Unde merg la școală moștenitorii caselor regale europene

02 Sept. 2022, 05:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Sept. 2022, 05:21 // Actual //  bani.md

Mai sunt câteva zile și începe școala, așa că am încercat să aflăm care sunt instituțiile de învățământ unde își fac studiile moștenitorii caselor regale din Europa.

UWC Atlantic College
Colegiul din Vale of Glamorgan, Țara Galilor, îi are printre elevi pe prințesa Eleonora, fiica cea mare a reginei Letizia și a regelui Felipe al Spaniei. Ea este colegă aici cu prințesa Alexia, fiica mijlocie a cuplului regal al Olandei, regele Willem-Alexander și regina Máxima. De altfel, regele Willem a studiat și el aici, la fel și prințesa Raiyah bint Al Hussein a Iordaniei și prințesa Elisabeta, ducesă de Brabant, viitoarea regină a Belgiei.

Colegiul a fost fondat în 1962 de Dr Kurt Hahn și, până în 2013, a fost prezidat de Nelson Mandela. Succesoarea sa și actuala deținătoare a funcției de președinte este însăși regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Instituția atrage elevi din țări foarte diverse care de obicei studiază aici doi ani pentru a-și obține bacalaureatul internațional. Dacă Times consideră Atlantic College drept un „Hogwarts pentru hippies”, revista Tatler spune că meritul școlii este acela că elevii care studiază aici se obișnuiesc să fie înconjurați și să conviețuiască cu persoane care nu le seamănă deloc.”

Institutul Le Rosey, Rolle, Elveția
Înființată în 1880 și funcționând într-un castel din secolul al XIV-lea, Institut Le Rosey este considerată cea mai scumpă școală din lume, taxa anuală fiind de 110.000 de lire sterline. I se mai spune și Școala Regilor – și pe bună dreptate: printre foștii absolvenți se numără prințesa Marie-Chantal a Greciei, prințul Rainier de Monaco, fostul Șah al Iranului, regele Farouk al Egiptului și prințul Guillaume, Mare Duce de Luxemburg.

Tot aici au studiat și celebrități sau copiii acestora: John Lennon, Winston Churchill și copiii lui Elizabeth Taylor. Din ianuarie și până în martie elevii studiază în campusul secundar al școlii, situat în exclusivista stațiune montană Gstaad, unde sunt inițiați în tainele schiului.

Le Rosey este un liceu-internat care se mândrește cu legăturile pe care le creează în comunitatea de elevi, motiv pentru care, la finalizarea studiilor, „aproape toți absolvenții pleacă cu o lacrimă de regret în colțul ochilor.”

Lakefield College, Canada
Este instituția de top a Canadei în ceea ce privește admiterea în mediul universitar și are un bogat portofoliu de absolvenți din rândul membrilor caselor regale.

Prințul Andrew, fratele prințului Charles, a studiat aici un semestru în 1978, iar regele Felipe al Spaniei a absolvit liceul aici înainte de se întoarce în Spania ca student la Autonomous University of Madrid.

Având campusul amplasat într-un peisaj idilic, pe malul râului Otonabee, între Toronto și Ottawa, elevii au ocazia de a desfășura nenumărate activități sportive pe lac și în natură.

Collège Alpin International Beau Soleil, Elveția
Prințul Felix și prințesa Claire de Luxemburg s-au cunoscut pe vremea când erau elevi la Beau Soleil și s-au căsătorit în 2013. Aici au studiat prințesa Maria a Danemarcei și Guillaume, Marele Duce al Luxemburgului.

Fondat în 1910, Beau Soleil este unul dintre cele mai vechi colegii-internat din Elveția. Aici învață aproximativ 300 de elevi din 40 de țări, metoda de predare punând accent pe lecții în particular, ceea ce place caselor regale.

Una dintre cele mai exclusiviste școli din lume, Beau Soleil solicită o taxă anuală de 99.000 de lire sterline și oferă, pe lângă vederea incredibilă spre Mont Blanc, o programă completă de sporturi de iarnă.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 13:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 13:38 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Grupul aerian franco-olandez Air France-KLM a anunțat vineri că intenționează să-și majoreze participația în compania aeriană scandinavă SAS de la 19,9% la 60,5%, devenind astfel acționar majoritar. Tranzacția este considerată un nou pas semnificativ în direcția consolidării industriei aviatice europene, într-un context în care transportatorii aerieni caută să-și consolideze pozițiile în fața competiției din SUA și Orientul Mijlociu, scrie Reuters.

Preluarea pachetului majoritar va avea loc prin achiziția acțiunilor deținute în prezent de fondurile Castlelake și Lind Invest, iar încheierea tranzacției este preconizată pentru a doua jumătate a anului 2026, fiind condiționată de aprobările autorităților de reglementare.

Valoarea exactă a investiției va fi stabilită la momentul finalizării și va ține cont de performanța financiară actualizată a SAS, inclusiv EBITDA și datoria netă. Totuși, grupul a refuzat să ofere cifre concrete în acest stadiu. Potrivit directorului financiar Steven Zaat, Air France-KLM se așteaptă la sinergii de ordinul sutelor de milioane de euro. Tranzacția va fi finanțată din lichidități sau printr-o emisiune simplă de obligațiuni („plain vanilla bond”), fără a afecta planul de reducere a datoriei hibride a grupului.

Air France-KLM deține deja o cooperare comercială cu SAS încă din vara anului 2024. Prin această preluare, grupul va obține acces extins la piețele din Suedia, Danemarca și Norvegia, iar SAS va deveni oficial o filială, ceea ce va permite optimizarea costurilor și extinderea rețelei de zboruri.

Directorul general al SAS, Anko van der Werff, a salutat decizia: „Consolidarea industriei aeriene europene era inevitabilă și ne bucurăm să facem parte din acest proces. Acum, odată ce Air France-KLM va deține peste 50% din acțiuni, vom putea beneficia cu adevărat de sinergii și să oferim clienților servicii mai bune.”

SAS va continua să investească în flotă și în rețeaua sa de rute. În prezent, compania operează 138 de aeronave și a transportat peste 25 de milioane de pasageri în 2023, cu venituri de 4,1 miliarde de euro.

Grupul Air France-KLM a intrat pentru prima dată în acționariatul SAS în 2023, cu o investiție de aproximativ 144,5 milioane de dolari, iar în august același an, compania scandinavă a ieșit din procedura de insolvență (Chapter 11).

Conform înțelegerii, Air France-KLM va deține majoritatea locurilor în consiliul de administrație al SAS, în timp ce statul danez va păstra o participație de 26,4% și propriile locuri în consiliu.

Această mișcare vine pe fondul unei tendințe mai ample de consolidare în sectorul aerian european. Lufthansa a achiziționat recent o participație de 41% în compania italiană ITA Airways și are investiții și în Air Baltic. În paralel, guvernul portughez vizează privatizarea companiei naționale TAP, iar negocierile pentru preluarea unor participații în Air Europa sunt în desfășurare.

„După restructurarea cu succes, SAS a demonstrat o performanță impresionantă. Suntem încrezători că, printr-o integrare mai profundă în cadrul grupului nostru, potențialul său va continua să crească”, a declarat Ben Smith, directorul general al Air France-KLM.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO