(VIDEO) Moldovenii nevaccinați împotriva COVID-19 vor fi supravegheați de autorități printr-o aplicație mobilă

13 Aug. 2021, 16:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
13 Aug. 2021, 16:49 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Moldovenii care nu s-au vaccinat anti-COVID vor fi supravegheați de autorități printr-o aplicație mobilă. Măsura va permite autorităților de la Chișinău să vadă dacă oamenii, veniți în țară, stau în carantină la domiciliu și nu prezintă pericol pentru a declanșa focare de infecție, scrie Realitatea.md.

Decizia a fost luată de membrii Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP), în frunte cu premierul țării Natalia Gavrilița.

„Cifrele se înrăutățesc, așa este peste tot în Europa. La Aeroportul Internațional Chișinău, în interior vor fi doar călători, cei care îi însoțesc, rudele, vor rămâne în exterior. Ministerul Sănătății va elabora soluții digitale, iar de la 1 octombrie, vom lansa un sistem electronic de completare online pentru moldovenii care vor intra în țară. Vrem aplicație mobilă pentru cei care vor sta în autoizolare. Cei vaccinați vor intra în țară fără a sta în carantină, în baza unui certificat de vaccinare. La fel, se va cere la frontieră test negativ la COVID, valabil 72 de ore, test rapid antigen valabil pentru 48 de ore”, a declarat Nemerenco.

Amintim că, în ultimele zile, în Republica Moldova a început să crească brusc numărul cazurilor noi de infecție cu noul coronavirus. Ieri, au fost confirmate 268 cazuri noi, cifră în creștere față de săptămâna trecută.

Între timp, în mai multe localități a fost instituit deja COD ROȘU de alertă cu risc major de infecție cu COVID-19.

Realitatea Live

29 Nov. 2023, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2023, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Viorica- Cosmetic din România, subsidiara celei din Republica Moldova controlată de milionarul Vasilii Chirtoca, intenționează să ajungă la o rețea de 20 de magazine peste Prut.

„Pe lângă dezvoltarea de magazine proprii, nu ratăm oportunitatea să ne extindem şi pe segmentul partenerilor IKA (reţele internaţionale – n.red.), suntem prezenţi cu produse în Kaufland, Auchan, Cora şi Lidl. Pe lângă partea de distribuţie, avem şi vânzările prin intermediul magazinului nostru online în România. Dezvoltăm absolut toate canalele de distribuţie pentru a ajunge la nivelul la care ne dorim. Mai mult, un următor proiect pe care vrem să îl dezvoltăm este partea de vânzări corporate“, a spus Dumitru Petraşcu, CEO al Viorica Cosmetic România, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor.

Fabrica de parfumuri și cosmetice Viorica (redenumită ulterior în Viorica-Cosmetic) a fost construită la finele anilor ’80 ai secolului XX, ca model fiind luată o fabrică a celebrului brand francez Christian Dior.

În 1993, întreprinderea a fost inclusă în lista companiilor nepasibilă privatizării contra bonurilor patrimoniale, însă agravarea situației economice au forțat autoritățile să decidă, la începutul anului 1996, transformarea Viorica-Cosmetic în societate pe acțiuni cu capital majoritar de stat (96%), restul acțiunilor fiind repartizate angajaților.
Mai mult, în 1998, a fost adoptat și un plan individual de privatizare a Viorica-Cosmetic, dar care aşa şi nu a fost realizat, iar în 2007 a fost în general abrogat. Abia în iunie 2012, statul a vândut la Bursa de Valori cota sa de 95,85%. Cumpărătorul – grupul DAAC Hermes, a plătit 51,04 milioane de lei pentru a prelua controlul Viorica-Cosmetic.

Milionarul Vasile Chirtoca controlează compania DAAC-Hermes fondată în 1994. În perioada, când în Republica Moldova s-a desfășurat privatizarea în masă, a creat fondul de investiții pentru privatizare DAAC-Hermes, care ulterior a devenit unul dintre cele mai importante grupuri financiar-industriale din Republica Moldova, numit ”DAAC Hermes grup”S.A.

Astfel, Chirtoca a participat activ și nemijlocit la apariția primelor relații de piață în Republica Moldova. Întreprinderile, administrate de Chirtoca, s-au constituit într-un grup financiar-industrial, compus din circa 40 agenți economici având o strategie de dezvoltare comună.

Acestea activează în diverse ramuri ale economiei moldovenești, cum ar fi: construcția de mașini, fabricarea produselor cosmetice și de parfumerie, repararea și deservirea tehnicii agricole, păstrarea și procesarea culturilor cerealiere, comercializarea și deservirea automobilelor, tehnologiile informaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău