Turnură la Moldovagaz. Un consilier al Maiei Sandu înaintat în Consiliul de Administrare al companiei

19 Nov. 2021, 11:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Nov. 2021, 11:50 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul l-a propus pe consilierul Maiei Sandu în domeniul economic, Veaceslav Negruța în Consiliul de Administrare al Moldovagaz, dar ”deocamdată nu avem acceptul”, a declarat, într-o conferință de presă, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Cred că este o decizie bună, pentru că în această situație dificilă avem nevoie în CA din partea APP a unui om care este bine intenționat și care înțelege ce se întâmplă acolo. Și anume că să avem suficientă informație despre ce se întâmplă în această instituție. De-a lungul anilor statul a pus oameni care au fost parte la toate mișmașurile care s-au întâmplat la Moldovagaz”, a punctat președinta.

Maia Sandu a spus că vor fi organizate cu regularitate ședințe ale Consiliului Suprem de Securitate unde va fi discutată securitatea energetică a Republicii Moldova.

”Vom avea curând o ședință a Consiliului Suprem de Securitate pe problema gazelor, dar și ședințe regulate pe domeniul energetic. La aceste ședințe vom discuta situația de la Moldovagaz, dar o vom putea discuta mult  mai serios când vom avea rezultatele uni control și a unui audit. Or, în câteva luni vom avea această discuție”, a mai spus Sandu.

Președinta Maia Sandu s-a referit și la problema datoriile pe care le invocă Gazprom. „Problema e că la Moldovagaz s-a furat foarte mulți ani și o parte din aceste datorii pe care le prizintă Gazprom vin de pe urma managementului defectuos și a corupției. Va fi mai greu acum să se descopere aceste scheme pentru că au trecut mulți ani, dar oricum merită să fie făcute verificări”.

Veaceslav Negruța, care a fost înaintat în CA-ul Moldovagaz a fost numit, în noiembrie 2020, consilierul Maiei Sandu în domeniul economic. Negruța a deținut și funcția de ministru al Finanțelor în guvernul Filat în perioada 2009 – 2013.

Realitatea Live

03 Feb. 2023, 10:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Feb. 2023, 10:51 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Maia Sandu este personalitatea politică din Republica Moldova în care cetățenii au cea mai mare încredere, arată un sondaj realizat de către CBS Research la comanda Comunității WatchDog.MD. Șefa statului, care a fost menționată de aproape 24% din respondenți, este urmată de fostul președinte, Igor Dodon, care a fost numit de circa 7% din persoanele intervievate.

57% din respondenți nu au putut numi o personalitate politică în care au mare încredere. Dintre cei 43% rămași, peste jumătate au numit-o pe Maia Sandu. Ea este urmată de Igor Dodon (6,9%), Ilan Șor (3,5%), Ion Ceban (2,1%), Ion Chicu (1,4%), Vladimir Voronin (1,3%) etc. Întrebarea a fost deschisă.

Sondajul arată că la capitolul pozitiv pe primul loc se situează primarul capitalei, Ion Ceban, cu un rating de imagine cumulat de 41,5%. El este urmat de președinta Maia Sandu, cu 38,6%, și ex-președintele Igor Dodon, cu 37,2%.

„La capitolul „foarte multă încredere” sunt 23%, practic același procent ca la întrebarea deschisă, cei care spun că au foarte mare încredere în Maia Sandu. Ea este urmată de Igor Dodon, cu 12,9%, și la distanță foarte mică în spate este Ion Ceban, cu 12,3%”, a menționat Valeriu Pașa.

La capitolul anti-rating, lider detașat rămâne fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc – 88%. El este urmat de liderul Partidului politic Șor, Ilan Șor – 67%. Președinta Maia Sandu are un anti-rating cumulat de aproape 59%, alături de Igor Dodon, care este practic la același nivel.

Cercetarea arată că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în legislativ ar accede trei formațiuni politice. Este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate, pentru care ar vota 23,4% alegători, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor – 22% și Partidul politic Șor – 11,3%. În același timp, aproape 20% din respondenți sunt indeciși.

Din numărul decișilor, 33,1% ar vota cu PAS. 31,1% ar vota cu BCS, iar 16% – PPȘor. La distanță mică de pragul electoral s-a situat Mișcarea Alternativa Națională, condusă de Ion Ceban, cu 4,1%.

Sondajul a fost efectuat la telefon în perioada 17-26 ianuarie, pe un eșantion de 1 001 persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău