Vameșii salvează bugetul. De la începutul anului au virat în haznaua statului 25,5 miliarde de lei

06 Dec. 2021, 10:25
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2021, 10:25 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat de la începutul anului 2021 se ridică la peste 25,5 miliarde de lei, în creștere cu circa 27% față de încasările din intervalul corespondent al anului 2020 și mai mult cu peste 11% față de sarcina bugetară stabilită pentru acest interval.

În luna noiembrie a anului curent, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat circa 2,7 miliarde lei, suma fiind în creștere cu peste 24% în raport cu luna similară a anului 2020 și cu circa 30% comparativ cu noiembrie 2019.

Totodată, în perioada 29 noiembrie – 05 decembrie 2021, veniturile colectate de Serviciul Vamal la bugetul de stat se ridică la circa 593 milioane de lei, mai mult cu aproape 39% față de sarcina bugetară stabilită pentru această săptămână.

Pe parcursul lunii trecute, au fost perfectate 57 365 de declarații vamale, iar fluxul mijloacelor de transport a constituit 253 694 de traversări. Cele mai tranzitate posturi vamale rămân a fi Leușeni și Sculeni, cu 59 421 și, respectiv, 49 200 traversări.

La capitolul combaterea fraudelor, în noiembrie au fost constatate 901 de încălcări ale legislației vamale și aplicate amenzi în sumă de peste 1, 7 milioane de lei. Cele mai frecvente încălcări se referă la depășirea termenului de aflare pe teritoriul Republicii Moldova a mijloacelor de transport cu numere străine, declarate prin acțiune.

Realitatea Live

05 Dec. 2022, 09:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
05 Dec. 2022, 09:50 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Cotaţia barilului de ţiţei Brent a urcat luni, după ce grupul OPEC+ a decis să menţină ţintele de producţie, în contextul în care Uniunea Europeană impune un plafon de preţ pentru petrolul rusesc, transmite Reuters.

În acelaşi timp, un semn pozitiv privind cererea de combustibil l-a reprezentat atenuarea restricţiilor COVID-19 în multe oraşe din China.

La bursa de la Londra, cotaţia ţiţeiului Brent a urcat cu 0,8%, până la 86,29 dolari per baril, în timp ce la bursa de la New York cotaţia ţiţeiului West Texas Intermediate a crescut cu 0,9%, până la 80,68 dolari pe baril.

La reuniunea de duminică, grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei) a convenit să respecte planul convenit luna trecută, de a reduce producţia cu două milioane de barili pe zi, din noiembrie până în 2023.

Analiştii susţin că decizia OPEC+ era aşteptată, deoarece marii producători aşteaptă să vadă impactul deciziilor privind petrolul din Rusia. Luni intră în vigoare un embargo instituit de UE asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă. În urma acestui embargo, începând de luni Rusia nu va mai livra statelor UE decât petrol prin conducte. De asemenea, în coordonare cu statele din G7, ţările UE au definitivat un acord ce prevede plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl va livra statelor terţe la 60 de dolari barilul, măsură care se va aplica prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport maritim sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol.

„Deşi OPEC a decis să menţină ţintele de producţie, mă aştept ca ei să continue să echilibreze piaţa. Implementarea sancţiunilor UE şi plafonarea preţului vor duce la o înăsprire a pieţei petrolului, deşi ne aşteptăm ca piaţa să fie deja poziţionată pentru aceste perspective”, a apreciat Baden Moore, de la National Australia Bank.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău