Republica nu-și poate asigura consumul propriu de lapte, în condițiile unei ramuri zootehnice subdezvoltate și cu o productivitate scăzută
„Pentru a-și acoperi consumul propriu de lapte, Republica Moldova are nevoie de circa 20 mii de vaci, ceea ce sperăm să le avem în doi ani. Noi în prezent avem 16 400 și până la sfârșitul anului vom depăși cifra de 17 mii de capete. Însă trebuie să ne oprim, pentru că astăzi are loc un proces de trecere a animalelor slab productive în Gospodării Țărănești. Or, ministerul trebuie să vină și să le schimbe în animale cu productivitate înaltă”, a explicat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.
Potrivit ministrului, în prezent creștere numărul de bovine, dar nu și cantitatea de lapte. „E vorba de calitatea acestor bovine. Animalele care erau achiziționate de la persoanele fizice au fost de o productivitate joasă, de aceea de la 1 ianuarie plățile vor per litru de lapte”.
„Trebuie să modernizăm ramura că altfel nu mai putem exista. Și aici vorbim și de securitatea alimentară. Noi consumăm lunar circa 568 mii de litri de lapte. În condițiile de fermă producem circa 30 mii de litri de lapte, iar 200 mii de litri le achiziționăm de la persoanele fizice”, a punctat Bolea.
Datele Biroului Național de Statistică relevă că în ianuarie-septembrie 2022 față de perioada respectivă a anului precedent a fost înregistrată micșorarea producției (creșterii) vitelor și păsărilor (în masă vie) în gospodăriile de toate categoriile cu 5,3%, care a fost generată de scăderea producției atât în gospodăriile populației, cât și în întreprinderile agricole, respectiv, cu 8,4% și cu 2,4 %.