Un nou instrument online pentru întreprinderi! CCI a RM a lansat Registrul Membrilor CCI a RM

23 Nov. 2021, 15:45
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
23 Nov. 2021, 15:45 // Slider //  MD Bani

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a lansat Registrul Membrilor CCI a RM – un instrument online de căutare a potențialilor parteneri în Republica Moldova pentru cooperare și investiții profitabile.

Camera de Comerț și Industrie a RM este unica asociație de business care este împuternicită conform legii să publice Registrul comercial nestatal al membrilor săi – o platforma online care permite promovarea membrilor CCI în țară și peste hotare.

„În ultimii 2 ani, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova implementează activ strategia pentru transformarea digitală a serviciilor sale și, în acest context, astăzi, cu suportul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în cadrul Proiectului „Optim – Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova‘’ realizat de HELVETAS Swiss Intercooperation, lansăm un nou instument online. Registrul Membrilor CCI a RM cuprinde cele mai active întreprinderi din Republica Moldova- Membre ale instituției camerale, din diferite sectoare ale economiei, din toate regiunile țării și de diferite dimensiuni și forme de proprietate”, a menționat Sergiu Harea, președinte CCI a RM, în cadrul conferinței de lansare a serviciului.

Totodată, Sergiu Harea a declarat că întreprinderile incluse în Registrul Membrilor CCI al Republicii Moldova sunt active în producere și furnizarea de servicii pe piețele interne și externe; devin parteneri de încredere, confirmându-și reputația cu experiență de succes în activitatea economică; informațiile despre companii pentru potențialii parteneri, în Registrul CCI a RM, se actualizează regulat; este
accesibilă varianta engleză a registrului; etc.

Artak Harutyunyan, directorul Proiectului “Optim – Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova”, a subliniat: „Suntem încântați să susținem transformarea digitală a serviciilor Camerei de Comerț și Industrie, recunoscând că asistența noastră se extinde la cele peste o mie de companii membre din Moldova. Noua platformă îi va ajuta nu doar pe ei, ci și alte companii din Moldova și de peste hotare să găsească parteneri și să intre pe alte piețe”.

Odată cu lansarea Registrului, CCI va pune la dispoziție antreprenorilor un instrument online modern ce include profilul a peste 1000 de companii – membre ale CCI din toate regiunile țării însoțite de date despre domeniul de activitate, produsele și serviciile acestora. Acest Registru, publicat pe pagina web a CCI www.chamber.md, oferă membrilor CCI o oportunitate excelentă de a stabili parteneriate la nivel național și internațional prin sistemul de căutare a partenerului de afaceri, după mai multe criterii, precum, domeniul de activitate și produs/serviciu.

Cu ajutorul Registrului antreprenorii vor putea depune online, cererea de a deveni membru al CCI și recepționa certificatul de membru în format electronic.

CCI invită întreprinderile moldovenești și străine care au nevoie de furnizori de încredere de bunuri și servicii în Republica Moldova; companiile străine care caută parteneri de încredere pentru a intra pe piața Republicii Moldova; investitorii străini care consideră Republica Moldova drept o platformă pentru noi investiții, să acceseze Registrul membrilor CCI a RM www.membrii.chamber.md.

Serviciul a fost digitalizat cu suportul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în cadrul Proiectului “Optim – Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova”, realizat de Helvetas Swiss Intercooperation în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.”

Notă: „CCI a RM a elaborat și a dat în exploatare, în anul 2015, Sistemul Informațional Automatizat (SIA) „Registrul membrilor CCI a RM” www.membrii.chamber.md cu scopul asigurării sistematizării informației referitoare la membrii CCI și efectuarea evidenței eficiente a acestora precum și facilitarea muncii colaboratorilor Camerei.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO