Veste neașteptată pentru moldoveni! S-a hotărât. Cum vor fi acordate compensațiile celor care au comis erori

29 Nov. 2023, 23:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2023, 23:28 // Actual //  Lupu Eduard

Până în prezent, peste 700 de mii de gospodării s-au înscris pentru a primi compensații în facturile de energie, marcând un număr record. Aceste compensații vor fi acordate în funcție de categoria de vulnerabilitate atribuită, acoperind perioada rece a anului, inclusiv luna noiembrie, începând din luna viitoare.

„De la 1 noiembrie și până în prezent, avem un număr record de înregistrări în cadrul acestui program. Pe compensatii.gov.md au fost depuse 742.383 de cereri din partea cetățenilor”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Majoritatea gospodăriilor înregistrate până pe 25 noiembrie vor primi compensații pentru întreaga perioadă rece a anului, inclusiv pentru luna curentă. Cu toate acestea, unii ar putea întâmpina întârzieri în primirea ajutorului în factură.

„Inevitabil, datorită diferențelor în situațiile gospodăriilor, vor apărea diverse probleme pe care le vom soluționa”, a punctat ministrul Muncii, Alexei Buzu.

Ministrul a asigurat totuși că toți cei eligibili pentru o anumită categorie de vulnerabilitate vor primi în cele din urmă compensații. „Dacă cetățeanul s-a înscris în sistem, dar există erori, inclusiv cele generate de minister, atunci până la clarificarea situației, cetățeanul va primi retroactiv. Dacă rezolvarea situației se întârzie până în ianuarie, atunci cetățeanul va primi compensația pentru noiembrie, decembrie și așa mai departe,” a adăugat ministrul.

Anul trecut, peste 760 de mii de gospodarii din Moldova au beneficiat de compensații la energia electrică, termică si gaze naturale. Bugetul a fost de 3,7 miliarde de lei, iar o bună parte a sumei a fost acoperită din banii partenerilor externi. Pentru anul curent suma preconizată pentru compensații este de 2,7 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Mart. 2024, 09:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 09:34 // Actual //  Lupu Eduard

Directorul Executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari a anunțat oficial că nu va mai candida pentru funcția sa în cadrul organizației, în cadrul unei ședințe a Consiliului desfășurată vineri. Decizia a fost așteptată, având în vedere că fermierii erau deja informați despre intențiile sale încă din luna ianuarie.

Motivul principal al retragerii sale din cursa pentru această funcție a fost incapacitatea de a dialoga cu reprezentanții guvernului, din cauza inacțiunilor acestora care au contribuit la deteriorarea condițiilor fermierilor din Moldova. Directorul Executiv a exprimat dezamăgirea față de lipsa de reacție a autorităților în fața crizei în agricultură și a criticat politica de indiferență și aroganță a acestora față de nevoile fermierilor.

În timpul mandatului său, directorul executiv a făcut numeroase propuneri și a organizat proteste pentru a atrage atenția asupra problemelor fermierilor mici și mijlocii, dar fără rezultat. El a evidențiat discrepanța de abordare între Moldova și alte țări europene în gestionarea crizelor din sectorul agricol.

În ciuda eforturilor depuse, criza financiară a fermierilor a culminat în februarie 2024, când sute de agricultori au fost afectați de executări și blocări ale conturilor. Chiar și acum, după proteste și amenzi dure, autoritățile au venit doar cu măsuri de creditare garantată, care ar fi fost necesare mai devreme pentru a preveni pierderi ireparabile.

Directorul executiv a subliniat că actualul ministru al Agriculturii ar trebui să își asume responsabilitatea pentru criza din sectorul agricol și să demisioneze. El a menționat că lipsa de acțiune și politica favorabilă holdingurilor transnaționale a afectat grav fermierii locali.

În ciuda retragerii sale din funcția de director executiv, acesta a afirmat că va continua să susțină asociația și fermierii, fiind disponibil să ofere asistență în proiecte importante.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău