VIDEO, DOC Situație mai complicată la Giurgiulești. Ultimele informații ale vameșilor despre camioanele de la vamă

20 Iun. 2022, 13:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Iun. 2022, 13:06 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Deși rândurile s-au micșorat, iar camioanele petrec mai puțin timp în rând la vamă, la Giurgiulești se mai atestă flux sporit. Conform informațiilor Poliției de Frontieră, în dimineața zilei de 20 iunie în zona neutră se aflau 75 de TIRuri, iar în cea de control vamal – 23.

Documentul publicat mai arată că 12 vehicule de mare tonaj se aflau în zona de control de la Leușeni. La Sculeni erau 10 camioane în zona de control vamal și patru – în zona neutră.

Șeful AITA, Iulian Postică, preciza și săptămâna trecută pentru Realitatea că la punctele vamale de la sud există încă probleme, însă situația s-a ameliorat comparativ cu săptămânile precedente. „Confirm că rândurile de 10 kilometri de la Leușeni practic dispăruse, pentru că s-au început controalele mixte comune. Se simte impact pozitiv. Important este să fie menținut și să devină permanent”, declara el.

Grupul de presă Realitatea a relatat în ultimele săptămâni despre problema pe care o întâmpină transportatorii la hotarele țării, fiind nevoiți să aștepte chiar și cinci zile pentru a trece procedurile de control vamal.  Autoritățile române confirmau că au probleme de infrastructură și nu le pot soluționa peste noapte, iar Chișinăul a propus implementarea unui proiect de vămuire comună.

Colegii noștri au reușit să surprindă rândurile kilometrice din apropiere de Leușeni. În același timp, localnicii susțineau că din cauza mașinilor de mare tonaj care tranzitează localitatea infrastructura locală este pusă în pericol.

Subiectul a ajuns și în vizorul presei de peste Prut, iar prim-miniștrii Ciucă și Gavrilița l-au discutat și au convenit asupra vămuirii comune. Procesul a început pe 14 iunie, iar până atunci autoritățile din Moldova au anunțat că acordă șoferilor de camioane ajutor psihologic, medical și creează spații unde aceste își pot satisface necesitățile de igienă și alimentație.

Realitatea Live

15 Aug. 2022, 18:00
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Aug. 2022, 18:00 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Prețurile pentru chirie au crescut în întreaga lume. Astfel, am pregătit un top pentru cele mai mai scumpe chirii din Europa.

Parisul este orașul cu cele mai scumpe chirii din Europa. Francezii și nu numai plătesc peste 29 de euro pe metru pătrat. Tot peste 20 de euro plătesc și cei din Oslo, Londra, Barcelona și Copenhaga – acestea sunt, așadar, cele mai scumpe orașe, dacă ne gândim să stăm în chirie.

În Barcelona, prețurile chiriilor au crescut din 2021 cu aproape 28%. Iar într-un oraș din Ungaria cu aproximativ 27%. O creștere semnificativă este și în Varșovia. Chiriașii scot din buzunar în 2022 cu 18% mai mulți bani față de anul trecut.

Chiriile din România sunt printre cele mai mici din Europa. Cele mai scumpe chirii din România sunt în București și Cluj, 7,5 euro pe metru pătrat. În Brașov prețurile sunt ceva mai mici, 6,60 de euro pe metru pătrat, scrie Digi24.

Chirii mai ieftine decât în România se găsesc în Bulgaria. În capitala Bulgariei prețul este ceva mai mare, 4,60 de euro pe metru pătrat. Și Slovenia se află la coada clasamentului, cu cele mai mici chirii – aici se plătesc pe lună, pentru metrul pătrat, mai puțin de 7 euro.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău