Insula care agită spiritele între francezi și britanici. Cum a stricat Brexitul o prietenie de durată între pescari

01 Nov. 2021, 17:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Nov. 2021, 17:48 // Actual //  Dumitrita Culiuc

O dispută încrâncenată se poartă în Canalul Mânecii, între Marea Britanie şi Franţa. Subiectul conflictului? Peştele. Tradiţional, francezii aveau acces liber la zonele de pescuit de aici. Dar după Brexit, s-au înfuriat când au aflat că trebuie să solicite licenţe speciale pentru a putea pescui în continuare. Mare parte a nemulţumirilor sunt legate de Insula Jersey. Aparţine Coroanei britanice, dar e situată la doar 20 de kilometri de coasta Normandiei. Laurent Navet trăiește aici și la fel ca mulţi alţii, şi el se teme că lucrurile s-ar putea înrăutăţi, iar asta i-ar afecta viața de zi cu zi, scrie money.ro.

E ora 5:00 dimineața. Pescarul francez Laurent Navet se pregătește să iasă în larg. De peste 20 de ani pescuiește în largul Jersey, una dintre insulele din Canalul Mânecii. El spune că totul ar fi fost grozav, dacă nu ar fi fost Brexitul.

„Pescuiesc în special homar. Dacă nu mai pot intra în apele britanice, voi pierde cel puțin 70% din venituri”, spune Laurent Navet.

Una dintre cele două bărci pe care le deține nu mai poate intra în apele britanice, care se extind până la câțiva kilometri de țărmul francez. A fost șocat când a aflat acest lucru.

„Nu am avut niciodată probleme înainte. Nu știm de ce s-a schimbat totul de la o zi la alta. Nu există niciun motiv întemeiat. Poate vor să își protejeze resursele din Jersey, dar ei nu pescuiesc mult. Noi pescuim acolo de zeci de ani. Nu am avut niciodată probleme. Și nu înțelegem ce s-a întâmplat”, spune Laurent Navet.

Strângerea de mână, înlocuită cu proceduri birocratice complicate

Franța obișnuia să negocieze direct cu cei din Jersey, care are un statut special în relația cu Marea Britanie. Pescarii de pe ambele țărmuri se cunosc personal, așa că stabileau totul printr-o strângere de mână. Acum, după Brexit, totul e mai complicat. Pescarii francezi trebuie să solicite o licență oficială pentru navele lor, iar Asociația Pescarilor spune că este o procedură birocratică și care consumă mult timp.

Ei trimit informațiile la Paris, care apoi ajung la Bruxelles pentru aprobare. Apoi sunt trimise la Londra, apoi la Jersey, care trebuie să aprobe licențele încă o dată”, explică Lucile Aumont, oficial al Asociației Pescarilor din Normandia.

Procedura nu a funcționat pentru Laurent Navet. Deci nu mai poate pescui aici.

„Suntem în largul Jersey. Sunt o mulțime de stânci și pietre acolo. Acolo găsești homari”, arată pescarul.

E locul în care obișnuia să pescuiască cu vechiul său vas. Dar acum trebuie să întoarcă din drum ambarcațiunea cea nouă. Proprietarii pot obține licență pentru bărcile lor doar dacă pot dovedi că le-au folosit deja pentru a pescui aici și înainte de Brexit. Laurent Navet și-a cumpărat a doua barcă prea târziu. Nu se aștepta la o astfel de măsură.

Dar chiar și celor care au bărci mai vechi le este greu să furnizeze dovezile necesare. Traseele ambarcațiunilor mici nu sunt înregistrate automat, așa că e greu să obții documente.

Sfârșitul unei vechi prietenii
Momentan, administrația locală din Jersey a respins peste 70 de cereri, într-un limbaj birocratic.

„Suntem pregătiți și sper că săptămâna viitoare vom putea continua dialogul, astfel încât fiecare ambarcațiune din Uniunea Europeană care îndeplinește criteriile acordului comercial și de cooperare, și care vrea să intre în apele Jersey, să primească licența corespunzătoare”, declară Ian Gorst, „ministrul” pentru relații externe din Jersey

Cu alte cuvinte, fără documentele solicitate, nu se va acorda licență. Localnicii din Granville nu pot să creadă că vechea relație de prietenie s-a sfârșit.

„Nu este corect. Peștii nu stau într-un singur loc. Uneori sunt aici, alteori acolo. Marea ne aparține tuturor celor de aici, din Europa. Nu este corect că englezii au decis să-și însușească acest drept și creează un precedent periculos”, spune un pescar francez.

„Dacă pescarii noștri ar fi negociat cu pescarii din Jersey, am fi ajuns deja la un acord. Dar cu Brexitul și cu Uniunea Europeană, nimeni nu vrea să cedeze”, arată o localnică.

Un panou de electricitate ar putea provoca următorul conflict

Un mic panou de electricitate ar putea provoca următorul conflict. Alimentează Jersey cu electricitate de pe țărmul francez. Guvernul francez a amenințat că va întrerupe furnizarea de energie electrică dacă unele bărci de pescuit nu obțin licența.

Laurent Navet crede că astfel de amenințări vor înrăutăți lucrurile. El dorește o soluție pragmatică pentru a-și putea salva afacerea din care trăiește. E dezamăgit de captura de azi.

„Doar 15 kilograme pentru azi. Ar fi trebuit să fie 50. Nu voi putea continua așa”, se gândește bărbatul.

El, unul, ar prefera să uite de Brexit și să reînvie vechea prietenie cu Jersey.

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău