Vânzările unui produs au explodat la Dubai și în Turcia. În Rusia s-au prăbușit dramatic

23 Mart. 2023, 07:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Mart. 2023, 07:55 // Actual //  bani.md

Războiul provocat de Putin în Ucraina a bulversat piețele energetice și alimentare atât din Europa, cât și din întreaga lume, unde prețurile au crescut, atingând valori istorice.
Astfel, ultimele date publicate privind exporturile de șampanie din Franța arată că acestea au explodat în anul 2022 la Dubai și în Emiratele Arabe Unite, dar și în Turcia, acolo unde au fugit zeci de mii de ruși. În schimb, livrările de șampanie franțuzească s-au prăbușit în Rusia, cu 81%.

Producătorii francezi au livrat anul trecut aproape 1,9 milioane de sticle de șampanie în Emiratele Arabe Unite, o creștere de 75%, în timp ce exporturile către Turcia au crescut și ele cu 120%, potrivit cifrelor publicate luna aceasta de Comite Champagne, scrie Bloomberg.

Cifre separate din Trade Data Monitor au arătat că exporturile de șampanie din Turcia către Rusia au crescut cu 182% în 2022.

În urma invaziei, cetățenii ruși au fost liberi să călătorească sau să se mute în Emiratele Arabe Unite și în țările învecinate. Este posibil ca prezența lor să fi avut un impact pozitiv asupra vânzărilor în locuri precum regiunea Golfului, a declarat David Chatillon, co-președintele al Union des Maisons de Champagne.

UE a impus o interdicție a exportului de produse de lux în Rusia în urma invaziei Ucrainei de anul trecut. Dar interdicția se aplică numai mărfurilor care costă mai mult de 300 de euro (323 de dolari), iar sticlele de șampanie costă adesea mai puțin decât atât.
Rusia, care a fost a 13-a cea mai mare piață de export în volume în 2021, a scăzut pe locul 38, după ce transporturile au scăzut cu peste 81% în 2022, arată datele statistice.

Producătorii au livrat în țară aproximativ 435.000 de sticle, față de peste 2,3 milioane în 2021. SUA – 33,7 milioane de sticle, Marea Britanie – 28,1 milioane, Japonia -16,6 milioane, Germania – 12,2 milioane, Italia – 10,6 milioane, Australia – 10,5, Belgia – 10,3 milioane, au fost cei mai mari consumatori internaționali de șampanie venită de la Paris, după Franța.

În schimb, rușii au devenit anul trecut principalii cumpărători străini de proprietăți imobiliare din Turcia și Dubai, deoarece sancțiunile legate de invadarea Ucrainei de către Kremlin i-au determinat să investească în străinătate.

Ei au cumpărat un record de 16.312 de case în Turcia în 2022, conform datelor Institutului de Statistică din Turcia, și au fost clasați pe primul loc în Dubai de firma de brokeraj Betterhomes.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 16:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 16:29 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Mai multe companii-fanion ale Europei – între care constructorul auto Mercedes-Benz și grupul de lux LVMH – conduc o campanie corporativă menită să îmblânzească răspunsul Bruxelles-ului la noile amenințări comerciale lansate de Donald Trump, scrie Bloomberg. Executivi ai unor grupuri din industria auto, bunuri de lux și băuturi spirtoase au avut întâlniri neoficiale cu oficiali americani și au presat capitalele europene să ajungă rapid la un acord pentru a evita o escaladare tarifară.

Potrivit surselor citate, lobby-ul include solicitarea de a scoate produse-simbol ale Statelor Unite – precum bourbonul – de pe lista de exporturi vizate de represaliile Uniunii Europene, în speranța că Washingtonul va renunța la taxele anunțate de până la 50 % pe automobile și metale. Miza este deadline-ul din 9 iulie, dată la care Casa Albă ar putea oficializa noile tarife.

Comisia Europeană a pregătit o listă de contramăsuri ce ar putea taxa exporturi americane în valoare de circa 95 miliarde EUR, însă presiunile unor state membre și ale marilor grupuri industriale ar putea reduce pachetul de răspuns cu până la 70 miliarde EUR, spun sursele Bloomberg.

Industria europeană, îngrijorată de pierderile de piață și marjele tot mai subțiri pe piața americană, militează deschis – dar și pe canale diplomatice discrete – pentru un compromis rapid care să evite un nou război comercial transatlantic. Dacă negocierile eșuează, Bruxelles-ul ar putea activa setul de tarife de represalii chiar din luna august, lovind exporturi americane de agricultură, băuturi spirtoase și produse industriale.

De partea cealaltă, Trump susține că noile taxe sunt menite să „echilibreze” relațiile comerciale și să stimuleze producția în SUA, însă analiștii avertizează că un ciclu de tarife și contra-tarife ar afecta lanțuri de aprovizionare de miliarde și ar pune presiune pe creșterea economică de ambele părți ale Atlanticului.

Decizia finală a UE va depinde de rezultatul negocierilor de ultim moment, dar lobby-ul corporativ arată cât de mult cântărește sectorul privat în conturarea politicilor comerciale europene, atunci când locurile de muncă și profitabilitatea sunt puse în joc.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO