Statele Unite și Uniunea Europeană au încheiat un acord comercial controversat, prin care SUA vor impune un tarif vamal de 15% asupra tuturor produselor provenite din UE. În schimb, europenii se angajează să cumpere tehnică militară și energie americană în valoare totală de 750 miliarde de dolari în următorii patru ani, precum și să investească 600 miliarde de dolari în economia SUA, notează BBC.
Anunțul a fost făcut de președintele american Donald Trump, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la clubul său de golf din Scoția.
„Este o afacere bună pentru toată lumea. Ne aduce mai aproape. Este un parteneriat în adevăratul sens al cuvântului”, a declarat Trump, care anterior amenințase cu introducerea unui tarif de 30% începând cu 1 august dacă nu se ajungea la un compromis.
Von der Leyen a numit înțelegerea „o mare realizare”, obținută „în urma unor negocieri dure”.
Surse din administrația americană au declarat pentru BBC că UE a acceptat eliminarea unor bariere netarifare, inclusiv recunoașterea standardelor americane pentru automobile, ceea ce va permite producătorilor auto din SUA să vândă mai ușor pe piața europeană.
De asemenea, UE ar urma să modifice reglementările privind importurile de produse agroalimentare, pentru a permite accesul extins al produselor americane în Europa.
Ursula von der Leyen a mai anunțat că Uniunea Europeană va înlocui importurile de energie din Rusia cu achiziții majore de gaze naturale lichefiate, petrol și combustibil nuclear din SUA.
Germania critică: „Prețul este prea mare”
În timp ce Bruxelles-ul a prezentat acordul ca un succes diplomatic, mediul de afaceri german și-a exprimat dezamăgirea.
Federația Industriei Germane (BDI) a avertizat că noile tarife de 15% vor avea „efecte negative semnificative asupra economiilor de ambele părți ale Atlanticului”. Asociația Industriei Chimice (VCI) a calificat acordul drept un compromis dureros, care pune în pericol existența multor companii.
„Când te aștepți la un uragan, te bucuri de o simplă furtună. Am evitat escaladarea, dar prețul este prea mare”, se arată într-un comunicat al VCI.
Clemens Fuest, șeful Institutului Economic IFO, a mers și mai departe, calificând înțelegerea drept „umilitoare pentru UE” și un semn clar al dezechilibrului de putere.
Cu toate acestea, cancelarul german Friedrich Merz a salutat acordul, apreciind că a fost evitată o criză majoră în relațiile comerciale transatlantice. „Este un prim pas, dar avem mult de negociat în continuare”, a spus Merz, promițând sprijin total pentru Comisia Europeană.
Ministrul de Finanțe, Lars Klingbeil, a declarat că Germania va analiza impactul economic și asupra pieței muncii.
Deși prezentat drept un acord istoric, multe detalii rămân neclare. Trump a vorbit despre investiții europene de 600 miliarde de dolari în economia SUA, însă nu a precizat termenul, domeniile vizate sau dacă acestea au fost formalizate.
Totodată, UE ar urma să introducă sau să mențină tarife pentru „anumite produse americane”, dar nu s-au oferit detalii despre acestea.
În ciuda criticilor, Ursula von der Leyen a subliniat că acordul aduce „stabilitate într-o perioadă de incertitudine” și oferă claritate pentru cetățeni și mediul de afaceri.