Cu scopul de a informa publicul larg, Banca Națională a Moldovei (BNM) a lansat un videografic în care explică diferența dintre sectorul bancar și cel nebancar.
În primul rând, sectorul bancar și cel nebancar sunt supravegheate de instituții diferite:
Sectorul bancar este supravegheat de Banca Națională a Moldovei, iar sectorul nebancar de Comisia Națională a Pieței Financiare.
Sectorul bancar include băncile comerciale. În Republica Moldova activează 11 bănci licențiate:
Banca Comercială „EXIMBANK” S.A.
Banca Comercială „Moldindconbank” S.A.
Banca Comercială „ProCredit Bank” S.A.
Banca Comercială Română Chişinău S.A.
Banca Comercială „VICTORIABANK” S.A.
„Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A.
Din sectorul nebancar fac parte societățile de investiții, companiile de asigurări, organizațiile de creditare nebancară, asociațiile de economii și împrumut și altele.
În sectorul bancar investițiile tale iau forma depozitelor, iar sumele de până la 50.000 de lei sunt garantate, ceea ce înseamnă că îți primești banii înapoi, indiferent de evoluțiile economice sau crizele bancare.
Banca Națională a Moldovei menționează că poți să investești și în sectorul nebancar, de exemplu în titluri financiare, iar agențiile de economii și împrumuturi, pot atrage depuneri de la locuitorii din zonă. De obicei, entitățile nebancare operează cu banii proprii.
Ambele sectoare (cel bancar și cel nebancar) formează sistemul financiar al țării, unde cei care au economii pot investi, iar cei care au nevoie de resurse financiare le pot atrage.
Vrei să poți lua decizii financiare corecte? Urmărește campania de Educație Financiară a Băncii Naționale a Moldovei.