Un prieten al lui Plahotniuc sufocă fermierii! Ioniță: Dacă faci jocul monopoliștilor te trezești cu proteste în stradă

23 Nov. 2023, 10:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Nov. 2023, 10:13 // Actual //  Lupu Eduard

Agricultorii din întreaga regiune au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de dramatica scădere a prețurilor la producția agricolă în acest an. Datele furnizate de economistul Veaceslav Ioniță arată o reducere semnificativă a prețurilor, variind de la o scădere de 28% pentru porumb până la 53,7% pentru floarea soarelui, comparativ cu anul trecut.

„Evoluția prețului la grâu, care costă astăzi 2,55 lei/kg similar cu anul 2019. Acum imaginativă cu cât au crescut din 2019 costurile de producție și veți înțelege toată drama prin care trec acum agricultorii.  Fertilizanții de atunci sau scumpit de 4 ori, costurile cu forța de muncă a crescut de 1,7 ori, motorina e mai scumpă de 1,5 ori”, a mai spus Ioniță.

Potrivit lui, e creștere de circa 2 ori a costurilor de producție, iar prețurile au rămas aceleași ca și-n 2019. „Iată și motivul protestelor”.

Economistul că fenomenul corupției costă!!! „Dacă faci jocul monopoliștilor, te trezești cu fermierii în stradă”.

Asociația Forța Fermierilor organizează un amplu protest astăzi, 22 noiembrie. Deși au avut discuții cu premierul Dorin Recean și cu ministrul Agriculturii, aceștia nu au ajuns la un consens, menționând că fermierii sunt la limita disperării urmare a secetei de anul trecut, prețurile joase la cereale și a scumpirii input-urilor.

Proiectul Asociației Forța Fermierilor prevede un plan complex de salvare a fermierilor micro, mici și mijlocii în trei etape distincte:

  1. Moratoriu imediat pentru 3 luni: Se propune oprirea calculării penalităților, executării silite și intentării proceselor de insolvență în raport cu agricultorii care au cel puțin 70% din culturile cerealiere și oleaginoase în structura terenurilor agricole.
  2. Comisie specială pe o perioadă de 2 luni: Se propune activarea unei comisii speciale cu reprezentanți ai autorităților și asociațiilor producătorilor agricoli pentru a examina dosarele fermierilor și a obliga Camera de Comerț și Industrie să elibereze avizele necesare restructurării datoriilor.
  3. Compensații din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii: Se propune acordarea a 50% din Fondul Național de Dezvoltare a agriculturii și mediului rural ca plăți directe pentru suprafețele de floare soarelui și porumb cultivate în anul 2023, cu scopul de a compensa pierderile fermierilor. Aceste plăți urmează să fie făcute exclusiv fermierilor micro, mici și mijlocii până la 1 martie 2024.

Piața cerealelor dn Republica Moldova este controlată de milionarul Vaja Jhashi – 60%. Acesta este un vechi prieten al oligarhului Vladimir Plahotniuc și domină și piața uleiului din Republica Moldova. Jhashi controlează piața prin intermediul grupului de companii Trans Oil. Cea mai importantă afacere a holdingului este fabrica de ulei Floarea Soarelui de la Bălți. Jhashi și-a întărit poziția pe piața Republicii Moldova în 2011, cumpărând fabrici de ulei, elevatoare, construind terminale în portul Giurgiulești și obținând finanțare de la BERD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Mart. 2024, 09:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 09:49 // Actual //  Lupu Eduard

Piața neagră a țigaretelor înregistrează o ușoară scădere în luna ianuarie 2024, ajungând la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu 8,5% la finele anului 2023, conform unui studiu realizat de compania de cercetare Novel.

„În luna ianuarie, cea mai mare scădere a contrabandei se înregistrează în nord-est, cu 10,5 p.p. până la 19,2%. Cu toate acestea, regiunea continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete. În ianuarie, singura regiune în care piața neagră crește semnificativ este sud, cu 4,1 p.p. până la 10,4%. Majorarea este corelată cu apariția ca sursă de proveniență a Bulgariei, începând de anul trecut. Ca proveniență, cea mai mare pondere o deține Duty Free (peste 40%), urmată de Moldova (21,6%), Cheap Whites (13%) și Bulgaria (12,8%)”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

Platforma Stopcontrabanda.ro a raportat că peste 10 milioane de țigarete de contrabandă au fost capturate de autorități în zona de sud a țării începând din acest an, reflectând o tendință de creștere a traficului ilicit de produse din tutun din statele din sudul țării, unde prețurile sunt mai mici.

Directorul relațiilor externe al Ariei Europa de Sud Est a British American Tobacco, Ileana Dumitru, a salutat eforturile autorităților în combaterea contrabandei, menționând instalarea primelor două scannere vamale în vămile Giurgiulești și Albița.

În același timp, veniturile din accize au înregistrat o creștere semnificativă în ianuarie 2024, cu 48,1% față de anul anterior, susținute de încasările din accizele pentru produsele din tutun, cu o creștere de 91,4%.

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications la JTI România, Moldova și Bulgaria, a subliniat necesitatea unui mediu legislativ stabil pentru a menține parteneriatele cu statul, criticând propunerile legislative anti-tutun care ar putea alimenta piața neagră.

Aceste evoluții survin în contextul unei concentrări sporite a eforturilor de combatere a contrabandei cu țigarete, cu rapoarte ale Poliției de Frontieră care indică o creștere a capturărilor și destructurarea a trei grupuri infracționale organizate în 2023.

Anual, companiile de tutun contribuie semnificativ la bugetul statului, vărsând aproximativ 20 miliarde de lei reprezentând accize, TVA și alte taxe și contribuții.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău