Victor Gușan, „regele caviarului” din Transnistria. Milioane din icrele negre vândute Europei

04 Feb. 2025, 16:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Feb. 2025, 16:24 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Compania Aquatir, parte a holdingului Sheriff, deținut de oligarhul transnistrean Victor Gușan, a exportat în perioada 2022-2024 un total de 1.210 kilograme de caviar către Uniunea Europeană. La un preț mediu de 1.000 de dolari per kilogram, veniturile generate de această afacere se ridică la aproximativ 1,2 milioane de dolari.

Aquatir este singura companie din Republica Moldova care deține certificare pentru exportul de caviar în UE, făcând din această activitate una dintre cele mai profitabile din cadrul imperiului Sheriff, notează TVR Moldova.

Exporturile au crescut constant în ultimii trei ani:

  • 2022: 218 kilograme
  • 2023: 381 kilograme
  • 2024: 611 kilograme

În ciuda succesului financiar, autoritățile vamale moldovenești au refuzat să dezvăluie detalii despre valoarea exactă a exporturilor din ultimii cinci ani, confirmând doar că un singur agent economic din stânga Nistrului a exportat caviar în UE între 2019 și 2024.

Aquatir a fost fondată în 2005, cu sprijinul specialistului german în sturioni Dietmar Firzlaff, care a pus bazele unui complex avansat pentru creșterea și reproducerea peștelui. În 2009, compania a început vânzările de caviar, iar până în 2013 ajunsese să producă o tonă anual.

Complexul Aquatir, situat în Tiraspol, se întinde pe o suprafață de șapte hectare, incluzând hale pentru reciclarea apei, bazine cu capacități de 30–100 de tone și laboratoare moderne. Capacitatea maximă de producție anuală este de cinci tone de caviar și 50 de tone de carne de sturion.

Caviarul produs la Tiraspol este exportat în toată lumea, fiind deosebit de apreciat pe piața europeană. În Germania, distribuția este gestionată de firma Aquatir GmbH, deschisă în 2014 și condusă de cetățeanul moldovean Serghei Lainer.

Holdingul Sheriff, cel mai mare jucător economic din regiunea separatistă transnistreană, include companii din diverse domenii: comerț, producție de alcool, telecomunicații, energie, bănci și criptomonede. Veniturile generate de Sheriff depășesc bugetul regiunii, consolidând astfel influența lui Victor Gușan.

În ciuda succesului economic, multe dintre activitățile holdingului sunt criticate pentru opacitate și legături cu surse de finanțare dubioase, inclusiv cu regimul de la Tiraspol.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

04 Feb. 2025, 15:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Feb. 2025, 15:53 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile ucrainene au declarat că sunt pregătite să colaboreze cu Statele Unite pentru exploatarea metalelor rare și să ofere „condiții speciale”, cu garanția că aceste resurse nu vor ajunge în mâinile Rusiei sau Iranului. Informația a fost publicată de New York Times (NYT) și Financial Times (FT), citând oficiali de rang înalt din Ucraina. Declarațiile vin ca răspuns la afirmațiile fostului președinte al SUA, Donald Trump, care a menționat că intenționează să negocieze o înțelegere cu Ucraina pentru continuarea ajutorului militar.

„Investim sute de miliarde de dolari, iar ei au resurse excelente de metale rare. (…) Vreau ca Ucraina să ne furnizeze aceste metale rare”, a spus Trump.

Conform unei surse citate de FT, propunerea lui Trump „pare să se alinieze” planului de cooperare prezentat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în toamna anului 2024. Planul includea dezvoltarea comună a zăcămintelor de litiu și uraniu, un subiect care, potrivit FT, a atras atenția fostului lider american. „Desigur, suntem gata să lucrăm cu America”, a declarat o sursă guvernamentală de la Kiev.

La Moscova, oferta Ucrainei a fost catalogată drept o „achiziție” a ajutorului militar, sugerând că acesta nu va mai fi acordat gratuit, ci pe baze comerciale. „Mai bine să nu se acorde deloc acest ajutor, contribuind astfel la încheierea conflictului”, a comentat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus.

Ucraina dispune de resurse naturale valoroase, evaluate în 2023 la 15 trilioane de dolari, conform Forbes Ucraina. Totuși, 70% dintre zăcăminte sunt localizate în regiunile Lugansk, Donețk și Dnipropetrovsk, dintre care două sunt parțial ocupate de armata rusă și afectate de război. Zăcămintele de litiu ale Ucrainei sunt printre cele mai mari din Europa, fiind estimate la 500.000 de tone. Litiul este un element-cheie în producția de electronică, armament, drone, avioane de luptă și sisteme de rachete.

În prezent, China domină piața globală a metalelor rare, asigurând peste 60% din extracție și aproape 85% din procesarea acestor resurse strategice. SUA, deși reprezintă 12-15% din extracția globală, depind de China pentru procesare, 80% din minereurile americane fiind prelucrate acolo până în 2020. Interesul lui Trump pentru metalele rare din Ucraina ar putea reflecta dorința de a reduce această dependență critică de importurile din China.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală