Promo-Lex raportează încălcări: Transportare organizată a alegătorilor la Rezina și Copanca

11 Iul. 2021, 10:43
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
11 Iul. 2021, 10:43 // Actual //  MD Bani

Două cazuri de transportare organizată a alegătorilor în regiunea transnistreană, mai exact în Copanca și Rezina, au fost raportate de observatorii Promo-Lex, de la deschiderea secțiilor de votare. Declarația a fost făcută de Nicolae Panfil, director de Promo-LEX, într-un briefing de presă.

De asemenea, observatorii au raportat opt cazuri de filmare sau fotografiere a buletinului de vot și două incidente de nerespectare a măsurilor anti-COVID-19.

În general, secțiile de votare s-au deschis la timp – 86% dintre ele. Unele secții e votare s-au deschis cu un minut-două mai devreme sau mai târziu.

În circa 6% din secțiile de votare nu se respectă triajul în scopul prevenirii COVID-19, iar în patru cazuri observatorilor Promo-Lex li s-a restricționat accesul sau observarea liberă în secțiile de votare.

În șase cazuri au fost înregistrate întreruperi ale operațiunilor de filmare în secțiile de votare, în mare parte din cauza defecțiunilor tehnice. În 16 cazuri au fost identificate afișaje în perimetrul a 100 de metri de la secția de votare.

În șapte cazuri sigilarea urmelor de vot nu a fost respectată întocmai, potrivit regulilor trebuie să fie patru sigilii. De asemenea, s-au atestat două cazuri de defecțiuni ale SIAS Alegeri, în mare parte din cauza lipsei internetului. Votare nejustificată în grup – 3 cazuri și la o secție de votare nu era nicio inscripție cu privire la secțiile de votare.

Promo-LEX are 600 de observatorii statici în secțiile de votare din țară. 160 de observatori la nivel național sunt împărțiți în grupe mobile, care merg la secțiile de votare neincluse în eșantion. 41 de observatori statici sunt în regiunea transnistreană. Misiunea de Observare are și observatori peste hotare.

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău