Vacanţa la Viena şi banii europeni au determinat-o pe Olesea Plugaru să lanseze o afacere de producere a cărnurilor

07 Oct. 2024, 14:32
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
07 Oct. 2024, 14:32 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

O vacanţă în Austria i-a schimbat viaţa moldovencei Olesea Plugaru. A petrecut câteva zile cu soţul în Viena şi a fost încântată să vadă cum oamenii stau în rând după ciolan copt. Inspiraţi de această idee de business, soţii au revenit în Moldova fiind siguri că pot construi şi acasă un astfel de model de afacere.

„Carmangeria BARDA” a fost fondată în anul 2018 cu trei angajaţi, apoi în octombrie 2020 am deschis comercializarea producţiei, am mărit cantităţile şi am angajat mai mulţi lucrători în secţia de producere. Au fost în jur de 30 de persoane”, spune administratoarea Olesea Plugaru.

Întreprinderea a fost dezvoltată datorită Programului ODA “Femei în afaceri” la care a aplicat Olesea Plugaru, unde a obţinut un grant în valoare de 165 000 lei, din care a fost cumpărat utilajul necesar şi şi-a promovată afacerea. Ulterior, doi ani mai târziu, antreprenoarea a accesat un nou grant neramburasabil, în valoare de 158 000 lei, din care a procurat un generator de aburi pentru igienizarea încăperilor în secţia de producere şi o maşină de spălat vase şi tăvi.

„Suportul financiar din partea statului este foarte simţitor pentru noi. Mulţumim Guvernului Republicii Moldova şi Uniunii Europene. Vreau să fac un îndemn pentru bărbaţi, femei, tineri, care au spirit de antreprenor şi vor să deschidă o afacere, să profite de oportunităţile pe care le oferă statul”, afirmă cu încredere Olesea Plugaru.

Realitatea Live

07 Oct. 2024, 15:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Oct. 2024, 15:48 // Actual //  Ursu Victor

Cea mai îngrijorătoare descoperire făcută la cea de-a treia ediţie a Empact Hackathon, unde s-au adunat experţi din 27 de ţări, a fost practica vânzării de copii pentru sclavie pe termen lung, conform Europol.

Anchetatorii au găsit anunţuri în care un băiat sau o fată „de acasă” – termen ce sugerează o victimă permanentă – este oferit spre vânzare pentru sume între 20.000 şi 60.000 de dolari.

Pentru „servicii” pe termen scurt, preţurile variază între 800 şi 2.000 de dolari pe oră, în funcţie de vârsta şi aşa-zisele „competenţe” ale victimelor.

Anchetatorii au urmărit, de asemenea, să identifice platformele care ar putea facilita traficul de persoane şi exploatarea pe baza criminalităţii ca serviciu. Ancheta lor online a acoperit traficul şi exploatarea potenţială a victimelor ucrainene, precum şi utilizarea unor platforme de socializare mai puţin cunoscute pentru a facilita traficul de persoane.

Experţii au identificat un nou fenomen – e-pimping. Această tendinţă prezintă un interes din ce în ce mai mare pentru infractori. Anchetatorii au detectat două platforme care oferă „cursuri de lifestyle” şi formare pentru bărbaţii care doresc să devină manageri „OnlyFans”, instruindu-i, în esenţă, cum să devină „e-pimpi” şi să exploateze femei.

Europol a sprijinit coordonarea activităţilor operaţionale, a facilitat schimbul de informaţii şi a oferit sprijin analitic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău