Un diamant de peste două milioane de dolari, descoperit din întâmplare

02 Nov. 2021, 03:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Nov. 2021, 03:47 // Actual //  Lupu Eduard
O pensionară din Marea Britanie a descoperit întâmplător că are o piatră foarte … prețioasă în caseta cu bijuterii, scrie forbes.roforbes.ro.

Un diamant rar, de 34 de carate, și-a petrecut o parte a veșnicei sale existențe trecând neobservat, camuflat de ignoranța umană într-o imitație ieftină

Proprietara sa, o respectabilă pensionară în vârstă de 70 de ani din nordul Marii Britanii, a fost convinsă că are o bijuterie care, deși arată foarte bine, este doar o imitație fără valoare.

Doamna nu-și mai amintește cum a intrat în posesia nestematei, cel mai probabil aceasta fiind achiziționată de la un târg de vechituri.

Cu câteva luni în urmă, în timp ce făcea curățenie în casă, a vrut să arunce diamantul, dar un vecin i-a sugerat că piatra ar putea fi valoroasă și că ar trebui să o ducă la un specialist să o evalueze.

„Doamna a venit la noi cu o geantă cu bijuterii. Părea că e în trecere, grăbindu-se spre o altă întâlnire”, își amintește Mark Lane de la casa de licitații Featonby, citat de BBC. „Diamantul era într-o cutie împreună cu verigheta doamnei și alte bijuterii lipsite de valoare.”

Deși bănuim că are oarece experiență în privința pietrelor prețioase, domnul Lane a tratat la început bijuteria cu aceeași indiferență ca și proprietara ei. Considerând că e făcut probabil din zirconiu și că nu valorează mai mult de 2700 de dolari, dl Lane a lăsat diamantul să zacă pe biroul său câteva zile înainte să îl testeze.

Când în cele din urmă a făcut-o, spre surprinderea sa, aparatul de testare a indicat că piatra este un diamant. Trimis spre evaluare la Anvers, în Belgia, experții de la HRD Diamond Grading Laboratory au confirmat că este vorba de un diamant H VS1 rar, de 34,19 carate, în valoare de aproximativ 2,7 milioane de dolari.

Realitatea Live

29 Nov. 2022, 05:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2022, 05:32 // Actual //  Lupu Eduard

Generalul australian Mick Ryan, expert în strategie militară a realizat o analiză privitoare la metodele folosite de Serghei Surovikin, generalul „Armaggedon”, pus de Putin în fruntea campaniei militare ilegale din Ucraina.

Reputatul ofițer australian încearcă să atragă atenția că analiza superficială a acțiunilor armatei ruse poate fi dăunătoare în tentativa de a înfrânge militar Moscova.

„O mare parte din relatările despre Ucraina se concentrează pe „ruși” ca pe o masă amorfă. Realitatea este că, chiar și în instituțiile militare inadecvate în ofensivă, există organizare, control și comandă de la vârf. Comandanții militari contează.

În proiectarea viitoarelor operațiuni, liderii și planificatorii militari ucraineni nu se vor uita doar la capacitățile militare și dispoziția în teren a trupelor rusești. Ei vor evalua modul în care filozofia de comandă a lui Surovikin ar putea avea impact asupra viitoarelor operațiuni ucrainene.

Ca atare, trebuie să-l înțelegem pe comandantul inamicului. Dacă îi deslușim stimulentele și motivațiile, îi putem anticipa strategia și planurile. Mecanismele prin care să fie înfrânt sau care să prevină acțiuni militare eficiente rusești în Ucraina pot fi apoi construite”, își începe expunerea generalul Mick Ryan.

Surovikin comandă o armată epuizată, are probleme de moral și a fost uzată constant în ultimele 9 luni. În timpul iernii, ofițerul rus specializat în Siria în distrugerea infrastructurii civile și uciderea cetățenilor de rând, unde și-a câștigat supranumele de „generalul Armageddon”, va trebui să apere teritoriul deja ocupat ilegal și „va face tot ce poate să-și păstreze forța, să reconstituie unități distruse și să construiască o rețea logistică rezistentă”.

„Surovikin va căuta o mai bună aliniere între obiectivele politice ale lui Putin și capacitatea militară a forțelor armate ale Rusiei. Aceste două lucruri au fost prost aliniate de la începutul războiului; această nealiniere a jucat un rol important în performanța slabă a armatei ruse.

Obiectivele politice ale lui Putin în luna februarie a acestui an au fost mult mai mari decât au fost capabile să atingă micile forțe terestre și aeriene ruse, prea dezagregate. Concentrarea puterii de luptă în Donbas la jumătatea anului 2022 a fost o demonstrație că rușii au înțeles acest lucru.

Dar vedem, mai nou, un fel de „întâlnire la mijloc” între politică și armată. Din punct de vedere politic, Rusia mobilizează oamenii și industria pentru a oferi o capacitate militară mai mare pentru operațiunile militare ucrainene.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău