(VIDEO) Moldovenii nevaccinați împotriva COVID-19 vor fi supravegheați de autorități printr-o aplicație mobilă

13 Aug. 2021, 16:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
13 Aug. 2021, 16:49 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Moldovenii care nu s-au vaccinat anti-COVID vor fi supravegheați de autorități printr-o aplicație mobilă. Măsura va permite autorităților de la Chișinău să vadă dacă oamenii, veniți în țară, stau în carantină la domiciliu și nu prezintă pericol pentru a declanșa focare de infecție, scrie Realitatea.md.

Decizia a fost luată de membrii Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP), în frunte cu premierul țării Natalia Gavrilița.

„Cifrele se înrăutățesc, așa este peste tot în Europa. La Aeroportul Internațional Chișinău, în interior vor fi doar călători, cei care îi însoțesc, rudele, vor rămâne în exterior. Ministerul Sănătății va elabora soluții digitale, iar de la 1 octombrie, vom lansa un sistem electronic de completare online pentru moldovenii care vor intra în țară. Vrem aplicație mobilă pentru cei care vor sta în autoizolare. Cei vaccinați vor intra în țară fără a sta în carantină, în baza unui certificat de vaccinare. La fel, se va cere la frontieră test negativ la COVID, valabil 72 de ore, test rapid antigen valabil pentru 48 de ore”, a declarat Nemerenco.

Amintim că, în ultimele zile, în Republica Moldova a început să crească brusc numărul cazurilor noi de infecție cu noul coronavirus. Ieri, au fost confirmate 268 cazuri noi, cifră în creștere față de săptămâna trecută.

Între timp, în mai multe localități a fost instituit deja COD ROȘU de alertă cu risc major de infecție cu COVID-19.

Realitatea Live

02 Dec. 2022, 11:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Dec. 2022, 11:20 // Actual //  Lupu Eduard

Casa de pariuri 1xbet, cu legături strânse cu Rusia, ar putea intra forțat în faliment, în Curaçao, jurisdicția offshore în care este înregistrată. Procedura urmează să fie inițiată la solicitarea Procurorului General al acestei țări insulare din Caraibe, afiliată Regatului Țărilor de Jos.

În acest mod, Curaçao intenționează să își spele imaginea de hub offshore pentru jocuri de noroc, în contextul scandalurilor în care este implicată casa de pariuri cu rădăcini rusești, scrie portalul iGamingNext.

De mai mulți ani, 1xBet și compania sa mamă, 1XCorp, cu sediul central în Cipru, operează în baza licenței Curaçao e-Gaming (CEG), emisă de statul insular din Caraibe.

Procedura de insolvabilitate a 1XCorp a fost inițiată în noiembrie 2021 într-o instanță din Curaçao. Cazul a fost înaintat în august 2021 de către Fundația pentru reprezentarea victimelor jocurilor de noroc online (SBGOK), o organizație care reprezintă jucătorii care susțin că au fost înșelați de operatorii licențiați în Curaçao. Grupul care a depus plângerea susține că 1XCorp, compania mamă a 1xBet, a refuzat să plătească câștigurile clienților și că datorează taxe neplătite în Curaçao.

Deși instanța s-a pronunțat inițial în favoarea SGBOK și a declarat falimentul 1XCorp, compania a contestat cu succes decizia și a obținut anularea acesteia. SGBOK a mers cu recurs în instanță și a avut câștig de cauză, dar a urmat un nou recurs. În data de 25 noiembrie, Procurorul general din Curaçao a recomandat oficial Curții Supreme de Justiție să susțină falimentul 1xBet. Iar presa locală scrie că, de regulă, Curtea ține cont de recomdnările Procuraturii Generale.

Autorii articolului relatează că suita controverselor legate de 1xBet are o istorie lungă. Aici ei amintesc despre cel mai recent caz, când casa de pariuri a fost acuzată de colectarea datelor personale ale ucrainenilor, în condițiile războiului cu Rusia și despre retragerea licenței de către autoritățile de la Kiev.

Un alt scandal scos în evidență ține de practicile dubioase, folosite de această casă de pariuri în Marea Britanie, în perioada de până la 2019, relatate de  The Sunday Times.

Potrivit publicației britanice, Cluburile de fotbal Chelsea, Liverpool și Tottenham Hotspur s-au confruntat atunci cu acuzații de spălare a imaginii 1xBet, una dintre cele mai controversate firme de pariuri din lume, ale cărei operațiuni în Marea Britanie au fost suspendate.

1xBet a fost creată în 2007. În 2019, compania a sponsorizat Chelsea FC și Liverpool FC, până în momentul în care operațiunile sale au fost interzise în Marea Britanie, ca urmare a investigației de la Sunday Times.

Cu toate acestea, în august 2022, 1xBet a încheiat un acord de sponsorizare cu clubul de fotbal Paris Saint-Germain, devenind partenerul său oficial regional în Africa și Asia, în pofida trecutului controversat al casei de pariuri.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău