(VIDEO) Cum descarc online certificatul de vaccinare? Ghid pas cu pas pentru cetățenii Republicii Moldova

21 Iul. 2021, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Iul. 2021, 12:40 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Agenția Națională pentru Sănătate Publică a anunțat despre posibilitatea de descărcare a certificatului digital. Astfel, cetățenii Republicii Moldova, care s-au vaccinat complet împotriva COVID-19 pe teritoriul țării noastre pot descărca sau verifica online confirmarea vaccinării.

Cum descarc online certificatul de vaccinare împotriva COVID-19?

  1. Accesez site-ul certificate-covid.gov.md sau vaccinare.gov.md;
  2. La accesarea platformei vor fi afișate două opțiuni: a) Descarcă certificat de vaccinare și b) Verifică certicat;
  3.  Pentru a descărca certificatul în format electronic sau pentru tipar faceți clic pe prima opțiune (Descarcă certificat de vaccinare);
  4. Ca urmare se va descărca o nouă pagină unde va fi necesar să introduceți IDNP-ul  și data de naștere, apoi bifați căsuța precum că nu sunteți robot și faceți clic pe verifică;
  5. În următoarea pagină vor fi generate datele personale: IDNP -ul, numele prenumele și data nașterii. Mai jos vor fi prezentate datele despre dozele de vaccin, informația despre lot, producător și data administrării. De asemenea, nu uitați să bifați „Nu sunt robot”;
  6. Faceți clic pe „Salvează certificatul”.

În cazul în care doriți să verificați certificatul de vaccinare, la solicitarea autorităților sau pentru informare personală, accesați ce-a de-a doua opțiune (Verifică certificat).

Pentru efectuarea acestei operațiuni este nevoie de un telefon dotat cu cameră video. La accesare veți fi rugat să permiteți paginii web includerea camerei video pentru scanarea codului QR. În momentul scanării pe ecranul telefonului se vor afișa datele personale despre persoana vaccinată și numărul de doze administrate.

Realitatea Live

23 Iul. 2021, 17:53
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Iul. 2021, 17:53 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Rețeau de socializare Intagram este foarte populară, în special printre tineri. La sigur urmărești și vedete, care vorbesc o altă limbă decât cele pe care le cunoști tu. În acest sens, Instagram introduce o nouă schimbare care te va ajuta să înțelegi mai ușor mesajul transmis de persoanele pe care le urmărești.

La sigur, te ciocnești cu siatuații când storiesurile nu sunt în engleză sau într-una din limbile de circulație internațională. Din această cauză nu înțelegi mesajul unui artist sau al unei persoane importante de interes pentru tine. Până aum, ceea ce trebuia să faciera să ieș din aplicație și să încerci să traduci ”ce a vrut să spună autorul”.

Acum, acest lucru nu mai este necesar. Instagram a introdus o nouă funcție care va traduce orice text străin și pe care îl vei putea vedea în Stories. Această nouă caracteristică este lansată la nivel global, astfel că toți acești peste 1 miliard de abonați se pot bucura de noua funcție.

Când aplicația detectează că vizualizezi o poveste într-o altă limbă, îți va afișa mesajul ”Vedeți traducerea”, în partea din stânga sus a aplicației. Tot ceea ce va trebui să faci este să atingi bannerul respectiv pentru a vedea textul în limba maternă.

Funcția poate traduce textul în peste 90 de limbi deși, momentan, aceasta nu poate funcționa la fel și cu audio. Inevitabil, asta înseamnă că sunt șanse să existe povești pe care să nu le înțelegi, atunci când cel pe care îl urmărești transmite un mesaj pe cale verbală.

 

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală