(VIDEO) Corneliu Furculiță spune că BECS nu va vota pentru Gavrilița

30 Iul. 2021, 11:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 11:32 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor nu vor vota pentru candidatura Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru, decret de nominalizare, care deja a fost semnat de Maia Sandu. Anunțul a fost făcut astăzi de către vicepreședintele Fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Corneliu Furculiță, în cadrul unei conferințe de presă, după ce nu s-au prezentat la consultările organizate de Maia Sandu la Președinție, ci au așteptat ca șefa statului să se ducă la Parlament, pentru a discuta cu ei.

„Am solicitat ca doamna președintă să vina la Parlament pentru a desfășura consultările cu fracțiunea, lucru absolut normal pentru o țară parlamentară. Regretăm faptul că doamna președintă nu s-a prezentat la fracțiune pentru a discuta despre candidatura la funcția de prim-ministru. Probabil cu acest act, la acest moment, această acțiune politică s-a finalizat”, a spus Furculiță.

Precizăm că, ieri seara, după câteva ore de la anunțul Președinției că șefa statului va organiza astăzi consultări cu fracțiunile parlamentare pentru a identifica candidatul la funcția de premier, liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că deputații din BECS nu vor merge la consultări la Președinție, ci o vor aștepta pe Maia Sandu la Parlament să discute despre aceasta.

La consultările de astăzi cu șefa statului s-au prezentat doar PAS și Partidul Șor. PAS a anunțat președinta țării cine este candidatul la funcția de prim-ministru înaintat, iar cei de la Șor au declarat că vor susține această candidatură.

Maia Sandu a anunțat că deja a semnat decretul de nominalizare a Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru.

Realitatea Live

22 Sept. 2021, 15:08
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
22 Sept. 2021, 15:08 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

În luna august leul moldovenesc avea tendința să se deprecieze. Astfel că la începutul lunii un euro a ajuns să coste 21,28 lei, însă ca urmare a intervențiilor BNM pe piața valutară la sfârșit de lună un euro costa deja 20,78 lei.

Pentru a menține echilibrul pe piața valutară BNM a intervenit pe piața interbancară locală, atât prin procurare, cât și vânzare de valută, în funcție de condițiile pieței.  Astfel, pe ansamblul lunii, BNM a vândut în volum net 8,2 milioane USD.

În luna august, leul moldovenesc a devenit mai tare, cu 1,6% în raport cu dolarul SUA, până la 17,7357 USD/MDL comparativ cu 18,0233 USD/MDL în luna iulie. Potrivit valorilor de la finele lunii august, leul s-a apreciat cu 1,3%4 în raport cu dolarul SUA.

În luna august 2021, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 79,8%, comparativ cu 97,9% în luna iulie.

În raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice a scăzut cu 16,3 milioane USD (-6,6%), iar cererea netă de valută din partea agenților economici a crescut cu 37,0 milioane USD (14,7%).

În structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoritară i-a revenit în continuare monedei unice europene (77,1%).

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală