Vești bune pentru business! Republica Moldova a obținut recunoașterea reciprocă a agenților economici autorizați cu UE

21 Oct. 2022, 11:15
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Oct. 2022, 11:15 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Republica Moldova este prima țară din regiune care obține recunoașterea reciprocă a Agenților Economici Autorizați (AEO) cu Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut astăzi, 21 octombrie de către prim-ministra, Natalia Gavrilița, în cadrul unei conferințe de presă, susținută alături de ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, precum și alți oficiali moldoveni.

Astfel, începând cu 1 noiembrie, agenții economici autorizați din țara noastră vor fi recunoscuți de toate cele 27 de state membre ale UE. Așadar, companiile care dețin acest statut sau îl vor obține, vor avea mai multe avantaje, printre care: tratament prioritar la trecerea frontierei, reducerea numărului de controale fizice și documentare.

„Iată că astăzi avem undă verde pentru primii 30 agenți economici în toate statele membre ale Uniunii Europene, iar în perioada următoare acest număr va crește”, a anunțat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, a menționat că pe parcursul ultimilor opt ani, UE și-a consolidat rolul Republicii Moldova în calitate de partener comercial principal. Peste 50% din schimburile comerciale ale Republicii Moldova sunt cu UE.

„Operatorii Economici Autorizați și recunoașterea reciprocă a acestora va contribui în continuare la consolidarea a relațiilor comerciale. Aceste realizări s-au făcut într-o perioadă relativ scurtă și într-adevăr Moldova este prima țară din regiune care a obținut un astfel de acord. Foarte puține țări din lume au un asemenea acord cu Uniunea Europeană”, a afirmat Jānis Mažeiks.

Potrivit Serviciului Vamal, această recunoaștere va ajuta nu doar companiile noastre să facă comerț mult mai facil pe piața UE, dar ne va ajuta să aducem investitori care vor să deschidă linii de producere în țara noastră, să deschidem noi locuri de muncă și să ne integrăm în lanțurile de producere europene.

„Odată cu implementarea acestui program din 1 noiembrie, sperăm foarte mult că aceste probleme vor fi eliminate, iar agenții economici vor avea posibilitatea să facă livrările în termen și nu vor mai fi nevoiți să staționeze în aceste rânduri care sunt, cu părere de rău și în acest moment”, a spus Igor Talmazan.

 

Realitatea Live

03 Feb. 2023, 05:45
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Lupu Eduard
03 Feb. 2023, 05:45 // Uncategorized //  Lupu Eduard

Unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei au lansat o nouă tactică, literalmente „prăjind” armata rusă pe front. Rușii susțin că armata ucraineană acoperă zona în care se află armata rusă cu obuze de mortier, controlând fiecare pas al mișcării ocupanților cu ajutorul unui număr mare de drone.

Tactica de conducere a armatei ucrainene se numește „izolarea zonei de luptă”. Acest lucru este raportat de armata rusă, scriind pe unul dintre cele mai populare canale militare Telegram din Federația Rusă „Martorii lui Bayraktar”.

„Într-un sat blestemat, am văzut tactica avansată a trupelor ucrainene. Se numește „izolarea zonei de luptă”. Forțele Armate ale Ucrainei folosesc un număr mare de drone zi și noapte, ridicând în aer drone cu camere termice. În scurt timp, au reușit să deschidă nodurile de apărare și rutele pentru deplasarea trupelor”, comentează rușii despre acțiunile Forțelor Armate ale Ucrainei.
După încheierea recunoașterii, unitățile armatei ucrainene preiau controlul deplin al focului asupra potecilor și drumurilor, suprimând cu foc de mortier orice posibilitate de deplasare a rușilor în sectorul izolat.

Sunt literalmente, fără a le oferi posibilitatea de a se mișca. Rușii blocați nu puteau evacua răniții și primi apă, mâncare și muniție.

„Părăsind satul, am simțit toate atacurile armatei ucrainene. Timp de o oră și jumătate ne-au lovit cu mortiere. Senzația nu este plăcută. Am analizat îndelung situația și am realizat că principalul factor dăunător în această tactică este frica” ​​, scrie un soldat rus.
Potrivit acestuia, în astfel de condiții, moralul ocupanților ruși scade, forțându-i să se retragă și să-și abandoneze pozițiile.Ocupantul notează că armata ucraineană folosește tactica în sectoare mici ale frontului, totuși, în curând o va putea extinde până la kilometri depărtare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău