Un nou împrumut de 23,5 milioane de euro de la BERD pentru CFM. Cum vor fi folosiți banii

06 Oct. 2021, 15:22
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Oct. 2021, 15:22 // Actual //  MD Bani

Infrastructura esențială feroviară va fi  modernizată. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) oferă operatorului feroviar național Calea Ferată din Moldova un împrumut suplimentar de 23,5 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii esențiale.

Noul împrumut vine după acordarea unui alt pachet financiar de 110 milioane de euro oferit în comun de către BERD, Banca Europeană de Investiții (BEI) și Uniunea Europeană (UE), negociat în 2014 și debursat în 2017, pentru modernizarea infrastructurii feroviare, achiziționarea materialului rulant nou și sprijinirea procesului de reformare a întreprinderii de stat. Guvernul Republicii Moldova a solicitat noua finanțare pentru a continua modernizarea infrastructurii.

Cu suportul UE au fost achiziționate și puse în exploatare 12 locomotive noi. De asemenea, a fost efectuat un studiu de fezabilitate privind lucrările de reabilitare și lucrările pe tronsonul de cale ferată Bender-Căușeni-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești vor începe curând. În plus, Calea Ferată din Moldova se pregătește să lanseze o licitație pentru un sistem informațional de management al consumului energetic (EMIS), pentru o planificare, monitorizare mai eficientă și mai rentabilă a consumului energetic.

„Banii vor fi alocați pentru modernizarea infrastructurii căii ferate pe tronsonul Bender-Căușeni-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești, acest segment fiind cel mai aglomerat tronson de cale ferată din țară, care asigură tranzitul de mărfuri din România și Ucraina, a declarat Andrei Spînu, Viceprim-ministru, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Acesta a adăugat: „Reanimarea sectorului abia începe. Gestionarea banilor eficient, cu maximă responsabilitate și disciplină, acest sector va căpăta o nouă imagine.”

Potrivit lui Matteo Patrone, Directorul Executiv al BERD, pentru Europa de Est și Caucaz finanțarea oferită va avea numeroase beneficii atât pentru comerț, economie, cât și pentru oameni, în general.

„Căile ferate moderne înseamnă un transport mai sigur și mai eficient pentru pasageri, și mărfuri. Finanțarea noastră va îmbunătăți eficiența operațională și guvernanța corporativă la Calea Ferată din Moldova și va aduce beneficii importante pentru comerț, economie și viața oamenilor din Moldova.”

BERD este principalul investitor instituțional din Moldova. Până în prezent, banca a investit peste 1,4 miliarde de euro prin 146 de proiecte în diferite sectoare ale economiei țării. De asemenea, a oferit servicii de consultanță pentru mai mult de 1.000 de întreprinderi mici.

Realitatea Live

12 Sept. 2024, 17:16
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
12 Sept. 2024, 17:16 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Comisia Națională a Pieței Financiare a autorizat emisiunea suplimentară de acțiuni a gigantului JLC, cu 11,2 milioane de lei (200 049 de acțiuni ordinare nominative).

Capitalul companiei după majorare va constitui 68,2 milioane de lei divizat în 1 218 429 de acțiuni.

Ultimele date arată că în 2023, JLC a contabilizat un profit de 694,1 milioane de lei și o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de lei.

JLC SA deţine peste 68% din capitalul celui de-al doilea producător de lactate din Moldova, Incomlac din Bălţi.

Din grup mai fac parte reţeaua de magazine Jardi, compania de construcţii Monolit, gospodării agricole cu peste 2.000 de hectare de terenuri agricole, dar şi fabrici de lactate în Ucraina, Kazahstan şi România.

Despre Vladimir Jardan care stă în spatele grupului se cunosc puţine, el preluând o parte din afacerile din domeniul lactatelor prin intermediul unui fond de investiţii creat în perioada privatizării contra bonuri patrimoniale în anii 90 ai secolului XX.

Vladimir Jardan a avut conexiuni şi cu băncile implicate în furtul miliardului. Astfel înainte de introducerea administrării specială de către Banca Naţională a Moldovei (BNM) şi iniţierii procedurii de lichidare a Băncii Sociale, milionarul Vladimir Jardan, deţinea direct 0,72% din acțiunile instituției, dar împreună cu acțiunile deținute de firmele Jardi, JLC, Logos-Grup și Incomlac avea 5,28%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău