VIDEO Cine pot fi beneficiarii Centrului de terapie şi reabilitare „ARGO” din Floreşti și ce servicii le sunt oferite

01 Feb. 2024, 12:04
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
01 Feb. 2024, 12:04 // Slider //  bani.md

Directoarea Centrului „ARGO”, Ala Stîrcu, susţine că ideea de a deschide un centru de terapie şi reabilitare la Floreşti a apărut în timpul pandemiei de Covid 19, atunci când copiii cu necesităţi speciale din oraş nu puteau beneficia de serviciile sistemului general educaţional de stat.

Asociaţia Obştească „Paideia” a reuşit să obţină susţinerea instituţiilor europene şi astfel a fost amenajat centrul cu un cabinet de terapie comportamentală, unul de masaj şi kinetoterapie, altul pentru dezvoltarea vorbirii, o sală multifuncţională şi un cabinet pentru fizioproceduri.

„Proiectul a fost finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat de Suedia, prin intermediul Fundaţiei Est Europene. Are o valoare de 37.500 euro. Am deosebita plăcere să mulţumesc Delegaţiei Uniunii Europene, să mulţumesc Fundaţiei Est Europene, pentru încrederea care ne-au acordat-o, fiindcă a investi nişte bani în nişte oameni străini, pe care nu-i cunoşti, este o încredere”, susţine Ala Stîrcu, preşedinta „AO PAIDEIA”.

Centrul de reabilitare fizică şi psihologică din Floreşti poate fi frecventat de copii cu vârsta de la 3 ani, precum şi de adulţi, care beneficiază de terapie manuală şi fizioproceduri.

 „Facem terapie comportamentală şi şedinţe la logoped. Facem ore de ocupaţie. Sunt binevenite, avem rezultate bune şi mulţumesc din suflet. Este foarte binevenit centrul, deoarece din propria experienţă, noi eram nevoiţi să plecăm, să facem naveta la Bălţi, la Soroca, iar asta e drum lung şi cheltuieli în plus”, spune Maria Carp, mama unui copil cu autism.

 

„Acest centru nu este doar pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale, este pentru toţi copiii. Scopul nostru este de a uni societatea, de a integra copiii mai speciali şi de a-i înţelege, şi noi să ne obişnuim cu ei”, susţine Victoria Curtean, pedagog în cadrul Centrului „ARGO”.

Serviciile oferite în cadrul Centrului „ARGO” sunt prestate deocamdată contra cost. Administraţia susţine însă, că odată ce va reuşi să acopere cheltuielile curente şi cele de personal, va oferi servicii gratuite pentru anumiţi copii.

Centrul de Reabilitare, Terapie și Educație pentru Sănătate a fost creat în cadrul proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”. Bugetul total al proiectului este de peste 1.123.000 euro și urmează să fie implementat până în luna decembrie 2024.

Realitatea Live

24 Mai 2024, 13:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Mai 2024, 13:53 // Actual //  Lupu Eduard

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a câștigat controlul asupra conducerii Moldovei și încearcă acum să tragă Republica Moldova într-un război cu Rusia și Belarus, a declarat directorul FSB, Alexander Bortnikov. „Autoritățile moldovenești și-au pierdut de fapt independența politică. Mai mult, astăzi Chișinăul se confruntă cu problema renunțării la identitate națională și statalitate în general. Alianța trage, literalmente, Moldova într-o confruntare militară cu Rusia și Belarus”, a declarat Bortnikov la o ședință a Consiliului Organismelor de Securitate și Serviciilor Speciale din Țările CSI la Bishkek (citat de TASS).

Potrivit acestuia, Statele Unite, Marea Britanie și aliații lor din NATO „folosesc deja întregul arsenal de război hibrid” în CSI, așa că situația din regiune rămâne tensionată. „Se creează condiții pentru crize interne și „revoluții de culoare” în CSI. În acest scop, sunt utilizați agenți de influență, partide și mișcări de opoziție controlate, organizații non-profit și mass-media pseudo-independentă”, a menționat Bortnikov. În plus, șeful FSB a subliniat intensitatea crescută a operațiunilor cibernetice ale NATO împotriva sistemelor guvernamentale, energiei, sectorului bancar și transporturilor din țările CSI. Potrivit acestuia, în aceste scopuri, serviciile de informații occidentale folosesc pe scară largă infrastructura corporațiilor IT transnaționale.

Declarația lui Bortnikov a venit la câteva zile după ce Moldova a devenit prima din lume care a semnat un acord de parteneriat pentru securitate și apărare cu Uniunea Europeană.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău