VIDEO Echipament care salvează vieți! Maternitatea din Bălți va oferi cele mai bune servicii medicale din nordul țării

12 Oct. 2022, 18:03
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
12 Oct. 2022, 18:03 // Actual //  MD Bani

La maternitatea din Bălți, femeile vor naște în condiții de confort și siguranță, după investiții colosale realizate atât în modernizarea instituției, cât și în dotarea ei cu echipament de ultimă generație. Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), cu suportul Guvernului Statelor Unite ale Americii, a donat echipament în valoare de 520 de mii de dolari. Grație acestei investiții, au fost dotate secțiile de naștere, terapie intensivă, secțiile de ginecologie, sălile de operație și saloanele post-operatorii.

Pe data de 12 octombrie 2022 a avut loc evenimentul de inaugurare a maternității dotate și renovate, zi în care deja peste 30 de femei au adus pe această lume noi vieți.

„Chiar astăzi ni s-a comunicat că au avut loc 33 de nașteri în acest spital. Cu alte cuvinte 33 de minuni s-au produs doar în ziua de azi. Și acest lucru se încadrează foarte mult în ceea ce oferă și face UNFPA în Moldova. De la începutul acestui război UNFPA a avansat eforturile sale împreună cu eforturile altor parteneri pentru a consolida sistemul național de sănătate publică și pentru a asigura că atât femeile din republica Moldova, cât și femeile refugiate din Ucraina pot să obțină servicii de calitate  înaltă, servicii neîntrerupte anume în domeniul nașterilor, pentru nou-născuți și în domeniul sănătății reproductive”, declară secretarul General Adjunct ONU și Directorul Executiv Adjunct UNFPA, Ib Petersen.

 

„Noi am efectuat cu suportul bugetului de stat reparația centrului perinatal și de asemenea am asigurat cu echipamente, dar cele mai multe echipamente a oferit UNFPA. Sunt echipamente foarte importante pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale, a salva viața micilor nou-născuți și a mamei”, a precizat ministra Sănătății Republicii Moldova, Ala Nemerenco.

„ Dotarea centrului perinatal cu echipament medical performant este încă un pas valoros în consolidarea sistemului de asistență în sănătatea reproductivă. Maternitatea din Bălți este una din cele 9 instituții, medicale care vor fi modernizate din fondul ONU pentru populație cu suportul financiar al Guvernului SUA. Apreciem și vă mulțumim pentru sprijinul permanent și substanțial acordat de-a lungul anilor cetățenilor din Republica Moldova.  Cu 20 de ani în urmă din cauza acestor condiții riscăm să îmi pierd viața și nu doar a mea, dar și a fetiței pe care o așteptam. O experiență tristă, care a fost trăită de foarte multe femei. Sper foarte mult ca aceste experiențe să rămână doar în trecut”, a povestit deputata Liliana Grosu. 

„UNFPA continuă să acorde tot sprijinul Republicii Moldova pentru a asigura servicii de sănătate reproductivă și sexuală gratuite, care sunt oferite și vor fi oferite atât femeilor din Republica Moldova, cât și femeilor refugiate din Ucraina. Iar azi UNFPA cu toată mândria oferă acest ajutor din partea partenerilor împreună cu donatorii. Azi noi am început livrarea acestui echipament de ultimă generație la 7 centre perinatale și 2 spitale centralizate din Republica Moldova”, mai spune  secretarul General Adjunct ONU și Directorul Executiv Adjunct UNFPA, Ib Petersen. 

Astfel, cu suportul guvernului Statelor Unite, mii de femei vor naște în siguranță și vor avea acces la servicii ginecologice de calitate. În municipiul Bălți, anual, se nasc peste 2500 de copii.

Acest eveniment de dotare este primul din ciclul dotărilor ce reprezintă saltul cuantic în serviciile de medicină reproductivă de calitate pentru viitoarele mame și femei.

Pe parcursul următoarelor 2 luni, UNFPA va echipa complet 22 de săli de naștere și 14 săli de operație, care vor asigura nașteri în siguranță pentru peste 15 mii de copii.

Nou-născuții aflați în condiții critice vor fi salvați datorită echipamentelor moderne care vor fi instalate în unitățile de terapie intensivă a șapte spitale.

Paisprezece săli de operație vor fi complet modernizate. O nouă sală pentru operații ginecologice va fi dotată în Institutul Oncologic Chișinău și va reduce în jumătate timpul de așteptare pentru operațiile oncologice feminine.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 13:46
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
25 Apr. 2024, 13:46 // Slider //  MD Bani

Philip Morris International a prezentat Raportul Integrat pentru anul 2023 care demonstrează o creștere semnificativă pe segmentul produselor fără fum. În cadrul unei conferințe la Paris, vicepreședintele Comunicare Globală PMI, Tommaso Di Giovani, a declarat că, în 2023, veniturile companiei provenite din vânzarea produselor fără fum au constituit 36.4%. El a precizat că cea mai bună performanță a fost înregistrată pe 25 de piețe, unde ponderea produselor fără fum în venituri a depășit 50 la sută, scrie InfoMarket.

PMI estimează că la nivel mondial sunt aproximativ 33 de milioane de utilizatori adulți ai produselor lor fără fum, inclusiv 28,6 milioane de utilizatori de dispozitive de încălzire a tutunului. Produsele sunt disponibile pe 84 de piețe din întreaga lume.

Ungaria, Lituania, Portugalia, Grecia și Slovacia se disting ca având cele mai mari cote de piață pentru produsele fără fum. O cotă de piață înaltă a acestor produse sunt raportate, de asemenea, în Republica Cehă, Italia și România. 

„Aceste rezultate demonstrează că ne aflăm pe drumul corect  spre un viitor fără fum”, spune Tommaso Di Giovanni. „Majoritatea investițiilor noastre sunt concentrate în Europa, ceea ce arată importanța acestei regiuni pentru noi. Am început transformarea unităților noastre de producție din Europa, iar acum 7 dintre cele 11 fabrici specializate în producerea tutunului pentru încălzire se află în UE, cele mai mari investiții fiind în fabricile din Otopeni (România) și Bologna (Italia)”, a mai spus Tommaso Di Giovanni.

Acesta a declarat că, în ultimii ani, PMI a investit aproximativ $12,5 miliarde în dezvoltarea și cercetarea produselor fără fum, urmând obiectivul de a dezvolta alternative mai puțin nocive la fumatul tradițional.

Vorbind despre reglementare, Di Giovanni remarcă faptul că disponibilitatea produselor fără fum și accesul  la informațiil despre acestea poate contribui la reducerea ratei fumatului. Un exemplu de politică eficientă este în Suedia, unde popularitatea snusului, un produs fără fum de uz oral, a transformat Suedia în țara cu cea mai mică incidență a cancerului pulmonar din Europa.

„Acolo unde produsele fără fum sunt interzise, iar țigările tradiționale domină piața, observăm mai puține schimbări pozitive în statisticile privind rata fumatului”, a conchis el. De exemplu, în Turcia, Olanda și Brazilia, unde vânzarea produselor fără fum este interzisă, rata fumatului a rămas practic neschimbată în ultimii ani.

În schimb, țările care asigură acces la alternative fundamentate științific, au înregistrat o scădere semnificativă a ratei fumatului. De exemplu, în Suedia, între 2014 și 2022, rata fumatului a scăzut cu 50%, în Noua Zeelandă cu 48%, în Japonia cu 33% și în Regatul Unit cu 29%.

„Acest lucru confirmă importanța inovațiilor și a unei reglementări echilibrate în atingerea obiectivelor de sănătate publică pentru reducerea fumatului”, subliniază Di Giovanni. El mai precizat că politica Suediei de a deveni o „țară fără fum” până în 2025 este un exemplu de strategie de succes în această direcție.

Vicepreședintele Comunicare Globală PMI a declarat că, având în vedere tendințele actuale, Philip Morris International continuă să-și dezvolte produsele fără fum, cu scopul de a oferi fumătorilor adulți o alternativă mai puțin nocivă.

Rezultatele din 2023 subliniază progresul companiei în implementarea strategiei de reducere a riscurilor asociate fumatului și confirmă angajamentul PMI către un viitor fără fum, ceea ce, într-un final, ar putea aduce schimbări semnificative în domeniul sănătății publice la nivel global.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău