Mărimea evaziunii fiscale de pe urma contrabandei cu țigări electronice se va ridica la 600 de milioane de lei, potrivit declarației făcute, în cadrul emisiunii „Puterea a patra”, de către economistul Veaceslav Ioniță.
„De exemplu, când se face contrabandă din Republica Moldova în România sau UE are de pierdut bugetul lor. Da e urât, dar noi nu pierdem nimic. Cel mai interesant este acum se face contrabandă în Republica Moldova. Este vorba de țigările electronice. Într-o geantă de 16kg valoarea țigărilor electronice este echivalent un portbagaj plin cu de țigări tradiționale. De obicei se face un discount la cumpărător de 500 de euro și se lasă mită 500 de euro, iar ulterior țigările electronice sunt vândute copiilor în școli”, a explicat Ioniță.
Potrivit economistului, mărimea contrabandei din acest an va înregistra un record. „Acest lucru se întâmplă urmare a majorării accizelor”.
Potrivit Codului fiscal, produsele care conțin tutun sau tutun reconstituit, nicotină sau înlocuitori de tutun sau de nicotină destinate inhalării fără ardere; alte produse care conțin nicotină destinate absorbției nicotinei de către organismul uman, conform noii Nomenclaturi Combinate, sunt încadrate într-o grupă separată (2040). Or, rata accizelor pentru această grupă de mărfuri în 2023 a fost stabilită la 1198,75 lei pentru o mie de bucăți, în loc de 1103 lei, cât era prevăzut anterior. Cartușele și bețișoarele pentru țigarete electronice, inclusiv țigaretele electronice de unică folosință, preparatele care urmează a fi utilizate în cartușe și bețișoare pentru țigarete electronice sunt supuse accizei la nivelul de 2446,25 lei pe litru, deși acciza pentru aceste produse a crescut de la 1957 lei la 2055 lei pe litru. Accizele pentru tutunul de fumat, alte tutunuri manufacturate și înlocuitori industriali de tutun, tutunul „omogenizat” sau „reconstituit”, extractele și esențele de tutun au crescut de la 165,7 la 174 de lei pe kilogram, iar acciza pentru tutunul tăiat subțire pentru rularea țigărilor a crescut de la 1323 la 1389 de lei pe kilogram. Majorarea accizelor la produsele din tutun într-un ritm mai mare decât cel planificat anterior va aduce la buget 618 milioane de lei în plus.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!