Un grup de 6 apicultori din țară au fost obținut certificarea ECO pentru miere. Ce condiții au îndeplinit

06 Oct. 2021, 15:57
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
06 Oct. 2021, 15:57 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Produsele ecologice sunt tot mai căutate în ultima perioadă, iar mierea nu este o excepție. Consumatorii de piața externă, cât și internă solicită tot mai mult miere certificată ecologic. În acest sens, apicultorii încearcă să se adapteze noilor condiții de pe piață. Un nou grup de șase apicultori din diferite regiuni ale țării, coordonat de către o companie exportatoare de miere, a fost certificat pentru producerea mierii ecologice, ce demonstrează că apicultorii au trecut cu succes perioada de doi ani de conversie și că respectă cerințele Uniunii Europene de producere ecologică a mierii.

Certificarea ecologică a grupului de apicultori a fost susținută de proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova în parteneriat cu compania Regina Naturii. Inspecția stupinelor a fost efectuată de către un organism de control internațional, recunoscut de către Comisia Europeană. Compania Regina Naturii intenționează în următoarea perioadă să crească numărul apicultorilor în grup până la 50 și să extindă lista produselor apicole certificate ECO.

Pentru a obține certificarea ecologică apicultorii au realizat o serie de măsuri importante. Astfel, au trebuit să-și confecționeze stupii din materiale naturale și să-i trateze corespunzător, să-și adapteze condițiile de extracție, prelucrare şi depozitare a produselor apicole, conform unor cerințe riguroase. De asemenea, apicultorii au demonstrat că pe o rază de 3 km de stupine, sursele de polen şi nectar reprezintă  culturi ecologice, floră spontană, sau culturi tratate prin metode cu impact redus asupra mediului, în aceleași timp fiind amplasate la o distanță suficientă față de sursele de poluare (centre urbane, centre industriale, autostrăzi).

Potrivit informațiilor, mierea ecologică se bucură de o cerere în creștere atât pe piața internă, cât și pe piețele de export. Mierea ECO de tei, salcâm și polifloră, recoltată de apicultorii membri ai grupului este colectată de compania Regina Naturii și comercializată ca produs ecologic pe piețele de export.

„Piața globală a produselor ecologice certificate a crescut rapid în ultimul deceniu, o tendință care va continua. Cererea tot mai mare pentru produsele ecologice certificate transformă acest domeniu al agriculturii în unul promițător pentru Moldova, iar USAID susține eforturile apicultorilor și procesatorilor în această tranziție. Recent, Regina Naturii și apicultorii parteneri au obținut statut de apicultori care produc miere ecologică, iar certificarea ecologică le va extinde accesul la piețe noi cu capacități înalte de plată, ceea ce le va permite să-și dezvolte afacerile”, a declarat Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova.

Printre apicultorii care au fost certificați este și Andrei Bivol, prisaca căruia a fost și gazda evenimentului de astăzi, 6 octombrie 2021. Apicultorul a declarat că a participat în procesul de conversie la producția ecologică cu 300 de familii de albini. Apicultorul afirmă că sunt cerințe extrem de riguroase care implică efort și investiții, dar speră că aceste produse vor deschide noi perspective de comercializare a mierii, iar certificatul obținut va spori încrederea consumatorilor că mierea este cu adevărat ecologică.

Potrivit experților mierea ecologică este un produs de nișă, cu perspective largi de export, care este apreciată la un preț mai înalt cu 20-30% față de prețul oferit pentru mierea convențională. Conform cercetărilor internaționale, piața globală a mierii ecologice este în continuă creștere fiind prognozată pentru perioada 2020-2027 o rată de creștere de 10,50%, astfel încât va ajunge până în 2027 la circa 911,30 milioane USD. Această creștere este explicată prin creșterea cererii de produse sănătoase în rândul consumatorilor.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate peste 7800 de stupine. Aproximativ 15% din totalul mierii produse în Moldova este consumat local, iar 85% este exportat. Republica Moldova exportă miere în principal către Uniunea Europeană, în special către România, Italia, Franța, Germania, Spania. Acum un an, alți 11 apicultori, cu suportul proiectului USAID APM în parteneriat cu compania Apicola-Lux CC, și-au certificat ecologic procesul de producere a mierii. 

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău