UN Women și Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară fac vocea femeilor din societatea civilă mai puternică

24 Iun. 2022, 15:36
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Iun. 2022, 15:36 // Actual //  MD Bani

O delegație a Fondului Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară al ONU (WPHF), care a inclus reprezentante/-ți ai Fondului și ai guvernelor donatoare din Austria, Germania, Irlanda, Norvegia, Suedia și Marea Britanie, a vizitat Republica Moldova în perioada 21-23 iunie 2022. Scopul vizitei a fost de a cunoaște impactul acțiunilor organizațiilor partenere sprijinite financiar de WPHF și pentru a evalua nevoile unice ale organizațiilor locale de femei care lucrează pentru a proteja femeile și fetele aflate în prima linie a crizei refugiaților din Ucraina.

WPHF, cu susținerea UN Women, a oferit finanțare pentru 6 ONG-uri din Republica Moldova, care acordă asistență urgentă persoanelor refugiate și fortifică integrarea dimensiunii de gen în răspunsul la criza umanitară. Pentru lansarea parteneriatelor cu societatea civilă a fost organizat un eveniment oficial cu reprezentantele acestor organizații – La Strada, Centrul de Drept al Femeilor, Asociația „Motivație” din Moldova, Gender Centru, Femei pentru Femei și Asociația „Institutum Virtutes Civilis”.

„Moldova este o țară mică, cu o inimă mare”, a spus Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women. „Această finanțare de la Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară va întări vocile și  va crește efortul esențial de răspuns al organizațiilor locale de femei și tineret care lucrează în prima linie a crizei refugiaților.”

Participantele la evenimentul de lansare au accentuat necesitatea echilibrării sprijinului pentru comunitățile gazdă și persoanele refugiate, subliniind că dincolo de entuziasm, liderism și voință politică, organizațiile de femei au nevoie de resurse flexibile și instrumente de finanțare rapidă pentru intervenții de calitate în capacitarea femeilor pentru a preveni conflictele, a răspunde la crize și situații de urgență, precum și pentru a beneficia de oportunitățile cheie de consolidare a păcii.

„Organizațiile locale de femei nu lucrează în izolare – ele lucrează în comunitățile lor pentru a crea schimbări pe termen lung, transformatoare”, a declarat Ghita El Khyari, șefa Secretariatului Fondului Umanitar și pentru Pace pentru Femei. „Iată de ce, Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară investește în femeile care sunt în prima linie de răspuns la crize în Moldova, Ucraina și 27 de țări de pe tot globul.”

Un nou apel regional a fost lansat pentru a sprijini mai multe organizații ale societății civile care lucrează pentru a promova redresarea socio-economică, conducerea și participarea politică a femeilor și fetelor strămutate forțat în contextul de criză umanitară în Moldova și Ucraina.

În timpul vizitei, delegația Fondului, împreună cu UN Women, s-au întâlnit cu Corina Ajder, Secretară de Stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Lilia Pascal, șefa Departamentului pentru oportunități egale pentru femei și bărbați și Daniela Misail-Nichitin, Secretară de Stat la Ministerul Afacerilor Interne. Discuția s-a axat pe rolul esențial al organizațiilor de femei locale ca răspunsuri de primă linie și acțiuni complementare pentru persoanele refugiate și comunitățile gazdă în scopul promovării coeziunii sociale.

Împreună cu echipa UN Women, delegația WPHF a vizitat Centrul temporar de plasament de la Moldexpo și punctul de trecere a frontierei de la Palanca, pentru a vedea facilitățile, dar și nevoile urgente ale refugiatelor pe teren.

O discuție despre provocările cu care se confruntă în această criză, a avut loc la sediul a două organizații, La strada și Centrul de Drept al Femeilor, care deja implementează proiecte finanțate de WPHF cu susținerea UN Women Moldova. „În timp de criză, trebuie să acționăm cu încredere”, a spus Mariana Buruiană, directoarea Centrului de Drept al Femeilor din Moldova, organizație parteneră susținută de WPHF. „Încredere în parteneri, donatori, refugiați și comunitățile gazdă”.

Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară ONU (WPHF) este singurul mecanism de finanțare globală dedicat exclusiv accelerării sprijinului programatic și instituțional pentru organizațiile locale de femei care lucrează în medii fragile pentru a răspunde la criză și pentru a construi pacea durabilă. UN Women joacă un rol central în succesul și creșterea continuă a WPHF fiind gazda Secretariatului global. Pentru mai multe informații despre WPHF, accesați WPHFund.org și urmăriți-ne @WPHFund.

UN Women este Entitatea Națiunilor Unite dedicată egalității de gen și abilitării femeilor. O promotoare mondială a drepturilor femeilor și fetelor, UN Women a fost înființată pentru a accelera răspunsul la necesitățile acestora în întreaga lume. UN Women sprijină participarea egală a femeilor în toate aspectele vieții, axându-se pe 4 priorități strategice:

  • Femeile conduc, participă și beneficiază în măsură egală de sistemele de guvernare
  • Femeile au Securitate financiară, locuri de muncă decente și independență economică
  • Toate femeile și fetele trăiesc o viață fără orice formă de violență
  • Femeile și fetele contribuie la și au o mai mare influență asupra creării păcii durabile și rezilienței, în egală măsură beneficiind de prevenirea conflictelor, precum și de acțiuni umanitare.

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală