Cât ai câștiga dacă ai lucra în altă țară? Ce salarii sunt peste hotare

20 Iun. 2022, 12:53
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Iun. 2022, 12:53 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Te-ai gândit vreodată să pleci din Republica Moldova pentru a munci într-o altă țară? Dacă răspunsul este da, atunci mai urmează o întrebare: Te-ai întrebat ce salariu vei avea? Portalul de angajări Rabota.md a aflat cum vei fi remunerat în altă țară în funcție de specialitate.

Pentru aceasta Rabota.md a utilizat calculatorul de salarii online. Există unul care indică salariile reprezentanților a 36 de profesii din Germania, Italia, Polonia, Franța și din alte state membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Moldova nu face parte din componența acesteia.

Salariile medii ale diferitor categorii de angajați de la depozitari, asistenți medicali până la contabili și designeri grafici, au fost calculate pe baza datelor de pe portalul Glassdoor. Dacă veți utiliza acel calculator de salarii, veți putea afla că un barista din Elveția primește în medie un salariu lunar net de 3858$, iar în Danemarca acesta este remunerat în medie cu 3120$. Pentru comparație, în Turcia salariul mediu lunar al unui barista este de 222$ și e aproape echivalent cu cel al unui barista din Mexic – 240$.

Salariile poate că sunt mari, dar și costul vieții este scump. În Elveția, considerată una dintre cele mai scumpe țări din lume, pragul sărăciei este estimat la 2200$. În timp ce Turcia este una dintre țările în care costul vieții este ieftin, la fel e și în Ungaria, Polonia, Mexic și Columbia.

Rețineți acest lucru și luați-l în calcul atunci când analizați salariile oferite peste hotare. Vă prezentăm mai jos câteva cifre referitoare la salariile medii lunare, top 3 cele mai mari și mici valori, oferite unor categorii de specialiști în diverse țări.

Lucrător la depozit

Salariul unui lucrător la depozit din Moldova variază între 6000 și 15 000 de lei, iar un salariu mediu ar fi de aproximativ 10 000 de lei (525$). Aceasta se poate deduce din anunțurile de angajare, în care se indică salariul, publicate pe site-ul Rabota.md.

Cel mai mare salariu lunar 
Norvegia – 3327$
Australia – 3258$
Danemarca – 3219$

Cel mai mic salariu lunar 

Turcia – 222$
Chile – 583$
Grecia – 729$

Contabil

Conform datelor de pe canalul de Telegram „Salarii în Moldova”, contabilii din țară sunt remunerați în medie cu 12 800 de lei (670$), adică puțin mai mult decât cei din Turcia.

Cel mai mare salariu lunar 
Elveția — 9893$
Islanda — 6935$
Austria — 6005$

Cel mai mic salariu lunar 

Turcia — 666$
Mexic — 1043$
Grecia — 1177$

Specialist HR

Există o varietate de salarii oferite managerilor HR și celor responsabili pentru recrutarea personalului. Dacă e să facem referire la ofertele de muncă publicate pe canalul de Telegram Salarii în Moldova, specialiștii HR din țară primesc în medie 16 000 de lei (840$).

Cel mai mare salariu lunar 
Elveția — 10 882$
Danemarca — 8921$
Norvegia — 7461$

Cel mai mic salariu lunar 

Mexic — 1233$
Turcia — 1332$
Letonia — 1800$

Puteți afla aici cât câștigă și alți specialiști de peste hotare.

Nu există, deocamdată, date statistice referitoare la salariile diferitor specialiști din Moldova. Biroul Național de Statistică pune la dispoziție doar câteva date care relevă valoarea salariilor aferente domeniilor de activitate. Conform informațiilor oferite de acesta, cel mai mare salariu îl au angajații din domeniul IT (în medie 24 489 de lei brut pe lună) și din domeniul finanțelor și asigurărilor (în medie 17 365 de lei). Cel mai mic salariu lunar brut, în medie 6139 de lei, se înregistrează în domeniul cazărilor și alimentației publice.

Realitatea Live

25 Iun. 2022, 19:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iun. 2022, 19:21 // Actual //  Lupu Eduard

Moscova consideră că acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei. Este reacția pe care a avut-o Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încercând să minimalizeze importanța acestei decizii pentru Moscova. Trebuie spus că intențiile Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană și de a ieși de sub influența rusă a fost una din cauzele care au declanșat actualul conflict.

Acordarea statutului de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei susține Moscova. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încearcă să minimalizeze importanța acestei decizii, adoptată în toiul războiului de invazie pe care rusia îl duce pe teritoriului vecinului său ucrainean, relatează AFP.

„Aceasta este o afacere internă a Europei”, a declarat Dmitri Peskov.

El a precizat, însă, că pentru Moscova este important ca aceste procese „să nu aducă mai multe probleme Rusiei (…), în relaţiile acestor ţări cu Rusia”. De asemenea, Peskov și-au exprimat speranţa că acest lucru nu va duce la o deteriorare a relaţiilor Moscovei cu Bruxellesul. Acestea se află, în prezent, la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie degradate mai mult”.

Tot în acest context, Dmitri Peskov a denunțat voinţa Republicii Moldova de a „deveni mai europeană ca europenii înşişi”. El a subliniat, că Turcia, stat candidat la UE de aproximativ 20 de ani, „nu a putut niciodată să înainteze mai mult. Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă”.

Joi, 23 iunie, într-un summit UE, la Bruxellesul a acordat statutul de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina şi Republica Moldova. Această decizie marchează începutul unui proces îndelungat şi complex, în vederea unei aderări la UE.

Georgia, care intenționează, de asemenea, să adere la UE trebuie să realizeze reforme pentru a primi statutul de stat candidat. O manifestaţie de susţinere a aspiraţiilor europene ale acestei ţări din Caucaz a fost programată în capitala georgiană, Tbilisi.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău