Vadim Ceban: „Tiraspoltransgaz” poate achita gazul în lei moldovenești, dar licența rămâne o problemă

11 Ian. 2025, 11:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Ian. 2025, 11:12 // Actual //  Ursu Victor

Vadim Ceban, președintele interimar al Moldovagaz, a declarat că, în perioada noiembrie 2021 – mai 2022, compania „Tiraspoltransgaz” a achitat cu succes prin intermediul Moldovagaz toate facturile pentru transportul suplimentar de gaze pe teritoriul Ucrainei, conform contractului cu Gazprom.

Ceban a subliniat că achiziționarea gazului poate și trebuie să se facă în lei moldovenești, având în vedere experiența companiei „Tiraspoltransgaz” în acest domeniu. În continuare, președintele Moldovagaz a precizat că problema achiziționării gazului natural de către „Tiraspoltransgaz” nu este legată de operațiunile valutare, ci de obținerea licenței pentru furnizare, lucru care nu este posibil în prezent datorită situației actuale.

În același timp, Moldovagaz a exprimat disponibilitatea de a achiziționa gaz natural la prețuri de piață pentru „Tiraspoltransgaz”, cu condiția ca plățile să fie efectuate în lei moldovenești.

 

Realitatea Live

11 Ian. 2025, 09:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Ian. 2025, 09:48 // Actual //  Ursu Victor

Administrația Joe Biden a impus cele mai dure sancțiuni asupra industriei petroliere ruse, vizând aproape 200 de tancuri petroliere din „flota umbrelor”, companii petroliere și de asigurări. Decizia vine cu doar câteva zile înainte de tranziția către administrația Donald Trump și a provocat un salt al prețului petrolului Brent la peste 80 de dolari pe baril.

Departamentul Trezoreriei SUA a inclus pe lista sancțiunilor 183 de nave, gigantul „Gazprom Neft” și subsidiarele sale, „Surgutneftegaz”, zeci de traderi de petrol, directori de top, precum și companii de asigurări care sprijină transportul petrolului rusesc către India.

Aceste măsuri dublează practic numărul de nave sancționate în ultimul an de SUA, UE și Marea Britanie. Înainte de această decizie, flota umbrelor număra aproximativ 670 de nave, potrivit estimărilor Lloyd’s List Intelligence.

Sancțiunile ar putea cauza perturbări majore în livrările de petrol rusesc către principalii cumpărători – India și China. Reuters relatează că rafinăriile din India și China au început deja să caute furnizori alternativi, achiziționând petrol din Oman și Abu Dhabi.

Un mare operator portuar chinez, Shandong Port Group, a anunțat că va adera la sancțiunile SUA, refuzând să accepte navele sancționate începând cu 6 ianuarie.

În contextul noilor sancțiuni, președintele rus Vladimir Putin intenționează să reia discuțiile cu liderul chinez Xi Jinping. Totodată, SUA a oferit un termen de grație până pe 27 februarie pentru finalizarea contractelor în desfășurare și până pe 12 martie pentru decontările financiare aferente tranzacțiilor cu energie.

Administrația Biden, care anterior a adoptat o abordare echilibrată pentru a evita creșterea prețurilor la petrol, pare acum să prioritizeze presiunile asupra Rusiei.

Pe fondul acestor știri, prețul petrolului Brent a crescut vineri cu 2,9%, atingând 79,1 dolari pe baril, iar pe parcursul zilei a depășit pragul de 80 de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală