Un nou împrumut de 23,5 milioane de euro de la BERD pentru CFM. Cum vor fi folosiți banii

06 Oct. 2021, 15:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Oct. 2021, 15:22 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Infrastructura esențială feroviară va fi  modernizată. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) oferă operatorului feroviar național Calea Ferată din Moldova un împrumut suplimentar de 23,5 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii esențiale.

Noul împrumut vine după acordarea unui alt pachet financiar de 110 milioane de euro oferit în comun de către BERD, Banca Europeană de Investiții (BEI) și Uniunea Europeană (UE), negociat în 2014 și debursat în 2017, pentru modernizarea infrastructurii feroviare, achiziționarea materialului rulant nou și sprijinirea procesului de reformare a întreprinderii de stat. Guvernul Republicii Moldova a solicitat noua finanțare pentru a continua modernizarea infrastructurii.

Cu suportul UE au fost achiziționate și puse în exploatare 12 locomotive noi. De asemenea, a fost efectuat un studiu de fezabilitate privind lucrările de reabilitare și lucrările pe tronsonul de cale ferată Bender-Căușeni-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești vor începe curând. În plus, Calea Ferată din Moldova se pregătește să lanseze o licitație pentru un sistem informațional de management al consumului energetic (EMIS), pentru o planificare, monitorizare mai eficientă și mai rentabilă a consumului energetic.

„Banii vor fi alocați pentru modernizarea infrastructurii căii ferate pe tronsonul Bender-Căușeni-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești, acest segment fiind cel mai aglomerat tronson de cale ferată din țară, care asigură tranzitul de mărfuri din România și Ucraina, a declarat Andrei Spînu, Viceprim-ministru, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Acesta a adăugat: „Reanimarea sectorului abia începe. Gestionarea banilor eficient, cu maximă responsabilitate și disciplină, acest sector va căpăta o nouă imagine.”

Potrivit lui Matteo Patrone, Directorul Executiv al BERD, pentru Europa de Est și Caucaz finanțarea oferită va avea numeroase beneficii atât pentru comerț, economie, cât și pentru oameni, în general.

„Căile ferate moderne înseamnă un transport mai sigur și mai eficient pentru pasageri, și mărfuri. Finanțarea noastră va îmbunătăți eficiența operațională și guvernanța corporativă la Calea Ferată din Moldova și va aduce beneficii importante pentru comerț, economie și viața oamenilor din Moldova.”

BERD este principalul investitor instituțional din Moldova. Până în prezent, banca a investit peste 1,4 miliarde de euro prin 146 de proiecte în diferite sectoare ale economiei țării. De asemenea, a oferit servicii de consultanță pentru mai mult de 1.000 de întreprinderi mici.

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău