Vești bune de peste Atlantic. FMI a aprobat o finanțare de aproape 558 mil. USD

21 Dec. 2021, 10:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Dec. 2021, 10:03 // Actual //  bani.md

Boardul FMI a aprobat un program de finanțare de 558,3 mil. USD pentru Republica Moldova pentru o perioadă de 40 de luni, anunță autoritatea monetară.

Obiectivele programului de 40 de luni sunt de a susține redresarea post-pandemie, de a răspunde nevoilor stringente de dezvoltare și de a consolida guvernanța și cadrele instituționale.

Principala provocare a politicii este de a concepe un mix prudent de politici pentru a atenua impactul pandemiei și pentru a atinge obiectivele de dezvoltare fără a pune în pericol sustenabilitatea datoriei.

Reformele structurale vor avea ca scop abordarea vulnerabilităților pentru îmbunătățirea statului de drept și a cadrului anticorupție și consolidarea guvernanței fiscale și financiare, accelerând în cele din urmă convergența veniturilor dintre Republica Moldova și egalii europeni.

Consiliul executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat astăzi cererile Moldovei pentru un program de reformă economică în cadrul mecanismului Facilității extinse de credit (ECF) și Facilității Fondului extins (FEP) cu debursarea primei tranșe de 79,8 milioane USD (57,2 milioane DST).

„Autoritățile moldovenești au făcut progrese în implementarea reformelor sectorului bancar și în consolidarea stabilității macrofinanciare. Cu toate acestea, pandemia de COVID-19, seceta din 2020 și creșterea continuă a prețurilor globale la energie au încetinit activitatea economică, au intensificat riscurile de scădere și au complicat elaborarea politicilor. În timp ce asistența financiară de urgență din partea partenerilor internaționali a ajutat la atenuarea impactului economic al pandemiei, Moldova rămâne printre cele mai sărace țări din Europa și slăbiciuni structurale care inhibă convergența veniturilor. În acest context, programele susținute de FMI în cadrul Fondului extins și al Facilității extinse de credit au trei obiective principale: în primul rând, susținerea redresării post-pandemie; în al doilea rând, să abordeze nevoile stringente de dezvoltare și, în al treilea rând, să consolideze guvernanța și cadrele instituționale ale Republicii Moldova”, susține FMI.

FMI mai spune că reformele recente implementate de Banca Națională a Moldovei (BNM) și susținute de FMI s-au dovedit vitale pentru menținerea stabilității macrofinanciare în timpul crizei. Autoritățile ar trebui să își continue eforturile de îmbunătățire a credibilității și eficacității politicii BNM, consolidarea supravegherii sectorului financiar, gestionarea crizelor financiare și cadrele macroprudențiale și să consolideze guvernanța, transparența și responsabilitatea Băncii Naționale. Apărarea independenței BNM rămâne o condiție prealabilă critică pentru eficacitatea și credibilitatea acesteia. În plus, pentru a proteja stabilitatea macrofinanciară va fi necesară abordarea vulnerabilităților semnificative din sectorul financiar nebancar și recuperarea activelor fraudate.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău