Unde merg la școală moștenitorii caselor regale europene

02 Sept. 2022, 05:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Sept. 2022, 05:21 // Actual //  bani.md

Mai sunt câteva zile și începe școala, așa că am încercat să aflăm care sunt instituțiile de învățământ unde își fac studiile moștenitorii caselor regale din Europa.

UWC Atlantic College
Colegiul din Vale of Glamorgan, Țara Galilor, îi are printre elevi pe prințesa Eleonora, fiica cea mare a reginei Letizia și a regelui Felipe al Spaniei. Ea este colegă aici cu prințesa Alexia, fiica mijlocie a cuplului regal al Olandei, regele Willem-Alexander și regina Máxima. De altfel, regele Willem a studiat și el aici, la fel și prințesa Raiyah bint Al Hussein a Iordaniei și prințesa Elisabeta, ducesă de Brabant, viitoarea regină a Belgiei.

Colegiul a fost fondat în 1962 de Dr Kurt Hahn și, până în 2013, a fost prezidat de Nelson Mandela. Succesoarea sa și actuala deținătoare a funcției de președinte este însăși regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Instituția atrage elevi din țări foarte diverse care de obicei studiază aici doi ani pentru a-și obține bacalaureatul internațional. Dacă Times consideră Atlantic College drept un „Hogwarts pentru hippies”, revista Tatler spune că meritul școlii este acela că elevii care studiază aici se obișnuiesc să fie înconjurați și să conviețuiască cu persoane care nu le seamănă deloc.”

Institutul Le Rosey, Rolle, Elveția
Înființată în 1880 și funcționând într-un castel din secolul al XIV-lea, Institut Le Rosey este considerată cea mai scumpă școală din lume, taxa anuală fiind de 110.000 de lire sterline. I se mai spune și Școala Regilor – și pe bună dreptate: printre foștii absolvenți se numără prințesa Marie-Chantal a Greciei, prințul Rainier de Monaco, fostul Șah al Iranului, regele Farouk al Egiptului și prințul Guillaume, Mare Duce de Luxemburg.

Tot aici au studiat și celebrități sau copiii acestora: John Lennon, Winston Churchill și copiii lui Elizabeth Taylor. Din ianuarie și până în martie elevii studiază în campusul secundar al școlii, situat în exclusivista stațiune montană Gstaad, unde sunt inițiați în tainele schiului.

Le Rosey este un liceu-internat care se mândrește cu legăturile pe care le creează în comunitatea de elevi, motiv pentru care, la finalizarea studiilor, „aproape toți absolvenții pleacă cu o lacrimă de regret în colțul ochilor.”

Lakefield College, Canada
Este instituția de top a Canadei în ceea ce privește admiterea în mediul universitar și are un bogat portofoliu de absolvenți din rândul membrilor caselor regale.

Prințul Andrew, fratele prințului Charles, a studiat aici un semestru în 1978, iar regele Felipe al Spaniei a absolvit liceul aici înainte de se întoarce în Spania ca student la Autonomous University of Madrid.

Având campusul amplasat într-un peisaj idilic, pe malul râului Otonabee, între Toronto și Ottawa, elevii au ocazia de a desfășura nenumărate activități sportive pe lac și în natură.

Collège Alpin International Beau Soleil, Elveția
Prințul Felix și prințesa Claire de Luxemburg s-au cunoscut pe vremea când erau elevi la Beau Soleil și s-au căsătorit în 2013. Aici au studiat prințesa Maria a Danemarcei și Guillaume, Marele Duce al Luxemburgului.

Fondat în 1910, Beau Soleil este unul dintre cele mai vechi colegii-internat din Elveția. Aici învață aproximativ 300 de elevi din 40 de țări, metoda de predare punând accent pe lecții în particular, ceea ce place caselor regale.

Una dintre cele mai exclusiviste școli din lume, Beau Soleil solicită o taxă anuală de 99.000 de lire sterline și oferă, pe lângă vederea incredibilă spre Mont Blanc, o programă completă de sporturi de iarnă.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 12:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 12:10 // Actual //  Ursu Victor

Tariful de 31% impus de administrația Trump exporturilor moldovenești în SUA a stârnit reacții în spațiul public, inclusiv acuzații la adresa diplomației moldovenești. Însă economistul Stas Madan demontează aceste teorii și explică mecanismul din spatele deciziei Washingtonului: o formulă matematică automată, nu negocieri sau sancțiuni politice.

„Am văzut afirmații de genul «moldovenii sunt varză la negocieri», dar realitatea este că tarifele impuse de SUA au fost calculate după aceeași metodologie pentru toate cele 183 de țări afectate. Nu au nicio legătură cu relațiile bilaterale”, afirmă Madan.

Potrivit economistului, Donald Trump a aplicat o formulă simplă bazată pe deficitul comercial al SUA cu fiecare țară în parte, raportat la valoarea importurilor din acea țară. În cazul Moldovei, din perspectiva SUA, în 2024: SUA a exportat bunuri în valoare de 53,6 milioane USD către Moldova, și a importat bunuri în valoare de 142 milioane USD din Moldova.

Acest lucru înseamnă un deficit comercial de 88,4 milioane USD pentru SUA față de Republica Moldova. Formula aplicată: (88,4 / 142) × 100 = 62%, apoi împărțit la 2 → tarif aplicat: 31%.

„Aceeași formulă a fost folosită pentru toate țările – de exemplu, Uniunea Europeană are un tarif de 20%, rezultat dintr-un deficit comercial de 39% împărțit la doi”, explică Madan.

Diferențele apar din modul în care se raportează statisticile comerciale: Exporturile sunt calculate în regim FOB (Free on Board), adică valoarea la ieșirea din țară, importurile sunt calculate în regim CIF (Cost, Insurance, and Freight), adică valoarea la intrarea în țara de destinație, incluzând transportul și asigurarea.

„Din cauza distanței mari, costurile de transport și logistică cresc valoarea bunurilor în statistica SUA, ceea ce explică de ce acolo importurile din Moldova apar mai mari decât exporturile noastre”, adaugă Madan.

Deci, tariful de 31% aplicat Republicii Moldova nu are legătură cu politica externă, ci este rezultatul unei formule automate bazate pe balanța comercială negativă a SUA. Potrivit lui Stas Madan, acuzațiile privind lipsa de competență diplomatică sunt nejustificate în acest caz.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ