(VIDEO) Rușii anunță condițiile în care ar înceta bombardarea Ucrainei! Solicitările înaintate

25 Feb. 2022, 14:29
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
25 Feb. 2022, 14:29 // Actual //  MD Bani

​Rusia este pregătită să negocieze cu Ucraina dacă aceasta „depune armele”, a declarat vineri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, scrie Realitatea.md

„Suntem gata de negocieri, în orice moment, imediat ce forțele armate ucrainene aud apelul nostru și depun armele”, a spus el la o conferință de presă.

În a doua zi de la începutul invaziei în Ucraina, care s-a soldat cu sute de morți și răniți, în special civili, Moscova nu renunță la retorica sa.

Serghei Lavrov a spus, din nou, în conferința de presă, că scopul intervenției rușilor a fost „eliberarea ucrainenilor de opresiune”.

„Președintele Vladimir Putin a luat decizia pentru această operațiune militară specială de demilitarizare și denazificare a Ucrainei pentru ca, eliberați de această opresiune, ucrainenii să își poată alege liber viitorul”, a spus el.

Lavrov a fost practic un ecou al lui Putin în a asigura că „nimeni nu se pregătește să ocupe Ucraina, iar scopul operațiunii este clar: demilitarizarea și denazificarea”.

Rusia acuză, fără a furniza însă dovezi, că Ucraina că a comis un „genocid” al populațiilor de limbă rusă din est.

„Vrem ca poporul Ucrainei să-și aleagă liber viitorul”, a spus el.

 

 

Realitatea Live

25 Feb. 2024, 14:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Feb. 2024, 14:27 // Actual //  Lupu Eduard

În raportul său recent, Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) susține că nu există niciun indiciu că gruparea limitată de trupe rusești desfășurate în Transnistria ar putea întreprinde operațiuni la sol care să reprezinte o amenințare directă pentru Ucraina.

Această concluzie contrazice temerile anterioare că autoritățile transnistrene ar putea sprijini acțiuni hibride rusești cu scopul de a destabiliza Moldova, prin solicitarea unui referendum pentru aderarea la Rusia. ISW consideră că astfel de acțiuni ar reprezenta o amenințare la adresa stabilității politice și sociale a Moldovei, dar nu ar implica un pericol militar pentru Ucraina.

Forțele ucrainene nu au observat nicio activitate militară în Transnistria care să indice o amenințare iminentă la adresa Ucrainei. ISW afirmă că, în ciuda posibilității unui referendum pentru aderarea la Rusia, probabilitatea unui atac terestru rusesc asupra Ucrainei din Transnistria rămâne scăzută.

Analiza ISW sugerează că gruparea transnistreană a armatei ruse nu ar fi capabilă să lanseze o operațiune terestră semnificativă împotriva Ucrainei, chiar dacă ar dori acest lucru.

Anterior, s-a speculat că în cadrul unui congres al deputaților locali de toate nivelurile, programat pentru 28 februarie în Transnistria, ar putea fi solicitată aderarea regiunii la Rusia, sub conducerea președintelui Vladimir Putin. Cu toate acestea, ISW consideră că acest lucru nu ar duce la un conflict militar direct între Rusia și Ucraina prin intermediul Transnistriei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău