Vești proaste pentru piața auto! Problemele economice au lovit dur în mașinile de lux

26 Oct. 2023, 12:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Oct. 2023, 12:25 // Actual //  Lupu Eduard

Constructorul german de automobile sportive Porsche a raportat miercuri rezultate trimestriale în linie cu aşteptările dar a avertizat totuşi că sectorul de lux suferă şi el de pe urma costurilor ridicate şi a diminuării încrederii consumatorilor pe măsură ce dobânzile cresc, transmite Reuters.

„Guvernele majorează puternic dobânzile, asta creează o situaţie în care consumatorii sunt reticenţi să investească într-un nou produs”, a declarat directorul financiar de la Porsche, Lutz Meschke.

Săptămâna trecută, şi directorul general de la Tesla, Elon Musk, s-a declarat el îngrijorat că majorarea costurilor cu împrumuturile îi va împiedica pe potenţiali clienţi să îşi permită vehiculele Tesla, în pofida unor reduceri substanţiale de preţuri. Şi alţi mari constructori auto au adoptat o atitudine mai prudentă.

Inflaţia ridicată şi incertitudinile economice au afectat apetitul cumpărătorilor pentru produse de lux, după mai mulţi ani de cerere puternică, ceea ce a afectat vânzările trimestriale ale unor mărci importante precum LVMH sau Kering, proprietarul Gucci.

„Suferim şi noi ca întreaga economie. Asta afectează industria de lux, este evident dacă analizezi evoluţia acţiunilor tuturor retailerilor de lux din lume”, a spus Lutz Meschke.

Totuşi, Porsche a raportat miercuri o creştere de 9% a profitului operaţional, până la 5,5 miliarde de euro în primele nouă luni ale anului. Porsche a livrat 242.722 de vehicule în primele nouă luni, în creştere faţă de cele 221.512 vehicule livrate în perioada similară a anului trecut. Veniturile din vânzări au crescut cu 30,13 miliarde de euro, de la 26,75 miliarde de euro în 2022.

Pentru ansamblul anului 2023, Porsche se aşteaptă în continuare la o rentabilitate operaţională din vânzări cuprinsă între 17% şi 19%. Această prognoză se bazează pe ipoteza că veniturile din vânzări se vor situa între 40 şi 42 de miliarde de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău