VIDEO Urmărește troleibuzul din telefon! Primăria a lansat aplicația „Tranzy”

15 Mart. 2023, 12:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Mart. 2023, 12:22 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Primăria Chișinău a lansat platforma de mobilitate urbană și a aplicației mobile pentru călători, care permite aflarea timpului de sosire a transportului în stație. Aplicația a fost implementată acum doi ani în orașele Iași și Cluj Napoca din România.

Aplicația Tranzy oferă informații în timp real despre sosirea transportului public în stațiile de așteptare. Aplicația este poate fi descărcată gratuit de către locuitorii Capitalei. Este comodă și ușor de utilizat.

Pe lângă timpul de așteptare, aplicația mai oferă informații despre cum circulă transportul public și amplasarea stațiilor de așteptare. Aplicația se află în perioada de testare până în luna mai.

„Tranzy este o platformă de mobilitate urbană. Ea prezintă o serie de instrumente, software, un ecosistem întreg de softuri, în primul rând pentru managementul flotei. Ea este folosită pentru procese operaționale care se întâmplă în fiecare zi în curtea Parcului Urban de Autobuze, în curtea Regiei de Transport Electric și pe infrastructura creată și susținută de Primărie”, precizează unul dintre participanții prezenți la conferința de lansare a platformei.

Din cele 400 de localizatoare GPS, 374 sunt deja instalate în unitățile de transport public, iar altele 26 urmează să fie instalate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Dec. 2023, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2023, 17:15 // Actual //  Lupu Eduard

Circa 300 de mii de moldoveni cu cetățenie română riscă să rămână fără cartea de identitate urmare a noilor modificări la legislație intrate în vigoare peste Prut, potrivit anunțului Just Consult.

„Cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenie română și au carte de identitate românească se confruntă cu acțiuni abuzive ale autorităților române. După verificarea la adresa de domiciliu, autoritățile rețin actul de identitate pentru a fi anulat. Aceste acțiuni au ca rezultat limitarea drepturilor acestor cetățeni, inclusiv dreptul la un act de identitate românesc și dreptul la libera circulație”, susține Just Consult.

De la 10 iunie 2023, au intrat în vigoare noi reguli pentru românii care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin. Potrivit noii legi, persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din cartea de identitate sunt obligate în termen de 15 zile să își facă mutația.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din buletin de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege. Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei românești.

Mulţi moldoveni de peste Prut îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană, iar proprietarii de locuinţe fac din asta o afacere.

Pentru mii de persoane din Republica Moldova, câteva localităţi de peste Prut sunt „acasă” doar în acte. Aceştia îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană.

De exemplu, în trei comune din judeţul Iaşi, există cel puţin câte o casă cu locuitori fantomă. Unii dintre ei nici nu au trecut măcar să vadă cum arată casa în care locuiesc oficial. Totodată, la Galați, există o casă cu 3000 de rezidenți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău