Un milion de lei pentru un ar. Cine a cumpărat terenul Poliției de Frontieră

19 Aug. 2021, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
19 Aug. 2021, 11:06 // Actual //  MD Bani

În prima jumătate a acestui an, în cadrul celor două runde de licitații au fost privatizate şapte bunuri (complexe patrimoniale unice, bunuri imobile, complexe de bunuri) în valoare de 81,33 milioane de lei.

Alte 9,84 milioane de lei au fost încasate din redevențe, din vânzarea-cumpărarea și locațiunea/arenda terenurilor aferente din domeniul privat al statului, scrie Mold-street.com.

Astfel în rezultatul desfășurării licitațiilor cu strigare pe piața reglementată (Bursa de Valori) la 19 aprilie 2021 a fost tranzacționat pachetul de acțiuni al statului din Aqua-Prut SA, la prețul de 4,77 milioane de lei, susține Agenția Proprietății Publice (APP).

Un milion de lei pentru un ar

În cadrul licitației cu strigare desfășurată pe 30 iunie 2021 au fost adjudecate alte patru bunuri în valoare de 52,2 milioane de lei.

Cel mai bun preț a fost obținut pentru un teren pentru construcţii, cu suprafața de 0,4 hectare de pe str. Grenoble, 111a din Chişinău.

Potrivit APP, pentru adjudecarea bunului menționat în cadrul licitației cu strigare s-au înregistrat 11 participanți.

Câștigător a fost compania DMlink SRL din Chișinău, specializată în comerţ cu ridicata de componente şi echipamente electronice şi de telecomunicaţii. Firma deținută de Maria Deliana a achitat aproximativ 39 de milioane de lei pentru teren sau câte circa un milion de lei pentru fiecare ar, de șase ori și ceva mai mult decât prețul inițial.

Anterior, terenul de pe str. Grenoble, 111a era deţinut de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, care a obţinut la finele anului 2017 dreptul de a iniţia un parteneriat public-privat pentru construcția de locuințe și obiective de menire socială pe acest teren.

Proiectul nu a fost realizat şi în final terenul a fost vândut de APP și nu a ajuns pe gratis în proprietatea unui dezvoltator, cum ar fi fost în cazul parteneriatului public-privat.

Menționăm că în prima jumătate a acestui an, în cadrul a celor două runde de licitații au fost expuse 36 de bunuri proprietate publică de stat supuse privatizării (majoritatea repetat), inclusiv: 15 pachete de acțiuni, inclusiv Metalferos, la licitații pe piața financiară a Bursei de Valori, 18 bunuri la licitație cu strigare și trei bunuri la licitație cu reducere.

APP susţinea anterior că pentru realizarea sarcinii bugetare de 700 de milioane de lei, stabilită de Legea bugetului pentru anul 2021, va asigura continuarea îndeplinirii în mod eficient și transparent a atribuțiilor sale în domeniul deetatizării bunurilor proprietate publică.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO