Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană va lua ”indubitabil 15 sau 20 de ani”, a estimat, duminică, ministrul delegat francez pentru afaceri europene Clement Beaune, potrivit căruia ţara poate intra între timp în comunitatea politică europeană propusă de preşedintele francez Emmanuel Macron.
”Trebuie să fim oneşti. Dacă spunem că Ucraina va intra în UE în şase luni, un an sau doi ani, am minţi. Nu ar fi adevărat. Vor fi indubitabil 15 sau 20 ani, este foarte mult”, a declarat Beaune, a cărui ţară asigură până la 30 iunie preşedinţia semestrială a Consiliului UE, pentru postul Radio J, relatează AFP, citată de Agerpres.
”În acest timp, este nevoie de un proiect politic în care ucrainenii pot intra”, a adăugat reprezentantul Parisului.
Macron propune o „comunitate politică europeană”. Zelenski: Orice alternativă la aderare e un compromis între Europa și Rusia
Preşedintele francez Emmanuel Macron a explicat, joi, că eventuala ”comunitate politică europeană” pe care a propus-o la începutul lunii mai ar fi ”complementară” procesului de aderare la Uniunea Europeană şi nu ”o alternativă” la acesta.
Macron a prezentat acest proiect pe 9 mai în faţa Parlamentului European la Strasbourg, în plină dezbatere privind lansarea procesului de aderare a Ucrainei, ţară invadată militar de Rusia.
El afirma cu acea ocazie că ar fi nevoie de ”decenii” pentru ca Ucraina să adere la UE şi sugera că între timp ţara poate face parte dintr-o ”comunitate politică europeană” care ar putea include Regatul Unit, ţară ieşită din UE în 2020, sau Republica Moldova, mai scrie sursa citată de Agerpres.
Acest proiect, care ar urma să fie dezbătut la Consiliul European de la Bruxelles de la finalul lunii iunie, a fost deja criticat de unii lideri europeni, precum preşedintele lituanian Gitanas Nauseda, în opinia căruia proiectul ar reflecta o lipsă de voinţă de a integra rapid Ucraina în interiorul UE.
De asemenea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că orice alternativă la aderarea Ucrainei la UE ar fi de fapt un „compromis” între UE şi Rusia, răspunzând astfel iniţiativei preşedintelui francez Emmanuel Macron de creare a unei „comunităţi politice europene”, văzută ca o „anticameră” a Uniunii Europene.
„Nu avem nevoie de alternative la candidatura Ucrainei la UE, nu avem nevoie de astfel de compromisuri”, a spus Volodimir Zelenski, sâmbătă.
Ucraina, Republica Moldova și Georgia a depus cerere de aderarea la UE. Iar în data de 12 mai cea de-a doua parte a chestionarului, completat de către Republica Moldova, de aderare la Uniunea Europeană a fost transmisă, șefului Delegației UE la Chișinău, Janis Mazeiks, de către prim-ministra Natalia Gavrilița.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!