Un prieten al lui Vladimir Andronachi, figurant în jaful bancar, s-a predat autorităților moldovenești

10 Ian. 2024, 11:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Ian. 2024, 11:43 // Actual //  Lupu Eduard

Anatolie Blonschi, al doilea figurant în celebrul dosar al „Fraudei Bancare”, a fost plasat în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13, după ce s-a predat benevol autorităților moldovenești în seara zilei de 9 ianuarie. Blonschi a trecut frontiera dintre Republica Moldova și România la punctul de trecere a frontierei de stat Leușeni-Albița. Blonschi este omul de încredere al lui Vladimir Andronachi, care a gestionat mai multe afaceri ale fostului deputat de la Partidul Democrat.

La 9 ianuarie 2024, în temeiul unui mandat judecătoresc emis la 1 aprilie 2022 în cadrul cauzei penale denumită generic „Frauda Bancară”, organul de căutare al Centrului Național Anticorupție (CNA) a reținut bărbatul în vârstă de 44 de ani, care era dat în căutare internațională. Blonschi este acuzat de complicitate la spălare de bani, în interesul unei organizații criminale, pentru acțiuni manifestate prin convertirea și transferul a 600,000 de euro obținuți pe cale infracțională de la Banca de Economii SA în noiembrie 2014. Suma respectivă a fost ulterior introdusă în circuitul legal al Republicii Moldova prin intermediul unor tranzacții suspecte și transferuri pe conturile unor companii nerezidente și rezidente.

Cauza penală a lui Blonschi a fost trimisă în instanța de judecată în martie 2023 de către Procuratura Anticorupție, cu aplicarea prevederilor Codului de procedură penală referitoare la finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului.

O ședință de judecată la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, este programată pentru data de 11 ianuarie 2024, ora 12:00. După efectuarea procedurii de reținere de către Procuratura Anticorupție, Blonschi a fost plasat în custodia Penitenciarului nr.13 din municipiul Chișinău pentru a executa măsura procesuală de constrângere – arestul preventiv pe un termen de 30 de zile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 13:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 13:07 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a adus claritate în dezbaterea publică privind lucrările și costurile de construcție pentru infrastructura de la Punctul de Trecere a Frontierei Leova – Bumbăta, prin publicarea tuturor documentelor relevante care au stat la baza acestui proiect.

Prin intermediul unei postări pe platforma de socializare Telegram, ministrul a explicat detaliat cele patru etape ale proiectului:

Etapa 1 a constat în construcția unui drum de acces de la punctul de trecere a frontierei de stat Leova-Bumbăta către strada Podul de Flori, cu o lungime de 2,01 km, având două benzi de circulație și două benzi de încadrare, precum și o secțiune de racordare cu podul de pontoane și platforma punctului de trecere a frontierei.

Etapa 2 a presupus construcția și amenajarea platformei punctului de trecere a frontierei, pe o suprafață de aproximativ 11.500 de metri pătrați.

Etapa 3 a inclus construcția și amenajarea platformei de parcare, pe o suprafață de aproximativ 13.000 de metri pătrați.

Etapa 4 a constat în construcția unui drum de ocolire a orașului Leova, pe o lungime de 1,5 km, care a inclus și amenajarea unei străzi de acces către acest drum de ocolire.

Ministrul Spînu a subliniat că acest proiect reprezintă un punct de referință important în infrastructura Republicii Moldova, fiind primul pod peste Prut construit de la independența țării și a evidențiat transparența procesului prin publicarea tuturor documentelor relevante legate de acest proiect.

Costul lucrărilor de construcție a drumului de acces – 3,6 km – și a infrastructurii punctului de frontieră Leova – Bumbăta se ridică la suma de 252,23 milioane de lei, iar finalizarea lucrărilor era planificată pentru luna noiembrie a acestui an. Iinițial, pentru construcția drumului erau prevăzuți 260 de milioane de lei.

Un calcul elementar arată că fiecare kilometru de drum a costat 84 de milioane de lei, fiind cel mai scump drum construit vreodată în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău