasările din accizele pentru produsele din tutun, cu o creștere de 91,4%.

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications la JTI România, Moldova și Bulgaria, a subliniat necesitatea unui mediu legislativ stabil pentru a menține parteneriatele cu statul, criticând propunerile legislative anti-tutun care ar putea alimenta piața neagră.

Aceste evoluții survin în contextul unei concentrări sporite a eforturilor de combatere a contrabandei cu țigarete, cu rapoarte ale Poliției de Frontieră care indică o creștere a capturărilor și destructurarea a trei grupuri infracționale organizate în 2023.

Anual, companiile de tutun contribuie semnificativ la bugetul statului, vărsând aproximativ 20 miliarde de lei reprezentând accize, TVA și alte taxe și contribuții.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău