(VIDEO) Cum descarc online certificatul de vaccinare? Ghid pas cu pas pentru cetățenii Republicii Moldova

21 Iul. 2021, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Iul. 2021, 12:40 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Agenția Națională pentru Sănătate Publică a anunțat despre posibilitatea de descărcare a certificatului digital. Astfel, cetățenii Republicii Moldova, care s-au vaccinat complet împotriva COVID-19 pe teritoriul țării noastre pot descărca sau verifica online confirmarea vaccinării.

Cum descarc online certificatul de vaccinare împotriva COVID-19?

  1. Accesez site-ul certificate-covid.gov.md sau vaccinare.gov.md;
  2. La accesarea platformei vor fi afișate două opțiuni: a) Descarcă certificat de vaccinare și b) Verifică certicat;
  3.  Pentru a descărca certificatul în format electronic sau pentru tipar faceți clic pe prima opțiune (Descarcă certificat de vaccinare);
  4. Ca urmare se va descărca o nouă pagină unde va fi necesar să introduceți IDNP-ul  și data de naștere, apoi bifați căsuța precum că nu sunteți robot și faceți clic pe verifică;
  5. În următoarea pagină vor fi generate datele personale: IDNP -ul, numele prenumele și data nașterii. Mai jos vor fi prezentate datele despre dozele de vaccin, informația despre lot, producător și data administrării. De asemenea, nu uitați să bifați „Nu sunt robot”;
  6. Faceți clic pe „Salvează certificatul”.

În cazul în care doriți să verificați certificatul de vaccinare, la solicitarea autorităților sau pentru informare personală, accesați ce-a de-a doua opțiune (Verifică certificat).

Pentru efectuarea acestei operațiuni este nevoie de un telefon dotat cu cameră video. La accesare veți fi rugat să permiteți paginii web includerea camerei video pentru scanarea codului QR. În momentul scanării pe ecranul telefonului se vor afișa datele personale despre persoana vaccinată și numărul de doze administrate.

Realitatea Live

17 Aug. 2022, 15:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Aug. 2022, 15:53 // Actual //  Lupu Eduard

După ce s-a început războiul din Ucraina, prețul petrolului a crescut de la 90 la 120 USD, în câteva zile, și evident s-a răsfrânt asupra prețurilor la pompă. Între timp, armata rusă a început a distruge depozitele petroliere din Ucraina, care a dus la un deficit de benzină și motorină pe piața Republicii Moldova. Ucraineni au fost nevoiți să meargă în România de unde importă carburanți și țara noastră, a explicat expertul în energetică Sergiu Tofilat.

Potrivit lui, porturile din Ucraina sunt închise, respectiv carburanții sunt transportați cu camioanele. Astfel, războiul din Ucraina a creat două probleme.

„Este vorba de un deficit de benzină și motorină în România pentru că rafinăriile de acolo nu pot acoperi cererea pentru Moldova și Ucraina, respectiv prețul la carburanți a început să crească și mai tare decât prețul la petrol. Plus la asta s-au format cozi imense de camioane la vamă. Asta a crescut costurile de transport și durata de livrare care a ajuns la 2-3 săptămâni. Acest lucru a dus la un deficit de carburanți pe piața Republica Moldova”, a punctat Tofilat.

Expertul afirmă din cauza războiului, care a distrus depozitele petroliere din Ucraina și rafinăriile, ucrainenii au fost nevoiți să dea mai mulți bani pentru a aduce carburanți din România.

Referindu-se la costul carburanților de la benzinăriile din Republica Moldova, Tofilat susține că prețul este mai mare cu 6-8 lei. Or, potrivit expertului, o influență o are și deprecierea leului față de dolarul american”.

ANRE a afișat pentru mâine, 18 august, un preț de 25,72 de lei pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95, cu 15 bani mai puțin față de cotația din data de 17 august. Un litru de motorină va costa 25,74 lei cu 5 bani mai mult.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău