Promo-Lex raportează încălcări: Transportare organizată a alegătorilor la Rezina și Copanca

11 Iul. 2021, 10:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
11 Iul. 2021, 10:43 // Actual //  Otilia Cotruța

Două cazuri de transportare organizată a alegătorilor în regiunea transnistreană, mai exact în Copanca și Rezina, au fost raportate de observatorii Promo-Lex, de la deschiderea secțiilor de votare. Declarația a fost făcută de Nicolae Panfil, director de Promo-LEX, într-un briefing de presă.

De asemenea, observatorii au raportat opt cazuri de filmare sau fotografiere a buletinului de vot și două incidente de nerespectare a măsurilor anti-COVID-19.

În general, secțiile de votare s-au deschis la timp – 86% dintre ele. Unele secții e votare s-au deschis cu un minut-două mai devreme sau mai târziu.

În circa 6% din secțiile de votare nu se respectă triajul în scopul prevenirii COVID-19, iar în patru cazuri observatorilor Promo-Lex li s-a restricționat accesul sau observarea liberă în secțiile de votare.

În șase cazuri au fost înregistrate întreruperi ale operațiunilor de filmare în secțiile de votare, în mare parte din cauza defecțiunilor tehnice. În 16 cazuri au fost identificate afișaje în perimetrul a 100 de metri de la secția de votare.

În șapte cazuri sigilarea urmelor de vot nu a fost respectată întocmai, potrivit regulilor trebuie să fie patru sigilii. De asemenea, s-au atestat două cazuri de defecțiuni ale SIAS Alegeri, în mare parte din cauza lipsei internetului. Votare nejustificată în grup – 3 cazuri și la o secție de votare nu era nicio inscripție cu privire la secțiile de votare.

Promo-LEX are 600 de observatorii statici în secțiile de votare din țară. 160 de observatori la nivel național sunt împărțiți în grupe mobile, care merg la secțiile de votare neincluse în eșantion. 41 de observatori statici sunt în regiunea transnistreană. Misiunea de Observare are și observatori peste hotare.

Realitatea Live

01 Iun. 2023, 10:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2023, 10:36 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu alături de omologul său Volodimir Zelenski au făcut primele declarații înainte de începerea summit-ului Comunităţii Politice Europene.

„Reconfirmăm suportul pentru Ucraina care rezistă în fața agresiunii ruse. Am discutat despre proiectele comune, coridorul solidarității și despre viitorul european al celor două state. Ucraina asigură securitatea Republicii Moldova, iar pentru acest lucru îi mulțumesc președintelui Zelenski. Republica Moldova Respectă suveranitatea, integritatea și frontierele recunoscute internațional. Totodată, Chișinăul susține înființarea tribunalului internațional pentru judecarea crimelor de război comise de Rusia în Ucraina”, a declarat Maia Sandu în fața jurnaliștilor.

La rândul său, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a arătat încântat să se afle în Republica Moldova.

„Mergem umăr la umăr cu Moldova în UE. Mulțumesc țării că găzduiește refugiații ucraineni care fug din calea războiului Federației Ruse. Nu vom uita acest lucru. Am discutat proiecte de colaborare ce vizează infrastructura și despre acordurile pe care le avem deja semnate. Am discutat și despre garantarea securității  nu doar a Ucrainei, dar și a Moldovei și a altor state din regiune în fața agresiunii Rusiei. Am vorbit cu mai mulți parteneri despere o potențială coaliție a sistemelor de apărare Patriot. Avem nevoie de inițiativa respectivă”, a puntat Zelenski.

Lideri din întreaga Europă se vor afla în cursul zilei de joi, 1 iunie, în Republica Moldova unde vor lua parte la al doilea summit al Comunităţii Politice Europene. Reuniunea este programată să se desfășoare la castelul MIMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău