Vameșii au discutat cu diaspora dificultățile de traversare a frontierei

24 Dec. 2021, 15:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Dec. 2021, 15:38 // Actual //  bani.md

În contextul atestării tot mai frecvente a cazurilor în care persoanele fizice, din lipsă de informare, transportă bunuri a căror valoare depășește limita neimpozabilă, Serviciul Vamal a organizat, în premieră, o ședință consultativă cu asociațiile din diasporă, la care au fost discutate provocările întâmpinate de conaționalii aflați în străinătate la traversarea frontierei cu diverse mărfuri.

Ședința s-a desfășurat în data de 23 decembrie 2021, în format online, cu participarea conducerii Serviciului Vamal, responsabililor pe diverse segmente de activitate vamală și zeci de reprezentanți ai diasporei, fiind facilitată de Biroul Relații cu Diaspora.

Cele mai importante subiecte de pe agenda evenimentului au vizat transportarea bagajelor neînsoțite peste frontiera vamală, declararea prin acțiune a mijloacelor de transport cu numere străine, transmiterea bunurilor sub formă de donații și alte aspecte specifice domeniului vamal.

Astfel, participanții au fost informați cu privire la regulile de trecere peste frontiera vamală a bagajelor neînsoțite. Bagajele neînsoțite sunt bunurile expediate de către proprietar (posesor) sau la indicația lui, care sunt deplasate peste frontiera vamală de către transportator și nu sunt însoțite de proprietar sau posesor. La introducerea bagajului neînsoțit în țară, transportatorul declară în scris bunurile și achită drepturile de import.

Persoanele fizice au dreptul:

  • De a introduce pe teritoriul țării sau de a primi, prin intermediul bagajelor neînsoțite, bunuri fără achitarea drepturilor de import, cu condiția că acestea nu sunt destinate activității comerciale sau de producție, în legătură cu stabilirea la loc de trai permanent în RM sau cu obținerea acestor bunuri prin moștenire, fapte confirmate prin actele corespunzătoare.
  • De a primi bunuri prin intermediul bagajelor neînsoțite, cu condiția că acestea nu sunt destinate activității comerciale sau de producție, precum și cu condiția achitării drepturilor de import.

Cei prezenți au fost familiarizați și cu prevederile legale privind regimul de admitere temporară a mijloacelor de transport cu numere străine. Persoanele fizice rezidente și cele nerezidente au dreptul de a introduce pe teritoriul Republicii Moldova mijloace de transport auto, fără achitarea drepturilor de import, doar în cazul în care acestea vor fi declarate prin acțiune și plasate sub regim vamal de admitere temporară, cu achitarea vinietei și cu respectarea următoarelor condiții:

  • mijlocul de transport se află la evidență permanentă în alt stat;
  • persoana fizică rezidentă să dețină în proprietate sau să aibă drept de folosință asupra mijlocului de transport, iar persoana fizică, suplimentar, să și locuiască temporar în Republica Moldova, aceste fapte fiind confirmate prin actele corespunzătoare;
  • mijlocul de transport să fie scos de pe teritoriul țării până la expirarea termenului acordat (180 de zile într-o perioadă de 12 luni consecutive);
  • mijlocul  de transport să nu fie folosit pentru prestarea serviciilor de transport al mărfurilor sau pasagerilor;
  • mijlocul de transport nu poate fi vândut, donat, transmis prin moștenire, închiriat, subînchiriat, dat în comodat, gajat, transferat sau pus la dispoziția unei alte persoane pe teritoriul Republicii Moldova decât cu acordul organului vamal, numai după achitarea drepturilor de import.

Realitatea Live

22 Mai 2025, 11:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
22 Mai 2025, 11:24 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Compania rusă Gazprom Neft, compania fiică a gigantului Gazprom, a raportat o pierdere de 21,3 miliarde de ruble (aproximativ 230 milioane dolari) în primul trimestru din 2025, conform standardelor contabile rusești (RSCU), potrivit raportului financiar publicat recent. Aceasta marchează un contrast puternic față de aceeași perioadă a anului trecut, când compania înregistra un profit de 36,9 miliarde de ruble, notează interfax.ru.

Veniturile Gazprom Neft au scăzut cu 5%, ajungând la 767,6 miliarde de ruble, în timp ce costurile de producție au crescut cu 6,8%, atingând 685,4 miliarde de ruble. În urma acestor evoluții, profitul brut s-a înjumătățit, coborând la 82,2 miliarde de ruble, iar profitul din vânzări s-a prăbușit de 4,3 ori, până la 17,8 miliarde de ruble. Înainte de impozitare, compania a raportat un deficit de 29,1 miliarde de ruble, față de un câștig de 45,9 miliarde în trimestrul I din 2024.

Este pentru prima dată din 2021 când Gazprom Neft publică datele financiare pentru primul trimestru conform RSCU, după o pauză de trei ani în care acest tip de raportări nu au fost făcute publice.

De altfel, compania a mai înregistrat pierderi trimestriale în trecut: 13,4 miliarde de ruble în 2018, 2,8 miliarde în 2019, 24,2 miliarde în 2020, și 10 miliarde în 2021.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO