Într-o lume plină de oportunități și provocări, alegerea unei profesii poate fi o sarcină dificilă, atât pentru adolescenți, cât și pentru părinții lor. În cadrul unui eveniment organizat de Tekwill Comrat, experta în resurse umane și orientare profesională, Elena Butuc, a oferit răspunsuri la cele mai imporrtante întrebări ce țin de acest subiect.
„Asemenea master-class-uri de orientare profesională a adolescenților sunt foarte importante. Lucrăm cu ei de mai bine de un an și înțelegem că până și unii elevi care au absolvit clasa a XII-a, în pofida faptului că este deja luna iulie, nu sunt siguri ce vor să facă mai departe. Master-class-urile sunt importante pentru ei și părinții lor, care, dorindu-le binele, încearcă să-i ghideze. Dar asta nu corespunde mereu cu ceea ce își doresc copiii”, menționează organizatoarea evenimentului, Liubovi Dimitrioglo
Elena Butuc, cu o experiență de 15 ani în domeniul resurselor umane, le-a explicat participanților ce pași trebuie să întreprindă pentru a alege o profesie care să le aducă nu doar venit, dar și satisfacție.
„Există o întreagă metodologie de orientare profesională, dar eu voi prezenta câțiva pași, pe care dacă îi va urma, copilul ar putea să-l ajute să găsească o profesie care îi va realiza potențialul. Primul pas este cunoașterea de sine. Al doilea pas este alegerea metodei de însușire a profesiei (освоение), iar al treilea pas este alegerea industriei. Al patrulea și ultimul pas este stabilirea unor scopuri fixe, construirea strategiei și îndeplinirea treptată a tuturor pașilor care duc spre scop, utilizând toate abilitățile și manifestându-se în această lume. Dacă va urma acești pași, în 2-3 ani, copilul va deține deja o profesie solidă și va căpăta încredere în propriile forțe”, a spus încrezătoare Elena Butuc.
Ghidați de Elena Butuc, adolescenții și părinții lor au aflat ce întrebări trebuie să-și adreseze înainte de a purcede la alegerea profesiei și cum pot să-și asigure un viitor prosper, făcând ceea ce le place.
„Acest master-class a fost foarte util pentru mine. Am început să mă gândesc puțin la viitorul meu. Mai exact, la profesia pe care o voi alege peste un an. Ce vreau să devin? Sinceră să fiu, nu știu. Analizez foarte multe variante, așa că am decis să iau această decizie peste un an, după ce voi susține examenul”, menționează eleva Irina Cara.
„La asemenea sesiuni trebuie să veniți împreună cu copiii, dacă aceștia au peste 14 ani și înțelegeți că ei au început deja să se dezvolte într-un anumit domeniu. Dacă desenează bine sau se pricepe în IT, trebuie să veniți și să-l ajutați să parcurgă anumite etape, care să-l ajute să se aprecieze ce vrea să facă în viitor: să învețe la universitate sau să obțină chiar la această vârstă o anumită profesie, abilități, să-și vândă produsul. Dacă poți face la 14 ani bine un lucru, de ce să nu profiți de moment și să nu începi să-ți construiești cariera?”, conchide Aliona Arnaut, părinte.
Evenimentul a fost organizat de #ATIC în cooperare cu #UNWomenMoldova și cu sprijinul financiar al Guvernului Japoniei (Ambasada Japoniei în Republica Moldova).