VIDEO Campania „Moldova Alege Europa”, la Drochia. Ce cred locuitorii din nordul ţării despre UE

06 Aug. 2024, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Aug. 2024, 09:40 // Actual //  bani.md

O țară cu locuri de muncă bine plătite, cu școli și universități bine dotate, cu spitale moderne și bătrâneți fără griji. Așa văd moldovenii din Drochia viitorul Republicii Moldova, așteptând ziua istorică când țara noastră va adera la marea familie europeană. Oamenii spun că încă nu și-au pierdut speranța să vadă cum această țară mică, necăjită zeci de ani la rând, face pasul cel mare.

„Nu ar fi rău dacă am reuși să ajungem în Uniunea Europeană cât mai curând. Sunt și temeri, dar speranțe mai multe”, a spus o locuitoare din Drochia.

„Cred că gândirea din Uniunea Sovietică nu a dispărut la noi. Cunosc vecini, cred că privesc prea multe posture TV din Rusia, și acolo propaganda vorbește despre renașterea Uniunii Sovietice. Eu nu sunt de acord cu asta. Am trecut deja această etapă, trebuie să mergem înainte”, a adăugat un alt bărbat.

Oamenii au așteptări mari de la Uniunea Europeană, dar și de la conducerea țării noastre.

„În primul rând trebuie de oprit corupția, de majorat salariile la oameni, de creat infrastructură adecvată, de dezvoltat țara. Lumea care să vină în țară să aibă la ce”, a spus un bărbat.

„Să știm că nu doar părinții, dar și copiii vor avea o educație bună în present și viitor, un loc de muncă bun și o pensie bună. Aici este foarte bine, țara este superbă și trebuie să o păstrăm”, a mai adăugat o femeie.

 

Vox-ul, realizat în orașul Drochia, face parte din campania lansată de Grupul de presă REALITATEA: „Moldova Alege Europa”, în care mergem în orașele din țară și discutăm cu cetățenii despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Realitatea Live

15 Sept. 2024, 08:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Sept. 2024, 08:34 // Actual //  Lupu Eduard

Cel puţin patru persoane au murit şi mii de case au fost avariate de inundaţii sâmbătă, în zona Moldovei din România, au anunţat autorităţile de la București. Nivelurile crescute ale râurilor au pus autorităţile în alertă în cea mai mare parte a Europei Centrale şi de Est după zile de ploi torenţiale, scrie Reuters.

În zilele următoare sunt prognozate precipitaţii abundente în Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria, sudul Germaniei şi părţi din Austria.

Locuitorii unor oraşe de la graniţa ceho-poloneză au fost evacuaţi, deoarece râurile au depăşit nivelul de alertă, în timp ce capitala cehă, Praga, care a suferit inundaţii catastrofale în 2002, a instituit măsuri preventive împotriva inundaţiilor.

În Cehia, zonele nordice şi nord-estice au fost cele mai afectate de ploaie, în unele locuri înregistrându-se până la 25 cm de ploaie începând de joi, a declarat institutul meteorologic.

Meteorologii au avertizat că, până duminică, în unele zone ar putea cădea mai mult de o treime din precipitaţiile medii anuale, iar vântul puternic a sporit ameninţarea.

Ministrul mediului, Petr Hladik, a declarat sâmbătă că populaţia din zonele cele mai afectate ar trebui să se pregătească să îşi părăsească locuinţele.

În Praga, un oraş cu peste 1,3 milioane de locuitori care se află pe malurile râului Vltava, traversat de pitorescul Pod Charles din secolul al XIV-lea, au fost instalate bariere împotriva inundaţiilor.

Oraşul a investit masiv în măsuri preventive după inundaţiile din 2002, care au măturat sistemul de metrou şi au forţat zeci de mii de oameni să-şi părăsească locuinţele.

Grădina Zoologică din Praga, situată de-a lungul râului Vltava, a fost închisă pentru vizitatori, iar Căile Ferate Cehe au declarat că serviciile pe zeci de rute au fost întrerupte. În al doilea oraş ca mărime al ţării, Brno, un spital a evacuat pacienţii ca măsură de precauţie.

În Glucholazy, un oraş istoric din sud-vestul Poloniei, aproape de graniţa cu Cehia, pompierii au stivuit sute de saci de nisip de-a lungul unui râu umflat, iar unii locuitori au fost evacuaţi.

Ministrul polonez de interne, Tomasz Siemoniak, a declarat că previziunile meteorologice sunt nefavorabile, în următoarele 24 de ore urmând să cadă precipitaţii foarte abundente în jurul zonei de frontieră cehă, care vor alimenta râurile din Polonia.

Oficialii din Slovacia au avertizat cu privire la pericolul de inundaţii în capitala Bratislava, din cauza fluviului Dunărea umflat.

Ungaria se aşteaptă ca Dunărea să se apropie de niveluri record în următoarele zile, iar oficialii vor închide luni cheiurile inferioare din capitala Budapesta.

„Se aşteaptă ca valul de inundaţii să atingă un vârf de aproximativ 8 metri în a doua jumătate a săptămânii viitoare”, a declarat vineri primarul oraşului.

În Austria, serviciile de urgenţă colaborau cu guvernatorii districtelor şi cu municipalităţile pentru a pregăti evacuările. Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că toate statele federale au fost afectate şi că situaţia se deteriorează în special în nord-estul statului Austria Inferioară.

„Următoarele zile vor fi în continuare extrem de dificile şi provocatoare pentru populaţia afectată şi pentru serviciile de urgenţă”, a declarat Nehammer pe X.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău