(VIDEO) Moldovenii nevaccinați împotriva COVID-19 vor fi supravegheați de autorități printr-o aplicație mobilă

13 Aug. 2021, 16:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
13 Aug. 2021, 16:49 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Moldovenii care nu s-au vaccinat anti-COVID vor fi supravegheați de autorități printr-o aplicație mobilă. Măsura va permite autorităților de la Chișinău să vadă dacă oamenii, veniți în țară, stau în carantină la domiciliu și nu prezintă pericol pentru a declanșa focare de infecție, scrie Realitatea.md.

Decizia a fost luată de membrii Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP), în frunte cu premierul țării Natalia Gavrilița.

„Cifrele se înrăutățesc, așa este peste tot în Europa. La Aeroportul Internațional Chișinău, în interior vor fi doar călători, cei care îi însoțesc, rudele, vor rămâne în exterior. Ministerul Sănătății va elabora soluții digitale, iar de la 1 octombrie, vom lansa un sistem electronic de completare online pentru moldovenii care vor intra în țară. Vrem aplicație mobilă pentru cei care vor sta în autoizolare. Cei vaccinați vor intra în țară fără a sta în carantină, în baza unui certificat de vaccinare. La fel, se va cere la frontieră test negativ la COVID, valabil 72 de ore, test rapid antigen valabil pentru 48 de ore”, a declarat Nemerenco.

Amintim că, în ultimele zile, în Republica Moldova a început să crească brusc numărul cazurilor noi de infecție cu noul coronavirus. Ieri, au fost confirmate 268 cazuri noi, cifră în creștere față de săptămâna trecută.

Între timp, în mai multe localități a fost instituit deja COD ROȘU de alertă cu risc major de infecție cu COVID-19.

Realitatea Live

18 Sept. 2021, 15:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2021, 15:22 // Actual //  Lupu Eduard

În trei ani Republica Moldova urmează să importe curent electric din România și să scape de dependența de la Cuciurgan, care este unica sursă de achiziție a energiei electrice. Vicepremierul, Andrei Spânu declară că în câteva luni urmează să fie semnat contractul cu compania care va construi linia de înaltă tensiune de 400 kV Vulcănești-Chișinău.

”Este preconizată construirea unei stații de conversie back-to-back în Vulcănești, modernizarea și extinderea în Chișinău și în Vulcănești a stațiilor de 400 kV. proiectul de interconectare asincronă a sistemelor de energie electrică dintre Moldova și România va fi finalizat până în 2024”, a mai punctat Spânu la TVR Moldova.

Costul total al proiectului este estimat la 260 mil. de euro și este finanțat BERD, BEI și Banca Mondială.

Anterior, implementarea proiectului de interconectare asincronă a sistemelor de energie electrică dintre Moldova și România a fost împiedicată de autoritățile predecesoare, din cauza interesele acestora în domeniul energiei și implementarea anumitor scheme pentru achiziționarea de energie electrică dintr-o singură sursă prin companii interpuse.

Autoritățile de la Chișinău au transformat importul de energie electrică într-o formă de finanțare a separatismului de la Tiraspol – peste 70% din electricitatea importată, 2 miliarde Kwh, se cumpără de la centrala electrică de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul transnistrean și controlată de concernul rus „Inter RAO EES”. Curentul electric este produs din gazul care nu este plătit, iar datoria în prezent este peste 7 miliarde USD. Periodic sunt pronunțate hotărâri ale instanțelor internaționale pentru legalizarea datoriile la gaz, puse în cârca Moldovagaz.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală