VIDEO Sectorul public și cel privat fac front comun: Motivul? Adaptarea serviciilor publice la nevoile business-ului

08 Dec. 2023, 14:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Dec. 2023, 14:21 // Actual //  Lupu Eduard

Peste 100 de persoane din cadrul autorităților publice, mediului academic și de afaceri, organizațiilor societății civile, dar și experți din practica juridică și economică s-au întrunit vineri, 8 decembrie curent, în cadrul celei de a III-a ediție a Conferinței științifico-practice cu genericul „Adaptarea serviciilor publice la așteptările mediului de afaceri și provocările tehnologice actuale”.

Discuțiile în cadrul conferinței s-au referit la implementarea legislației europene din domeniul dreptului societăților comerciale în Republica Moldova, în contextul eforturilor naționale de pregătire pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Republica Moldova și-a asumat un parcurs curajos pe calea integrării europene, ceea ce presupune și o serie de condiționalități cărora trebuie să le facă față. În acest context, obiectul major al Agenției Servicii Publice pentru perioada imediat următoare este digitalizarea serviciilor publice.

„Dintre activitățile demarcate cu impact major în perioada imediat următoare, aș menționa crearea noilor registre informaționale și a unităților de drept, pe care ne dorim să le avem funcționale în vara anului 2024. În acest sens, doar într-un singur an, au fost scanate peste 8 mln. de file din arhiva unităților de drept, urmând să mai scanăm încă 8 mln. de file.

În aceste registre vor fi incluse toate entitățile juridice, nu doar societățile comerciale, dar și gospodăriile agricole, condominiile, organizațiile sindicale și patronale. Astfel în premieră au fost înregistrate peste 800 de gospodării țărănești, circa 1300 de condominii, absolut gratuit am înregistrat peste 8000 de organizații sindicale și patronale”, a precizat directorul ASP, Mircea Eșanu.

Mihai Lupașcu, secretar de Stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, a declarat, în debutul conferinței, că transformarea digitală este o evoluție inevitabilă către o societate echitabilă și inclusiva, unde accesul la serviciile publice digitale devine un drept fundamental, iar angajamentul nostru este să facem acest viitor digital o realitate.

Brian Wittnebel, Director Adjunct, Misiunea USAID Moldova, a propus Crearea platformei unde mediul academic, autoritățile publice și sectorul privat pot face schimb de idei privind provocările tehnologice cu care se confruntă sectorul privat cu scopul de a identifica cele mai optime soluții care contribuie la dezvoltarea în Republica Moldova a unei economii puternice, reziliente și favorabile pentru desfășurarea afacerilor.

Au fost discutat și alte aspecte aferente implementării dreptului afacerilor în Republica Moldova, cum ar fi rolul organului înregistrării de stat în implementarea cadrului normativ din aria prevenirii spălării banilor, finanțării terorismului și proliferării armelor nucleare, realizarea atribuțiilor Agenției Servicii Publice în realizarea mecanismului desemnării procentuale și a atribuirii statutului de utilitate publică etc.

Evenimentul a fost organizat de Agenția Servicii Publice și Academia de Studii Economice din Moldova cu susținerea Programului de Reformă Instituțională și Structurală în Moldova al USAID.

 

Realitatea Live

04 Mart. 2024, 09:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 09:34 // Actual //  Lupu Eduard

Directorul Executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari a anunțat oficial că nu va mai candida pentru funcția sa în cadrul organizației, în cadrul unei ședințe a Consiliului desfășurată vineri. Decizia a fost așteptată, având în vedere că fermierii erau deja informați despre intențiile sale încă din luna ianuarie.

Motivul principal al retragerii sale din cursa pentru această funcție a fost incapacitatea de a dialoga cu reprezentanții guvernului, din cauza inacțiunilor acestora care au contribuit la deteriorarea condițiilor fermierilor din Moldova. Directorul Executiv a exprimat dezamăgirea față de lipsa de reacție a autorităților în fața crizei în agricultură și a criticat politica de indiferență și aroganță a acestora față de nevoile fermierilor.

În timpul mandatului său, directorul executiv a făcut numeroase propuneri și a organizat proteste pentru a atrage atenția asupra problemelor fermierilor mici și mijlocii, dar fără rezultat. El a evidențiat discrepanța de abordare între Moldova și alte țări europene în gestionarea crizelor din sectorul agricol.

În ciuda eforturilor depuse, criza financiară a fermierilor a culminat în februarie 2024, când sute de agricultori au fost afectați de executări și blocări ale conturilor. Chiar și acum, după proteste și amenzi dure, autoritățile au venit doar cu măsuri de creditare garantată, care ar fi fost necesare mai devreme pentru a preveni pierderi ireparabile.

Directorul executiv a subliniat că actualul ministru al Agriculturii ar trebui să își asume responsabilitatea pentru criza din sectorul agricol și să demisioneze. El a menționat că lipsa de acțiune și politica favorabilă holdingurilor transnaționale a afectat grav fermierii locali.

În ciuda retragerii sale din funcția de director executiv, acesta a afirmat că va continua să susțină asociația și fermierii, fiind disponibil să ofere asistență în proiecte importante.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău