Fermierii, de neînduplecat! Vor veni cu monștrii agricoli sub geamul premierului Recean

20 Nov. 2023, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Nov. 2023, 09:40 // Actual //  Lupu Eduard

Într-o declarație surprinzătoare, domnul ministru, Dorin Recean public a recunoscut public gravitatea situației din sectorul agrar, confirmând astfel problemele reale ale agricultorilor. Procesul accelerat de falimentare a fermierilor micro, mici și mijlocii este în desfășurare, iar Asociația Forța Fermierilor avertizează că poziția Ministerului Agriculturii nu oferă soluții imediate pentru ameliorarea situației.

Asociația critică propunerea ministerului de a crea un grup de lucru pentru examinarea dosarelor producătorilor agricoli aflați în dificultatea achitării datoriilor acumulate în perioada 2022-2023. Potrivit asociației, această propunere este întârziată și insuficientă, iar mii de fermieri riscă să fie deposedați de bunuri esențiale în timp ce procesele de verificare a dosarelor vor dura luni întregi.

În replică, Asociația Forța Fermierilor anunță că continuă pregătirile pentru un protest programat pentru 22 noiembrie. Într-o ultimă încercare de dialog, reprezentanții organizației vor avea o întâlnire la orele 11:30 cu ministrul agriculturii, prezentând un proiect detaliat care combină revendicările asociației cu propunerile guvernamentale.

Proiectul Asociației Forța Fermierilor prevede un plan complex de salvare a fermierilor micro, mici și mijlocii în trei etape distincte:

  1. Moratoriu imediat pentru 3 luni: Se propune oprirea calculării penalităților, executării silite și intentării proceselor de insolvență în raport cu agricultorii care au cel puțin 70% din culturile cerealiere și oleaginoase în structura terenurilor agricole.
  2. Comisie specială pe o perioadă de 2 luni: Se propune activarea unei comisii speciale cu reprezentanți ai autorităților și asociațiilor producătorilor agricoli pentru a examina dosarele fermierilor și a obliga Camera de Comerț și Industrie să elibereze avizele necesare restructurării datoriilor.
  3. Compensații din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii: Se propune acordarea a 50% din Fondul Național de Dezvoltare a agriculturii și mediului rural ca plăți directe pentru suprafețele de floare soarelui și porumb cultivate în anul 2023, cu scopul de a compensa pierderile fermierilor. Aceste plăți urmează să fie făcute exclusiv fermierilor micro, mici și mijlocii până la 1 martie 2024.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Mai 2024, 15:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2024, 15:36 // Actual //  Lupu Eduard

Moldova se clasează pe locul nouă în lume în rândul țărilor cu cel mai ieftin internet fix, potrivit unui nou raport global. Utilizatorii din Moldova plătesc în medie 9,19 USD pe lună pentru serviciile de internet, o sumă considerabil mai mică decât în multe alte țări, arată datele cable.uk.

Deși costul internetului în Moldova este mai mare decât în Ucraina (7,35 USD) și România (8,6 USD), este totuși mai mic decât în Bulgaria (10,47 USD) și Turcia (10,95 USD).

Topul țărilor cu cel mai scump internet fix:
– Insulele Solomon: 457,84 USD pe lună
– Burundi: 304,57 USD
– Insulele Turks și Caicos: 212 USD
– Insulele Virgine Britanice: 189 USD
– Bermude: 185 USD

Aceste prețuri ridicate se datorează în principal dificultăților de instalare a infrastructurii în zonele insulare și izolate.

Topul țărilor cu cel mai ieftin internet fix:
– Sudan: 2,4 USD pe lună
– Argentina: 5,17 USD
– Belarus: 7,03 USD
– Ucraina: 7,35 USD
– Egipt: 8,31 USD

Costul internetului în alte țări:
– Vietnam: 8,7 USD
– Croația: 21,9 USD
– Muntenegru: 25 USD
– Italia: 30,9 USD
– Spania: 31,9 USD
– Slovenia: 40,3 USD
– SUA: 65 USD
– Norvegia: 80,2 USD
– Emiratele Arabe Unite: 142,6 USD

Clasamentul demonstrează că, deși Moldova nu are cel mai ieftin internet fix din lume, costul rămâne semnificativ accesibil în comparație cu multe alte state. Accesul la internet rapid și la prețuri reduse continuă să fie un avantaj competitiv important pentru țară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău