Unul în microbuz, iar altul la piață! Doi hoți de buzunare, reținuți pe urme fierbinți

22 Feb. 2021, 13:33
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Realitatea.md
22 Feb. 2021, 13:33 // Bani și Afaceri //  Realitatea.md

Doi bărbați cu vârstele de 24 și 34 de ani, locuitori ai Capitalei, au fost reținuți pe urme fierbinți de către polițiștii Secției combatere infracțiuni în locuri publice și transport urban din cadrul Direcției de Poliție a Chișinău, pentru comiterea infracțiunilor de pungășie.

În primul caz, poliția a fost sesizată la data de 19 februarie, în timp ce suspectul în vârstă de 34 de ani se afla pe str. Mitropolit Varlaam, în mod tainic a sustras din buzunarul scurtei unei femei de 33 de ani, telefonul mobil de model „Samsung A71”. Urmare a depistării lipsei telefonului mobil, femeia a sesizat poliția. Prejudiciul cauzat constituie 7.000 de lei.

Al doilea caz a avut loc în după amiaza zilei de ieri, 21 februarie. În timp ce se deplasa cu microbuzul de pe ruta 174, individul de 24 de ani a profitat de neatenția unui bărbat de 38 de ani și în mod tainic i-a sustras din geantă telefonul mobil. Astfel prin acțiunile lui a cauzat părții vătămate un prejudiciu în sumă de 4.000 lei.

În urma măsurilor întreprinse de polițiști, suspecții în comiterea infracțiunii au fost reținuți pe urme fierbinți și escortați la inspectorat, pentru documentare și stabilirea tuturor circumstanțelor. În cadrul acțiunilor procesual-penale, aceștia și-au recunoscut vina. Totodată, este de menționat că bărbații nu sunt la prima abatere fiind judecați pentru infracțiuni analogice.

Bărbații sunt cercetați penal în stare de libertate pentru „pungășie”, faptă care conform legislației penale în vigoare, se pedepsește cu amendă în mărime de până la 42.500 lei, muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani.

În context, Poliția Capitalei recomandă cetățenilor:

  • Când așteptați mijlocul de transport public la stație, acordați maximă atenție persoanelor ce au un comportament suspect, lângă Dvs.;
  • Pregătiți din timp banii pentru achitarea călătoriei, înainte de a urca în transport;
  • Evitați să citiți în timpul călătoriei, deoarece puteți deveni ținta hoțului de buzunare;
  • Evitați să păstrați banii în buzunarele din spate;
  • Nu uitați, majoritatea hoților de buzunare sunt permanent îmbrăcați elegant, și pot avea o vârstă diferită.

Realitatea Live

17 Iul. 2025, 09:20
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
17 Iul. 2025, 09:20 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Centrala hidroelectrică de la Costești ar putea să-și dubleze capacitatea de generare a energiei electrice prin extinderea surselor de producere cu ajutorul energiei regenerabile. Proiectele ambițioase au fost prezentate ministrului Energiei, Dorin Junghietu, în cadrul unei vizite de documentare la Întreprinderea de Stat „Nodul Hidroenergetic Costești”.

Potrivit administrației întreprinderii, în frunte cu Igor Cibotaru, sunt pregătite studii de fezabilitate pentru instalarea unui parc fotovoltaic plutitor și a unui parc eolian, fiecare cu o capacitate de 5 până la 10 MW. Acestea vor fi completate cu baterii pentru stocarea energiei electrice, transformând nodul într-un important actor pe piața energiei, inclusiv pe cea de echilibrare, odată cu lansarea piețelor pe termen scurt.

Investițiile ar urma să fie acoperite din sursele proprii ale întreprinderii, acumulate în anii precedenți din profitul net reinvestit în dezvoltarea infrastructurii.

„Prin diversificarea surselor – apă, aer și soare – vom reduce dependența de o singură tehnologie și vom crește stabilitatea sistemului energetic național,” a declarat administratorul Cibotaru.

În prezent, centrala funcționează cu un singur generator de 16 MW, pus în funcțiune în 1978, și produce circa 65 milioane kWh anual – echivalentul a aproximativ 6% din energia electrică generată pe plan intern. Activitatea sa depinde de deciziile grupului operativ moldo-român, care gestionează debitul de apă din lacul de acumulare Costești.

Lacul de acumulare Costești, al doilea ca mărime din țară după cel de la Dubăsari, se întinde pe 70 km în susul râului Prut și are o suprafață de 59 km², o capacitate de 1,285 miliarde metri cubi și o adâncime maximă de 43 metri.

Dacă proiectele vor primi undă verde de la Consiliul de administrație, centrala de la Costești ar putea deveni un exemplu regional de tranziție energetică durabilă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA