Vești bune de peste Atlantic. FMI a aprobat o finanțare de aproape 558 mil. USD

21 Dec. 2021, 10:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Dec. 2021, 10:03 // Actual //  bani.md

Boardul FMI a aprobat un program de finanțare de 558,3 mil. USD pentru Republica Moldova pentru o perioadă de 40 de luni, anunță autoritatea monetară.

Obiectivele programului de 40 de luni sunt de a susține redresarea post-pandemie, de a răspunde nevoilor stringente de dezvoltare și de a consolida guvernanța și cadrele instituționale.

Principala provocare a politicii este de a concepe un mix prudent de politici pentru a atenua impactul pandemiei și pentru a atinge obiectivele de dezvoltare fără a pune în pericol sustenabilitatea datoriei.

Reformele structurale vor avea ca scop abordarea vulnerabilităților pentru îmbunătățirea statului de drept și a cadrului anticorupție și consolidarea guvernanței fiscale și financiare, accelerând în cele din urmă convergența veniturilor dintre Republica Moldova și egalii europeni.

Consiliul executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat astăzi cererile Moldovei pentru un program de reformă economică în cadrul mecanismului Facilității extinse de credit (ECF) și Facilității Fondului extins (FEP) cu debursarea primei tranșe de 79,8 milioane USD (57,2 milioane DST).

„Autoritățile moldovenești au făcut progrese în implementarea reformelor sectorului bancar și în consolidarea stabilității macrofinanciare. Cu toate acestea, pandemia de COVID-19, seceta din 2020 și creșterea continuă a prețurilor globale la energie au încetinit activitatea economică, au intensificat riscurile de scădere și au complicat elaborarea politicilor. În timp ce asistența financiară de urgență din partea partenerilor internaționali a ajutat la atenuarea impactului economic al pandemiei, Moldova rămâne printre cele mai sărace țări din Europa și slăbiciuni structurale care inhibă convergența veniturilor. În acest context, programele susținute de FMI în cadrul Fondului extins și al Facilității extinse de credit au trei obiective principale: în primul rând, susținerea redresării post-pandemie; în al doilea rând, să abordeze nevoile stringente de dezvoltare și, în al treilea rând, să consolideze guvernanța și cadrele instituționale ale Republicii Moldova”, susține FMI.

FMI mai spune că reformele recente implementate de Banca Națională a Moldovei (BNM) și susținute de FMI s-au dovedit vitale pentru menținerea stabilității macrofinanciare în timpul crizei. Autoritățile ar trebui să își continue eforturile de îmbunătățire a credibilității și eficacității politicii BNM, consolidarea supravegherii sectorului financiar, gestionarea crizelor financiare și cadrele macroprudențiale și să consolideze guvernanța, transparența și responsabilitatea Băncii Naționale. Apărarea independenței BNM rămâne o condiție prealabilă critică pentru eficacitatea și credibilitatea acesteia. În plus, pentru a proteja stabilitatea macrofinanciară va fi necesară abordarea vulnerabilităților semnificative din sectorul financiar nebancar și recuperarea activelor fraudate.

Realitatea Live

07 Iul. 2025, 15:28
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
07 Iul. 2025, 15:28 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

În luna iunie 2025, SA Energocom a achiziționat aproximativ 301 mii MWh de energie electrică, provenită atât din surse interne, cât și din importuri, la un preț mediu ponderat de 109,92 euro/MWh. Prețul de achiziție nu include costurile de transport, rezervarea capacităților de livrare sau alte cheltuieli logistice.

Potrivit datelor publicate de companie, cea mai mare parte a volumului – 70,65% – a fost acoperită din importuri. Din energia importată, 4,53% din consumul total a fost procurată din România la un preț preferențial, în baza unor înțelegeri bilaterale. De asemenea, 43,31% a fost achiziționată prin contracte directe cu furnizori și producători externi, iar 22,81% a provenit de pe bursele OPCOM și BRM.

Producătorii autohtoni au furnizat 29,35% din energia cumpărată de Energocom. Centralele electrice din Chișinău și Bălți (CET-urile) au livrat 5,434 mii MWh, reprezentând 1,8% din totalul achizițiilor, în timp ce energia din surse regenerabile a însumat circa 88,464 mii MWh, echivalentul a 27,55%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO