Un expert din Norvegia susține că a început căderea lui Putin: „Rusia nu merge nicăieri, nici politic, nici geografic”

01 Aug. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Aug. 2022, 05:15 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia s-a trezit izolată la nivel internațional de când președintele Vladimir Putin a ordonat o invazie a Ucrainei. Occidentul a impus sancțiuni pentru a pedepsi Rusia și a împiedica capacitatea Moscovei de a-și finanța mașina de război.

O creștere a prețurilor petrolului și gazelor – exporturile majore ale Rusiei – a susținut excedentul de cont al țării, dar economia este zdrobită, iar perspectivele par sumbre. Economia Rusiei se va micșora cu 15% în acest an și cu 3% în 2023, a prezis recent Institutul de Finanțe Internaționale.

Sancțiunile occidentale, exodul companiilor, exodul creierelor rusești și colapsul exporturilor vor șterge 15 ani de câștiguri economice, a adăugat grupul de lobby al industriei bancare la nivel mondial. Acest lucru pune la îndoială dacă puterea lui Putin ar putea deveni slabă, inclusiv Iver Neumann, directorul Institutului Fridtjof Nansen din Norvegia.

El prezice că refuzul lui Vladimir Putin de a reforma economia țării, amplificat de actuala invazie a vecinului său, ar putea fi „începutul sfârșitului” regimului său, deși când se va întâmpla acest lucru este greu de prevăzut.

„Deci, de când mandatul lui Putin a început acum 22 de ani, foarte puține s-au întâmplat cu adevărat în economie. Și mi se pare uimitor faptul că un marxist pregătit ca Putin nu înțelege că factorii materiali sunt esențiali”, a declarat recent Neumann, autorul cărții Rusia și ideea Europei, pentru Serviciul georgian al RFE/RL.

Ceea ce urmează după Putin este greu de prevăzut, a spus Neumann, deoarece președintele rus „și regimul său au făcut o treabă bună în a elimina ceea ce era gândirea și munca liberală organizată în Rusia.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău