Țara cu cele mai înrăite consumatoare de alcool din lume: una din patru femei se îmbată în fiecare lună

09 Nov. 2023, 16:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Nov. 2023, 16:56 // Actual //  bani.md

Femeile britanice sunt cele mai mari consumatoare de alcool din lumea dezvoltată: una din patru se îmbată în fiecare lună, arată un raport prezentat de Daily Mail Online.

Aproximativ 26% recunosc că au consumat șase sau mai multe băuturi alcoolice cu o singură ocazie, experții dau vina pe „Ladette” și „Wine o’clock”. Aceasta este mai mult decât dublu față de rata medie de 12% dintre cele 33 de țări analizate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Britanicele au fost egalate doar de cele din Danemarca (26%), urmate de Luxemburg (24%) și Germania (22%).

Raportul OCDE „Health at a Glance 2023” avertizează că alcoolul crește riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral, ciroză hepatică și anumite tipuri de cancer. Bărbații britanici sunt al treilea cel mai mare consumator de băuturi excesive, cu 46% care au consumat echivalentul a 60 g de etanol pur o singură dată în ultimele 30 de zile.

Aproape unu din cinci adulți a raportat un consum excesiv de alcool cel puțin o dată pe lună, în medie, în 29 de țări analizate de OCDE în 2019. Cifra variază de 10 ori, de la mai puțin de 3 % în Turcia la peste 30 % în Germania, Luxemburg, Regatul Unit și Danemarca.

OCDE a măsurat consumul de alcool pe țară prin intermediul datelor privind vânzările și a rezultat că populația a consumat, în medie, 8,6 litri în 2021. Consumul a variat însă de la mai mult de 12 litri în Letonia și Lituania la mai puțin de cinci litri în Turcia, Costa Rica, Israel și Columbia. În Marea Britanie, consumul a fost de 10 litri, iar în SUA, de 9,5 litri

Bărbații britanici sunt pe locul al treilea în topul celor mai mari consumatori de alcool, 46% dintre ei consumând echivalentul a 60 g de etanol pur la o singură ocazie în ultimele 30 de zile.

Procentul îi plasează în urma României (55%) și a Danemarcei (49%) , media internațională fiind de 27%.

Potrivit expertului în adicții John Britton, profesor emerit la Universitatea din Nottingham, cifrele relevate sunt extrem de îngrijorătoare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Apr. 2025, 17:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
25 Apr. 2025, 17:04 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Centrală a Rusiei a anunțat vineri, 25 aprilie, că păstrează neschimbată rata-cheie de dobândă la nivelul record de 21%, unde se află deja de jumătate de an, din octombrie 2024. Este a patra decizie consecutivă de acest fel, iar autoritatea monetară avertizează că nu se întrevede o reducere a dobânzii în viitorul apropiat.

În prognoza sa actualizată, banca a restrâns intervalul estimat pentru rata medie din 2025 la 19,5–21,5%, de la 19–22%, semnalând că o reducere este posibilă, dar nu garantată. De altfel, instituția a evitat să vorbească explicit despre orice ajustare viitoare a ratei și a subliniat că va menține o politică monetară severă pentru a readuce inflația la ținta dorită abia în 2026.

„Aceasta înseamnă un perioadă îndelungată de politică monetară restrictivă. Deciziile viitoare vor depinde de ritmul și durabilitatea scăderii inflației și a așteptărilor inflaționiste”, a explicat banca centrală.

Inflația anuală a fost estimată la 10,3% la 21 aprilie, în ușoară scădere față de trimestrele anterioare. În primul trimestru din 2025, prețurile au crescut cu o medie anualizată de 8,3%, în scădere de la 12,9% în ultimul trimestru al lui 2024 – o dinamică atribuită politicii monetare dure.

Totuși, așteptările inflaționiste ale populației, mediului de afaceri și investitorilor rămân ridicate și stabile, ceea ce împiedică relaxarea rapidă a politicii monetare. Banca a precizat că, în evaluarea politicii sale, se concentrează mai degrabă pe așteptări decât pe rata efectivă a inflației – astfel, doar o scădere a acestor așteptări ar permite reducerea dobânzilor fără a relaxa în realitate condițiile monetare.

În ciuda unei ușoare scăderi a dobânzilor la depozite, economisirea rămâne ridicată, iar creditarea începe să se tempereze – ceea ce ar putea contribui la reducerea presiunii inflaționiste. Cu toate acestea, Banca Centrală își menține prognoza de inflație între 7–8% pentru finalul anului 2025.

Economia rusă continuă să fie supraîncălzită, cu un consum intern stimulat de creșterea veniturilor și cheltuielile bugetare, în timp ce oferta rămâne constrânsă. Analize recente indică faptul că cererea depășește oferta cu 13–14%, ceea ce sporește riscul de inflație suplimentară, în ciuda încetinirii economiei și a unei tentative de revenire la o creștere mai echilibrată.

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi