Un gigant petrolier cu subsidiară și în Republica Moldova acuzat de dezordinile din Kazahstan

06 Ian. 2022, 20:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Ian. 2022, 20:41 // Actual //  bani.md

Compania KazMunayGas, gigantul petrolier de stat al Kazahstanului, care, prin divizia sa înregistrată în Olanda KMG International, controlează grupul Rompetrol din România, în frunte cu rafinăria Petromidia, a fost indicată de către președintele statului, Kassym-Jomart Tokayev, care are o rețea de benzinării și în Republica Moldova în cadrul unei întâlniri cu alți înalți oficiali kazahi,  ca având o anumită răspundere pentru masivele revolte populare care, în ultimele zile, au dus la demisia Guvernului și la decretarea stării de urgență în țara central-asiatică

Vorbind despre situația socială, politică și economică dificilă din țară din momentul de față, Kassym-Jomart Tokayev a arătat că Guvernul, precum și companiile KazMunayGas și KazakhGas, poartă o răspundere aparte pentru actualele proteste, cauzate de creșterea prețurilor la gaz petrolier lichefiat (GPL)”, a transmis biroul de presă al președinției din Kazahstan, citat de agenția rusă de presă Tass.

Eliminarea de către Guvern a plafonului reglementat de preț la GPL de 60 tenge/litru a dus la dublarea cotațiilor la pompă, la 120 tenge/litru, ceea ce a constituit scânteia ce a declanșat revoltele. Tokayev a promis că va fi reluată reglementarea prețului pe o perioadă de cel puțin 180 de zile, la un nivel chiar mai redus decât cel anterior, de 50 tenge/litru (0,11 dolari), și a anunțat că reducerea inflației va fi „obiectivul primordial” al noului Cabinet.

Protestele au început duminică în orașul Zhanaozen din vestul Kazahstanului, unde în urmă cu 10 ani, în decembrie 2011, cel puțin 14 participanți la o grevă și un miting ale muncitorilor de la un câmp petrolier deținut și operat de KazMunayGas, care cereau salarii mai mari și îmbunătățirea condițiilor de muncă, au fost prezentați ca uciși de forțele de ordine. Compania petrolieră de stat a Kazahstanului a înregistrat un profit net de 2,2 miliarde dolari în primele 9 luni din 2021, la venituri totale de peste 11 miliarde dolari.

KazMunayGas a derulat preluarea Rompetrol de la Dinu Patriciu în perioada 2007-2009, plătind în total circa 2,7 miliarde dolari. Grupul românesc, al cărui principal activ este rafinăria Petromidia, formează una dintre cele mai importante unități industriale din țară, numărându-se totodată printre cei mai mari contribuabili la bugetele statului. Rompetrol Rafinare a terminat primele 9 luni ale anului trecut cu pierderi de circa 58 milioane dolari, la o cifră de afaceri brută de 3,27 miliarde dolari.

 

 

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO