Un milion de lei pentru un ar. Cine a cumpărat terenul Poliției de Frontieră

19 Aug. 2021, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
19 Aug. 2021, 11:06 // Actual //  MD Bani

În prima jumătate a acestui an, în cadrul celor două runde de licitații au fost privatizate şapte bunuri (complexe patrimoniale unice, bunuri imobile, complexe de bunuri) în valoare de 81,33 milioane de lei.

Alte 9,84 milioane de lei au fost încasate din redevențe, din vânzarea-cumpărarea și locațiunea/arenda terenurilor aferente din domeniul privat al statului, scrie Mold-street.com.

Astfel în rezultatul desfășurării licitațiilor cu strigare pe piața reglementată (Bursa de Valori) la 19 aprilie 2021 a fost tranzacționat pachetul de acțiuni al statului din Aqua-Prut SA, la prețul de 4,77 milioane de lei, susține Agenția Proprietății Publice (APP).

Un milion de lei pentru un ar

În cadrul licitației cu strigare desfășurată pe 30 iunie 2021 au fost adjudecate alte patru bunuri în valoare de 52,2 milioane de lei.

Cel mai bun preț a fost obținut pentru un teren pentru construcţii, cu suprafața de 0,4 hectare de pe str. Grenoble, 111a din Chişinău.

Potrivit APP, pentru adjudecarea bunului menționat în cadrul licitației cu strigare s-au înregistrat 11 participanți.

Câștigător a fost compania DMlink SRL din Chișinău, specializată în comerţ cu ridicata de componente şi echipamente electronice şi de telecomunicaţii. Firma deținută de Maria Deliana a achitat aproximativ 39 de milioane de lei pentru teren sau câte circa un milion de lei pentru fiecare ar, de șase ori și ceva mai mult decât prețul inițial.

Anterior, terenul de pe str. Grenoble, 111a era deţinut de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, care a obţinut la finele anului 2017 dreptul de a iniţia un parteneriat public-privat pentru construcția de locuințe și obiective de menire socială pe acest teren.

Proiectul nu a fost realizat şi în final terenul a fost vândut de APP și nu a ajuns pe gratis în proprietatea unui dezvoltator, cum ar fi fost în cazul parteneriatului public-privat.

Menționăm că în prima jumătate a acestui an, în cadrul a celor două runde de licitații au fost expuse 36 de bunuri proprietate publică de stat supuse privatizării (majoritatea repetat), inclusiv: 15 pachete de acțiuni, inclusiv Metalferos, la licitații pe piața financiară a Bursei de Valori, 18 bunuri la licitație cu strigare și trei bunuri la licitație cu reducere.

APP susţinea anterior că pentru realizarea sarcinii bugetare de 700 de milioane de lei, stabilită de Legea bugetului pentru anul 2021, va asigura continuarea îndeplinirii în mod eficient și transparent a atribuțiilor sale în domeniul deetatizării bunurilor proprietate publică.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău