(VIDEO) Strategia pentru transport și mobilitate inteligentă pentru municipiul Chișinău. Pilonii pe care se bazează

16 Iun. 2021, 12:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Iun. 2021, 12:41 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Primăria Chișinău, cu suportul PNUD Moldova și al Republicii Cehe, a elaborat Strategia pentru transport și mobilitate inteligentă pentru municipiu, precum și planul de acțiuni aferent. Documentele au fost prezentate azi, 16 iunie 2021, la un eveniment public cu participarea reprezentaților direcțiilor relevante din cadrul Primăriei Chișinău, Poliția Republicii Moldova și societatea civilă.

Strategia elaborată va contribui la dezvoltarea unui sistem inteligent de transport pentru municipiu, practic și rentabil, care mizează pe sisteme inteligente de gestionare și fluidizare.

„Tehnologiile digitale au potențialul de a revoluționa modul în care ne mișcăm, făcând mobilitatea noastră mai inteligentă, mai eficientă și, de asemenea, mai ecologică. Această strategie dar și experiența echipei cehe de experți ne va ajuta să aplicăm practicile europene moderne de planificare a mobilității și de gestionare a traficului în Chișinău”, a afirmat Victor Chironda, vice-primarul municipiului Chișinău.

Proiectul strategiei și planului de acțiuni au fost pregătite de compania “Smart Plan” din Republica Cehă. Pe parcursul anului 2020, echipa de experți, ghidată de Miroslav Svítek, profesor al Universității Tehnice Centrale din Praga, a colectat și a analizat date care reflectă situația în domeniul planificării și gestionării transportului în municipiu.

Pilonii pe care se bazează strategia:

  1. managementul traficului;
  2. transportul public/,
  3. parcările;
  4. transportul alternativ (biciclete, trotinete electrice);
  5. siguranța rutieră;
  6. electromobilitatea;
  7. sistemul central de transport inteligent.

Strategia propune soluții și pași concreți pe care Chișinăul trebuie să îi facă pentru a asigura gestiunea eficientă a parcărilor în oraș, pentru a îmbunătăți sistemul de transport public, a organiza și fluidiza traficul, dar și pentru a dezvolta o infrastructură funcțională și adaptată pentru transportul alternativ și electromobilitatea.

Prin asistența tehnică și sprijinul de specialitate pentru strategia și planul de acțiune pentru transportul și mobilitatea inteligentă, autoritățile de la Chișinău vor putea învăța din experiența și abordările cehe și europene în practicile moderne de planificare a mobilității și de gestionare a traficului, care vor asigura în cele din urmă echitate în accesul tuturor grupurilor sociale la infrastructura urbană și va crește calitatea vieții în Chișinău.

Astăzi, 16 iunie, a avut loc evenimentul de prezentare care a dat startul procesului de consultare publică a documentului, care va dura două săptămâni.

Toți cei interesați vor avea posibilitatea să îl analizeze și să vină cu solicitări de clarificare sau propuneri și sugestii de îmbunătățire.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 14:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
02 Aug. 2021, 14:24 // Actual //  Otilia Cotruța

Anatolie Lichii, director general interimar al „Apă-Canal Chișinău” SA, a dat  asigurări că, pe timp de caniculă, în capitală nu va apărea miros neplăcut de la stația de epurare a apelor reziduale. „Administrația „Apă-Canal Chișinău” SA monitorizează zilnic procesul tehnologic, instalațiie sunt pregătite și pentru activitate în condiții de temperaturi ridicate ale aerului. Depunem maxim efort ca să nu fie miros după zona de protecție de 500 de metri”, a spus Anatolie Lichii astăzi, 2 august, la ședința operativă a serviciilor municipale.

Potrivit responsabilului de la ACC, stația de epurare a apelor reziduale funcționează în regim normal, iar instalațiile tehnologice funcționează conform cerințelor tehnice. Debitul zilnic la stația de epurare constituie 140 de mii de metri cubi și deversările în râul Bâc sunt conform actelor normative în vigoare.

În ceea ce privește reconstrucția stației de epurare în șantier, în perioada 26-30 iulie la aceste lucrări au fost antrenați circa 50 de muncitori. La momentul actual contiunuă lucrările la clădirea de admisie și la clădirea de pretratare și evacuare a nămolului în exces. Permanent în șantier este monitorizată calitatea lucrărilor, a specificat Anatolie Lichii.

În săptămâna trecută, ACC a efectuat 33 de controale, dintre care 8 – inopinate și 25 – ordinare. În prezent probele de apă prelevate sunt cercetate în laborator. În funcție de rezultatele testelor, agenților economici le vor fi înaintate prescripții.

Mâine, 3 august, la „Apă-Canal Chișinău” SA va avea loc o ședință, la care va fi discutat mersul lucrărilor de reconstrucție la stația de epurare a apelor reziduale. Proiectul se realizează din bani oferiți de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală