Ziua Națională a Imnului României în Republica Moldova, o premieră de succes

20 Iul. 2023, 12:23
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Iul. 2023, 12:23 // Actual //  bani.md

Vineri, 28 iulie, în premieră la Chișinău a avut loc Ziua Națională a Imnului României în Republica Moldova. Evenimentul s-a desfășurat la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, iar printre cei peste 100 de oaspeți de seamă s-au numărat oficiali de stat, reprezentanți ai ambasadelor, mediului academic, oameni de cultură și persoane care simt și trăiesc românește.
Evenimentul a început cu o conferință de presă, susținută de către Lia Anton, președinte YUFest, organizator al evenimentului, Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, profesorul Adrian Cioroianu, managerul Bibliotecii Naționale a României și Livia Sârbu, directorul adjunct al Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

„Nu am ales întâmplător Sala Marii Uniri a Muzeului, pentru că despre unire vorbim, despre unirea frățească dintre Republica Moldova și România. Ne-am întâlnit astăzi să celebrăm Imnul României și istoricul acestuia, un imn care însumează șase opere minunate pe care România le-a slăvit și cu care s-a mândrit, și cu care a mers înainte de-a lungul secolelor. Și, spre marea noastră bucurie, avem un imn – „Deșteaptă-te române” – pe care l-am avut în comun cu Republica Moldova în decursul a trei ani, respectiv din 1991 până în 1993. „Deșteaptă-te române” este sloganul cu care mergem înainte.”, a declarat Lia Anton, președintele Asociației YUFest, organizatorul evenimentului.
În cadrul sărbătorii, profesorul de istorie Adrian Cioroianu a prezentat istoricul celor șase imnuri ale României de până acum.

„În 1990 s-a revenit la cel mai vechi dintre toate, pentru că „Deșteaptă-te române” e mai vechi decât toate pe care le-am amintit. E un cântec. „Deșteaptă-te române” ne aduce aminte de generația pașoptistă, iar faptul că o vreme l-au împărtășit România și Republica Moldova, poate fi un fragment de trecut, dar și un semn pentru viitor”, a precizat profesorul Adrian Cioroianu, manager general al Bibliotecii Naționale a României.

„Nu ne este niciodată frică să afirmăm faptul că facem parte dintr-un trunchi comun, al originilor aceluiași popor, că ne-am născut împreună, că am trăit împreună o mare bucată de timp, că am scris o pagină din istorie frumoasă împreună, că am plâns și am murit împreună, atunc când istoria ne-a îndemnat să facem acest lucru. Imnul Național al României face parte din cele trei simboluri importante pe care noi le venerăm. Două dintre ele sunt comune – steagul și desigur limba, scrisă și vorbită. Imnul vorbește despre aceleași lucruri, dar în dulcele grai moldovenesc, de o parte și de cealaltă a Prutului”, a adăugat Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași.
Evenimentul s-a desfășurat la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

“În această sală, acum mai puțin de un an, sărbătoream centemarul încoronării, de unde s-au pornit multe proiecte frumoase împreună cu colegii din România. Muzeul Național de Istorie a Moldovei este pe bună dreptate o punte, un pod cultural, ce leagă malul drept și stâng al Prutului, ce unește aceleași valori și idealuri, ce apropie comunitățile istorice din Republica Moldova și România. Vă mulțumim pentru tot efortul făcut ca să aduceți Imnul României, acasă”, a ținut să menționeze directorul adjunct al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Livia Sârbu.

Toate cele șase imnuri ale României și cel al Republicii Moldova au fost interpretate de Corul Marii Uniri de la Iași, ansamblu bărbătesc, format din 24 de persoane. Sala a aplaudat fiecare interpretare, iar intonarea imnurilor „Deșteaptă-te române” și „Limba Noastră” au ridicat audiența în picioare. Seara s-a încheiat cu un concert tematic, susținut de Corul Marii Uniri.
Evenimentul a fost organizat de Asociația YUFest în cadrul proiectului ”Imnul național, simbolul unității românilor!” finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău